EXPRESS TV

Ако това го беше направила Русия, щяхте да я разкостите!

«Представете си, че това е направила Русия» — Фараж разкритикува Тръмп за мекото отношение към Ер Рияд

Въпреки факта, че Саудитска Арабия уби Джамал Хашукджи, президентът Тръмп заяви, че няма да враждува с тази страна. Вчера, обяснявайки причините за своето решение, президентът беше праволинеен: приятелството със саудитците е в интерес на икономиката на САЩ.

ДОНАЛД ТРЪМП, президент на САЩ: Няма да говоря на страна, която харчи стотици милиарди долари и това ми помогна да направя едно много важно нещо – да задържа цените на нефта, за да не достигат 100-150 долара за барел … Сега цените на нефта са в пълен ред Няма да разруша световната икономика и икономиката на нашата страна с глупавото поведение със Саудитска Арабия.

Днес президентът продължи в същия дух, пишейки на Twitter: “Цените на петрола падат. Чудесно! Като голямо данъчно облекчение за Америка и света. Наслаждавайте се! $ 54, а просто беше $ 82. Благодарение на Саудитска Арабия, но хайде да намалим още!”.

С нас на линията от Лондон е Найджъл Фараж, бившият лидер на Партията на независимостта на Обединеното кралство и инициатор на “Брекзит”. Найджъл, въпреки че висшето ръководство на страната (на Саудитска Арабия – InoTV) е замесено в убийството, изглежда, че на саудитците им се размина! Най-малко по отношение на международната реакция.

НАЙДЖЪЛ ФАРАЖ, бивш ръководител на Партията на независимостта на Обединеното кралство: Да. Естествено, разбирам, че саудитският пазар е много важен както за Съединените щати, така и за Обединеното кралство. Стотици хиляди работни места са свързани с продажбата на самолети и снаряди… Разбирам също стратегическия съюз със Саудитска Арабия срещу Иран, който се опитва да разпространи радикалната форма на ислямизма региона. Тоест причините ми са ясни, но … Представете си, че всяка друга страна е направила това. Представете си, че това е Русия. Международното възмущение би било много по-голямо.

Това, което наистина ме интересува, е, че по време на сирийската криза Саудитска Арабия не прие нито един бежанец, затова пък с радост спонсорира изграждането на двеста джамии в Германия! И какво виждаме? Разпространението на уахабизма за саудитски пари! Добре, нека да подкрепим търговията и стратегическите съюзи, но нека не се страхуваме да критикуваме някои действия на Саудитска Арабия.

Да. Всъщност основният износ на Саудитска Арабия не е нефт, а идеология. Нефтът просто им дава възможност да разпространяват тази идеология в целия свят. Но по същество, на 11 септември петнадесет саудитци са убили три хиляди американци – и нищо … Президентът Буш ни увери, че саудитците са нашите приятели.

И сега техният принц-наследник е “явно неуравновесен”, както заяви сенатор Линдзи Греъм и не само той. За разлика вашия кралски дом – вие сте само на няколко километра от района на Сейнт Джеймсиз – в династията Ал Сауд няма строго наследство по старшинство. Защо не можем поне да окажем натиск върху Саудитска Арабия, за да лиши този човек от статута на принц-наследник и да направим принц-наследник някой друг?

НАЙДЖЪЛ ФАРАЖ: Да. Мохамед бин Салман ни беше представен като велик реформатор. Всъщност това не е така. Изглежда, че например той се занимава с много неприятната война в Йемен. Може би трябва да помислим за секунда, че той използва част от бомбите, които изпращаме в Саудитска Арабия в тази война. Така че вие сте прав: има много други хора, които биха могли фактически да застанат начело на Саудитска Арабия.

Разбирам какво казва Тръмп. Разбирам защо в моята страна г-жа Мей не се стреми много да критикува (Саудитска Арабия – InoTV). Но трябва да говорим и да направим повече.

И ние също трябва да изясним, че … Хашукджи е изобразен като герой на журналистиката. Вероятно списание Time ще го нарече човек на годината, просто защото е мъртъв и се нарича “журналист”. Но всъщност той беше нещо като саудитски шпионин, част от “дълбинната държава”. Просто така се случи, че той се скара с кралското семейство. В известен смисъл, ние говорим за различни групи “лоши момчета” в Саудитска Арабия.

НАЙДЖЪЛ ФАРАЖ: Разбира се! Но, съгласете се, истината е, че навсякъде в Близкия изток*, независимо дали става въпрос за Ирак, Либия или Сирия, продължаваме да играем тази игра, като твърдим кой е “добър” и кой е “лош”. И, като правило, грешим.

Ха-ха! Както казваха в ЦРУ, “той може би е кучи син, но той е нашият кучи син”.

НАЙДЖЪЛ ФАРАЖ: Именно!

Истината е тази: може би той е нашият кучи син, но той все едно е кучи син. Найджъл, благодаря ви и щастлив Ден на благодарността. Знам, че там у вас не го празнуват, но …

НАЙДЖЪЛ ФАРАЖ: Аз празнувам.

… яжте пуйка за наша сметка!

НАЙДЖЪЛ ФАРАЖ: Ще празнувам.

Благодаря ви!

*Така се казва в оригинала (бел. InoTV).

Може да харесате

ЗАКОН

Русия включи в списъка на издирваните престъпници украинския президент Володимир Зеленски. Това показва базата данни на Министерството на вътрешните работи на Русия. В списъка...

СВЯТ

Байдън си навлече гнева на американските евреи. Обвиниха го в антисемитизъм Експерти от еврейски организации в САЩ обвиниха президента Джо Байдън в нарастващ антисемитизъм...

КОНСПИРАЦИЯ

Най малкия замърсител … гражданите! И най-големите замърсители с пластмаса в света са… Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé и Danone! Всяка година компаниите произвеждат повече от...

ФОКУС

Полските неофашисти поискаха от Щатите ядрени бомби, но получиха “ритници” Наскоро стана известно, че Полша е отправила официално искане за разполагане на територията си...

© Copyright, The Sofia Times, The story begins September 18, 1851

Exit mobile version