СКАНДАЛ

Антикорупционната комисия е подправила декларацията на Румен Порожанов

Антикорупционната комисия е подправила декларацията на Румен Порожанов

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е подправила имуществената декларация на министъра на земеделието Румен Порожанов, съобщи в. “EXPRESS” в петък.

В публикуваната на сайта на комисията декларация на Порожанов, подадена през 2018г. за доходите и имуществото му за 2017г., липсва информация за придобити от съпругата на министъра апартаменти и земеделска земя. В същото време обаче, в. “Сега” се е сдобил с хартиено копие от декларацията, която Порожанов е подал, и в нея тези обстоятелства фигурират. Копието, с което изданието разполага, е заверено с печат от самата КПКОНПИ с вчерашна дата.

От КПКОНПИ не са отговорили на запитването на “Сега”, а на опита на “Капитал” да получи разяснения, говорителят на комисията Боряна Йотова поиска въпросите да бъдат зададени писмено.

Този казус подлага под съмнение цялата система за публичност на имуществото на високопоставени държавни служители, за която КПКОНПИ отговаря.

Това е вторият случай, в който КПКОНПИ удря рамо на Порожанов. През май 2018 г. комисията смачка сигнал за корупция срещу него, като вместо да извърши проверка на изнесените в него данни, го третира като сигнал за конфликт на интереси, какъвто, естествено, не открива. В сигнала се твърди, че през 2017 г. синът на министър Порожанов е предлагал консултански услуги които гарантирали пълно получаване на субсидии и избягване на извършването на проверки. По същия начин, впрочем, беше смачкан и сигналът срещу финансовия министър Владислав Горанов задето живее безвъзмездно в луксозен апартамент на кръстника си – КПКОНПИ му направи проверка за конфликт за интереси, а не за корупция и злупотреба с власт.

КПКОНПИ се управлява временно от зам.-председатля и Антон Славчев, след като титулярния ръководител Пламен Георгиев трябваше да излезе в отпуск заради започнала проверка от прокуратурата заради съмнения в имуществото му състояние.

Може да харесате

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СКАНДАЛ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по “Витоша”, “Патриарх Евтимий” и “Фритьоф Нансен” няма да бъдат премахнати Никой не...

© Copyright, The Sofia Times, The story begins September 18, 1851

Exit mobile version