Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СВЯТ

Русия продава рекодни количества мазут на … Саудитска Арабия!

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, е удвоила повече количеството руски мазут, внесено през второто тримесечие. Мазута се използва за захранване на електроцентралите, които се борят да отговорят на силното търсене на енергия за охлаждане през лятото. Освен това така кралството успява да освободи капацитет от собствения си суров петрол за износ, показват данни и твърдения на търговци пред Reuters.
Русия продава гориво на намалени цени, след като международните санкции заради нахлуването ѝ в Украйна я оставиха с по-малко купувачи.

Увеличените продажби на мазут в Саудитска Арабия, използван за производство на електроенергия, показват предизвикателството, пред което е изправен президентът на САЩ Джо Байдън, докато администрацията му се стреми да изолира Русия и да намали приходите от износ на енергия.
Докато много страни са забранили или обезсърчават покупките от Русия, Китай, Индия и няколко африкански и близкоизточни държави увеличават вноса от държавата агресор.

Байдън беше в петък на посещение в Саудитска Арабия и се очакваше да договори увеличаване на доставките на петрол за световните пазари от кралството, за да помогне за намаляване на цените на петрола, които влошиха инфлацията в световен мащаб.

Но Саудитска Арабия и други производители имат твърде малко свободен капацитет, за да увеличат производството в краткосрочен план. Кралството също така поддържа сътрудничеството си с Русия в алианса на световните производители, известен като ОПЕК+. Двете държави са де факто лидерите в този картел.

Данните, получени от Reuters чрез проследяване на кораби Refinitiv Eikon, показват, че Саудитска Арабия е внесла 647 000 тона (48 000 барела на ден) мазут от Русия през руски и естонски пристанища през април – юни тази година. Това е увеличение от 320 000 тона през същия период преди година.
За цялата 2021 г. Саудитска Арабия е внесла 1.05 милиона тона руски мазут.
Министерствата на енергетиката на Саудитска Арабия и Русия отказаха да коментират увеличения внос.

Фирмата за енергийни анализи Vortexa установи, че нарастващите потоци на товари с течно гориво с руски произход през Египет и Естония са се увеличили. Тя установи, че саудитският внос на гориво от Египет е скочил до рекордните 110 000 барела на ден през юни, а вносът на руски мазут в Египет е скочил до рекордните 70 000 барела на ден през същия месец.

Сезонното търсене на суровини за производство на електроенергия тласна вноса на мазут в Саудитска Арабия до 320 000 барела на ден през юни, най-високото ниво от ноември 2020 г.“, казаха от фирмата.

От няколко години Саудитска Арабия внася руски мазут, което намалява нуждата ѝ от рафиниране на суров петрол за продукти и намалява количеството петрол, което трябва да изгаря за енергия, оставяйки ѝ повече нерафиниран суров петрол за продажба на международните пазари на по-високи цени.

Кралството се обръща към петрола, за да посрещне нуждите от електроенергия, които обикновено достигат своя връх, когато търсенето на охлаждане нараства с летните температури. Някои саудитски градове са далеч от находища на природен газ, които биха могли да осигурят по-чисто гориво за производство на електроенергия.

Обемът на изгаряния суров петрол е около 600 000 барела на ден през летните месеци и 300 000 барела на ден през зимата, показват данни от Инициативата за данни на съвместните организации (JODI). Повишеното използване на природен газ намали количеството, което през 2010 г. достигаше 1 милион барела на ден.

Петролният хъб Фуджейра

Саудитска Арабия също е внесла повече руски мазут през близкоизточния петролен център Фуджейра в Обединените арабски емирства, казаха търговци пред Reuters.
Фуджейра е получил 1.17 милиона тона руски мазут досега тази година, според проследяването на кораби, в сравнение с 0.9 милиона за същия период на миналата година.

Допълнителни 0.9 милиона могат да бъдат доставени до Фуджейра само през юли, според shiptracking, което означава 2.1 милиона досега тази година, надхвърляйки 1.64 милиона тона за цялата 2021 г.
Голяма част от мазута във Фуджейра се продава там като гориво за кораби, но част се транспортира до съседни страни. Не е ясно колко допълнително руско гориво тече към Саудитска Арабия през Фуджейра.

Кралството разшири капацитета си за рафиниране до 3.6 милиона барела на ден от 2.9 милиона през 2017 г.

Степента на използване на
нефтопреработката възлиза на 70 – 73% през април – юни тази година, въпреки нарастването на производството до над 10 милиона барела на ден, според фирмата за петролни анализи OilX.

Това е в сравнение със 75 – 95% през същите периоди от 2017 до 2019 г. – последният път, когато производството не беше сериозно намалено от съкращенията, предприети от Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците (ОПЕК+).

Междувременно износът на суров петрол и продукти е бил на или близо до най-високите за всички времена 9 милиона барела на ден през февруари – април, показват данните на JODI, като само износът на суров петрол е бил на или близо до 7.3 милиона барела на ден.

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ФАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАНИЦА, ДОМ

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

Може да харесате

ВОЙНА

Украинската партизанска война достигна ново ниво. Съпротивата започна масово да отмъщава на украинските въоръжени сили: след военните автомобили започнаха да горят апартаменти. В Украйна...

ПОЛИТИКА

Зеленски се овъртоли в още по-големи скандали в САЩ. Този път обаче се стигна дотам, че поискаха главата на посланичката му. Откакто е отишъл...

EXPRESS TV

Симулация на ядрен удар по Лондон, като твърди, че атаката ще доведе до стотици хиляди жертви и два милиона пострадали. Това пише базираният в...

АНАЛИЗИ

Вчера, 25 септември, се проведе наистина историческо заседание на Съвета за сигурност – Русия си позволи да удари Съединените щати и сега няма прословутите...

СЛУШАЙТЕ РАДИО