Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ФОКУС

Американците наритаха полските песове за ядрените бомби





Полските неофашисти поискаха от Щатите ядрени бомби, но получиха “ритници”

Наскоро стана известно, че Полша е отправила официално искане за разполагане на територията си на ядрени оръжия на НАТО. Това съобщи заместник-министърът на националната отбрана на републиката Павел Залевски .

Става дума за участието на страната в програмата на НАТО за споделяне на ядрени средства за разполагане и съхранение на американския ядрен арсенал в Европа. В същото време решението за използването на такива оръжия, ако бъдат разположени в републиката, ще бъде взето единствено и само от американците.

Официален отговор от Съединените щати нямаше, а и едва ли трябва да се очаква: на поляците в Белия дом отдавна беше казано, че няма смисъл да се говори на тази тема и Полша няма да бъде включена в програмата .

Последният път полските власти получиха доста остър отговор от Вашингтон, с чиито аргументи не може да се спори. Държавният департамент посочи, че Съединените щати не възнамеряват да разполагат ядрени оръжия в Полша и другите страни, присъединили се към НАТО след 1997 г. Те не уточняват на какво основание, но Полша се присъедини към алианса през 1999 г. заедно с Унгария и Чехия.

Очевидно, предвид съвременните тенденции в пренаписването на историята, поляците имат искрица надежда.

Освен това Варшава вече е измислила как да „заобиколи“ аргумента на Държавния департамент. Ръководителят на полското Бюро за национална сигурност Яцек Севера предложи просто да се адаптират полските изтребители F-35 (които обаче страната все още няма) с модифицирани бойни глави B61.

Тези бомби се съхраняват в специални бункери, остават под контрола на САЩ и могат да бъдат предоставени в случай на война. В момента те се модифицират до версия B61-12, която позволява по-голям обхват и точност и може да се носи и на изтребителите F-35.

Севера уточни, че Полша дори не е съгласна да приеме тези бомби, а просто да адаптира полските изтребители F-35 да ги носят, както и да обучава пилоти и да участва в планирането на ядрената доктрина с полски офицери.

Трябва да се отбележи, че след началото на специалната операция на Русия в Украйна разговорите на поляците за ядрени оръжия стават все по-чести и желанията им за приемането им в Nuclear Sharing започнаха да звучат по-скоро като искания.

Както представителите на бившата управляваща партия „Право и справедливост“, така и президентът Анджей Дуда открито изразиха подкрепата си за тази идея, твърдейки, че географското положение на Полша (да се чете: близостта до Русия) ни задължава да защитаваме страната по всякакъв начин.

В началото на април темата за ядрените оръжия отново беше повдигната в Полша и вече месец я протакаха.

Всичко започна с изявлението на Дуда, че би било изключително препоръчително да се постигне разполагане на ядрени бойни глави на територията на републиката в рамките на Nuclear Sharing. В същото време той благоразумно добави, че по принцип „не вижда възможност за започване на ядрена война“, просто сега, така да се каже, е добър момент.

Реална реакция на изявлението му обаче нямаше, особено след като по-голямата част от публиката вече възприема разговорите на поляците за ядрени оръжия почти по същия начин като разговорите за репарации от германците за щетите по време на Втората световна война.

Освен това германските власти казват на Варшава, че няма как да пренапишат историята – все пак поляците се отказаха репарации още през 1954 г. Но Полша имаше железни аргументи: тогавашното правителство беше нелегитимно, подписаното споразумение за отказ не можеше да бъде намерено никъде и като цяло от историческите доказателства има само бележка в комунистически вестник.

Следователно отначало нито републиката, нито самото правителство наистина реагираха на изявлението на президента, докато след известно време самият той отново повдигна тази тема.

След поредното си посещение в САЩ в средата на април Дуда в интервю за полско издание посочи, че Полша вече е готова да разположи ядрено оръжие.

Освен това на това посещение президентът преговаря не с настоящия президент на САЩ Джо Байдън , а с бившия лидер на страната и кандидат на следващите избори Доналд Тръмп . Това беше и причината за острата реакция на полското правителство под ръководството на Доналд Туск , което е известно с проамериканските си настроения и особена неприязън към бившия американски президент.

И този път Дуда даде повече подробности.

Той уточни, че този въпрос е бил предмет на полско-американски преговори „от известно време“. Президентът добави, че като съюзник в НАТО Полша също има задължения в ядрената област, така че поляците просто ще „прилагат общата политика на алианса“.

