Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БЪЛГАРИЯ

Тъпанара за Главчев: Ще му скъсам главата!





Столът му се клати: Димитър Главчев в скандал за милиони заради частната детска болница

Силно се клати столът на служебния премиер Димитър Главчев. Той се надява да управлява дълго и ако не се сформира редовен кабинет да остане, защото мераклии за поста няма. Но хората, които му диктуват кои министри да уволнява, вече му вдигнаха жълт картон. Причината е гръмкият скандал с частната детска болница „Мама и аз“. Главчев първо разреши проекта в Министерски съвет, а после го отмени и дори го даде на ДАНС и прокуратурата.

Министър-председателят получил „хабер“ от незаобиколим фактор в управлението, че е настъпил голяма мотика, пише „Галерия“, цитирайки свои източници в парламента. Той поръси сол в раната на ДПС и ГЕРБ, като даде благословията си за частната болница. Последва светкавична реакция. „Призовавам служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница“, гневно заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

„ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя проекта за изграждането на държавна национална детска болница като проект със стратегическо значение за България. Очакваме всички правителства, независимо служебни или редовни, да работят за изпълнението на този национален приоритет“, отсече и Бойко Борисов.

Извън медийните изявление е имало обидно епитети и заплахи, а химикалките свистели като куршуми, категоричен е източникът ни. „Ще му скъсам главата“, били най-милите думи. Заради всичко това служебният премиер тръгнал с мокра кърпа на главата и пред близки съжалил, че се е цанил за поста. Иначе диалогичният Главчев бе видимо изнервен от журналистическите въпроси след водосвета на бойните знамена на 6 май и побърза да се фръцне, без да даде конкретни отговори.

Но какво се крие зад скандала? Т.н. частна детска болница „Мама и аз“ с малко над 400 легла трябваше да се строи на стратегическо място близо до летището. Само около 10-12% от леглата в нея бяха предвидени за болните дечица, другите са за възрастни. Това пряко засяга интересите на мастити депутати с крупни интереси в здравния сектор.

Частните болници никнат като гъби след дъжд и лапат космически субсидии от НЗОК, а зад някои от тях стоят доста известни имена. Един реализиран проект „Мама и аз“ ще открадне не само пациенти, но и медицински специалисти по добрия стар начин – с примамливи заплати. А доктори и медицински сестри не достигат и в момента.

Освен това Националната детска болница е сред приоритетите на ГЕРБ и Бойко Борисов, макар и не особено успешен! Проектът се разхожда като панаирджийска мечка от терен на терен в София, но си остава само на хартия. Борисов и Пеевски се надяват най-сетне да реализират детската лечебница, което ще им донесе огромен имидж сред електората.

А и проект от подобен мащаб е огромна инвестиция, зад която стоят още по-големи интереси. Затова издънката на Главчев е вбесила не когото трябва.

„Мама и аз“ е проект на „Търговска лига“ – огромна компания във фармацевтичния бизнес. Лигата е собственик и на веригата клиники „Сърце и мозък“. Реалният собственик там е врачанинът Тихомир Каменов, който от години живее в Швейцария. Каменов има интереси още в строителния бизнес, инвестициите в имоти, частното пенсионно осигуряване. Известен е, че ходи на Световния икономически форум в Давос, дори лично зададе въпрос там на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Не е ясно кой е подшушнал на Димитър Главчев да „хариже“ проекта за детска болница на богатия бизнесмен. Но това вбесило политическите му покровители у нас. Дори президентът Румен Радев бе категоричен, че трябва да се реализира държавната инициатива.

Главчевото провинение може да му коства завръщането му в Сметната палата, която и без друго работи с изтекъл мандат. Ако след изборите се наложи да се съставя отново служебен кабинет, Главчев може и да изпадне от софрата. Засега обаче спасява кожата, защото е удобен. Все пак е първият премиер, който не получава инструкции задкулисно, а директно през медиите.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Планът е Пеевски да стане премиер и да пенсионират Борисов като президент. Това разкри доскорошният им партньор Асен Василев – Кокорчо. Така на върха...

СКАНДАЛ

Кирил Наркото пак излъга, този път, че се от кампанията, имал НСО заради заплаха Той призна и за пътен инцидент с него преди няколко...

СВЯТ

Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да гарантира лоялността на политическите елити в...

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

СЛУШАЙТЕ РАДИО