Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

КОМЕНТАР

Хора умират, а ти показваш как се сторят магистрали и мантинели. Този човек е неадекватен за реалността

Хора умират, а ти показваш как се сторят магистрали и мантинели

Хора умират, а ти показваш как се сторят магистрали и мантинели. Този човек е неадекватен за реалността

Лекарите и сестрите са много организирани и всеотдайни в рабтатата си. Те са много изморени, изтощени, на предела на силите си.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на БНТ, коментирайки здравната система в битката й с Ковид-19.

Та разказа за престоя си във ВМА с ковид-зараза. “Първите дни бе доста тежко. Всеки понася болестта различно, при мен беше по трудния начин. Четири дни лежах във ВМА, но поисках по-рано да ме изпишат. Разговаряхме с лекарите и стигнахме до компромис. Просто се почувствах по-добре”, каза тя.

“Два дни преди да ме приемат си бях правила тест и той бе отрицателен. Имах треска, температура и просто се задуших, имах чувството, че спрях да дишам”, добави Нинова. “Преживях всички други съпътстващи тази болест неприятности ги имах – главоболие, болки в корема… Минах по трудния начин. Всичко те боли”, уточни тя.

Лидерът на БСП е имала и странични симптоми. “Аз получих и конюнктивит, отслабване на слуха, бодежи в ръцете. Лекарите ми го обясниха като влияние върху вегетативната нервна система”, добави Нинова. “Видях, че лекарите са изморени, сестрите са много изтощени, но много организирани и всеотдайни в работата си”, каза още тя.

“Ще стана доброволец, влизам в болница с ковид-отделение, без никаво съмнение. Категорично, ще стана санитарка в столична болница за време, колкото е необходимо. Това е вътрешна потребност, потребност, чожвещина. Реших го още на втория ден като влязах в бжлницата.

Още 33 колеги влизаме в битката веднага след като мине бюджетът”, каза още Нинова.

“Организирахме с в три групи: депутати, които ще влезем в болници с COVID отделение, такива, които ще отидат в РЗИ-та и такива, които ще отидат в социалните служби. Включиха се и младежи от младежкото обедните на БСП – 50-60 човека досега са заявили своето желание. Депутатите лекари вече са в болниците на първа линия – двама в Свищов и един в Шумен. След като гласуваме бюджета и учителите ни в парламентарната група ще помагат в училищата”, обясни Нинова

Управляващите изпуснаха кризата още в летните месеци, децентрализираха кризата от страх да носят отговорност, това създаде хаос, издаваха заповеди, които си противоречат.

Целта, която си поставят е грешна – мисленето им е мандатно, целта е властта – как за използват кризата, за да спечелят изборите.

Алтернативата е – не да мислиш мандатно, а държавнически, каза Нинова.

Борисов има страх от предстоящите избори и затова не въвежда по-крути мерки. Прехвърля отговорността на други структури. Поведението му е неадекватно на реалността. Хора умират, а ти показваш как се сторят магистрали и мантинели. Този човек е неадекватен за реалността. Вместо да са с грижа за хората, управляващите са с грижа за олигархията. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНТ относно управлението на кризата с коронавируса.

Още през юни бихме активирали националния план за управление при грип. Процесът трябва да се централизира при взимане на решения. Още тогава трябваше да се подготвят болници само за ковид и чисти болници. Бихме осигурили безплатни тестове. Бихме приели държавна наредба, регламентираща заплащането на лекари и медицински сестри. Трябва базова заплата на всички и над нея да се надгражда според болниците и нейното състояние. Да се намали ДДС за лекарствата, посочи Нинова какво би направила БСП, ако е на власт.

Болниците да не са търговски дружества, да се промени законодателството, да се направи електронно здравно досие. Здравеопазването трябва да се реформира на регионален принцип. Има региони като Видин, където няма лекари, каза още тя.

Партия, зачената в предателство, е обречена на провал.

напускането на двайсетина души от БСП е оздравителен процес. Двама от напусналите бяха кандидати за лидерския пост на БСП. Представете си, ако бяха избрани – щяха да поставят партията на колене пред ГЕРБ, каза Нинова в коментар за отцепниците.

Целта е да работим така, че да спечелим изборите, подчерта тя.

Може да харесате

КОМЕНТАР

Близостта на Делян Пеевски и Тошко Йорданов в парламента възпламени киберфолка Късно снощи 50-ото Народно събрание приключи своя живот с невиждан хаос, след като...

КОМЕНТАР

Владислав Наков: БНТ лъже и манипулира с “фактчек” (всъщност в Съветския Съюз е имало Чекисто старото име на “фактчекърите”) на законите за чуждите агенти...

АНАЛИЗИ

След разрива в ДПС: в статуквото се появи голяма пукнатина Въпросът е дали избирателите ще се възползват или отново ще си останат вкъщи Очаквано...

КОМЕНТАР

Руският посланик е уверен: САЩ са изключително доволни от смъртта на славяните по време на конфликта в Украйна. Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов...

СЛУШАЙТЕ РАДИО