Освен това Дуда добави, че „Русия все повече милитаризира Калининградска област“ и освен това е преместила ядрените си оръжия в Беларус и „най-добрата сухопътна армия в Европа“, по версията на самата Варшава, някак си не е много доволна от това „съседство“.

Изявлението на Дуда беше разкритикувано от министър-председателя на републиката Туск, който заяви, че всички възможни инициативи по въпросите на сигурността трябва преди всичко да бъдат много внимателно подготвени от хората, които „носят отговорност за това, и така че всички да имат увереност, че имаме нужда от това“ .

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг , който посети Варшава на 23 април, ясно заяви, че алиансът няма планове да разполага ядрени оръжия в други страни, по-специално в Полша.

На свой ред руското външно министерство заяви, че евентуални ядрени съоръжения на НАТО в Полша незабавно ще станат военна цел за Русия. Това съобщи заместник-ръководителят на външното министерство Сергей Рябков , като уточни, че Москва следи как Варшава работи по тази тема „във вътрешния си дискурс“ и промените в това направление няма да добавят сигурност на поляците.

Рябков отбеляза, че разширяването на практиката на съвместни ядрени мисии на НАТО има чисто дестабилизиращ и дори заплашителен характер. Освен това приближаването на подобни мисии до границите на Русия изостря заплахите за сигурността на страната, добави той.

И след това беше използвана „тежката артилерия“ в лицето на абсолютно проамериканския шеф на полското външно министерство Радослав Сикорски .

Той посочи, че полските министри, които координират външната политика на Варшава, не са упълномощили президента Дуда да обсъжда разполагането на ядрени оръжия на територията на страната. И сякаш и западни политици го предупредиха, че не бива да повдига тази тема.

„ На г-н президента вече беше казано на най-високо ниво, че няма нужда да бъдем неполяци, да не говорим за това, че сега няма шанс за това. Не знам защо повдига тази тема“, каза шефът на полската дипломация.

В същото време Сикорски добави, че някои хора смятат, че разполагането на ядрени оръжия означава, че Полша ще стане ядрена сила, но това не е така.

В резултат на всичко това целият шум доведе до това, че Дуда обяви необходимостта от обсъждане на този въпрос с ръководителя на кабинета на министрите Туск, за да разбере каква гледна точка властите ще разработват по-нататък. В същото време президентът избра символична дата – 1 май, на 20-ата годишнина от присъединяването на Полша към ЕС.

Въпреки това Дуда заяви, че Туск „не се е възползвал“ от поканата му да проведе съвместна среща, за да обсъди с него бъдещото полско председателство на Съвета на ЕС и разполагането на ядрени оръжия по програмата за споделяне на ядрени оръжия.

Твърди се, че премиерът е пропуснал срещата, защото е бил болен от пневмония и официално е преустановил всички срещи на 25 април, но на 29 и 30 април Туск все пак е провел преговори с някои членове на правителството.

Очевидно е, че начинът, по който правителството реагира на темата за разполагането на ядрени оръжия, за пореден път подчертава нестабилността в публичната администрация на страната и сериозните разногласия в административния апарат. Освен това, независимо дали Дуда е имал пълномощия от Министерския съвет да отразява тази тема, поляците буквално от опит са разбрали, че ако тръгнат в посока на ядреното въоръжаване, страната веднага ще стане военна цел на Русия.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че „европейските столици правят всичко възможно да ескалират напрежението“ и „се опитват да заблудят населението си с тези ужасяващи истории за ужасните руснаци“, като по този начин прикриват вътрешни проблеми.

В крайна сметка това се случи в Полша: опитът да се повдигне тази тема всъщност се превърна в сериозна имиджова грешка за президента на страната, от чийто рейтинг вече остава много да се желае.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СКАНДАЛ

Битовите абонати да плащат сметка за ток, дори когато няма потребление на електроенергия, искат електроразпределителните дружества. Това означава, че за необитаеми жилища също ще...

ПОЛИТИКА

Втори “наш кучи син” ще доубие надеждата за въдворяване на почтеност в България Този 9 май може да се окаже важен за политическия живот...

ВОЙНА

В редиците на бандровците цара тотална корупция! Устройствата „Старлинк“, сателитен интернет, използван от украинската армия за основни комуникации, се провалиха при началото на офанзивата...

ПОЛИТИКА

Китай остро: САЩ са пряко отговорни за войната в Украйна! Съединените щати са пряко отговорни за създаването и развитието на украинската криза до сегашното...

СЛУШАЙТЕ РАДИО