Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ИСТОРИЯ

На 9 септември медиите пак ще ни разказват за “Преврата”





Преврат, осъществен от кого? От комунистите? Не, превратът е замислен и извършен от военни, начело с Кимон Георгиев! В обявеното от него ОФ правителство участват съпартийците му – водещи фигури от “Звено” – партия на военните от БА с антинацистки възгледи. Участват Социал-демократическата партия, особено активните и многобройни партийци на БЗНС, политически независими министри. Комунисти са една пета от министрите. Днес отново ще се разгарят глупави страсти и ще се оплаква падането на нацизма в България. От кого идат най-силните вопли? От Демократична България, официално финансирана от САЩ – бизнес влияние, забранено и преследвано от българския закон. През 1944 г. американците се радват не по-малко на излизането на България от нацистката Ос, а дотогава ни бомбардират, за да падне нацистката власт в България.

Аз питам: Влизането на генерал Дьо Гол в Париж две седмици по-рано преврат ли беше? ДА! Свалянето на пронацисткото френско правителство от Виши преврат ли беше? Да. Съпротивата на Франция, която и до днес се чества масово, какъв състав имаше? Тя се състоеше от две трети комунисти и една трета голисти. Първите месеци след август 1944, колко французи колаборационисти уби Съпротивата само по подозрение в пронацистки действия? Близо 70 000. Без съд и присъда.

Колко човека осъди френският Народен съд с обвинения в нацизъм? 100 000. От тях – произнесени около 3000 смъртни присъди. Някой издига ли паметник във Франция на осъдените нацисти? За нищо на света! Същото е положението в Нидерландия, Белгия. В Италия само убитите без съд и присъда са 100 000.

Сменяме темата и се опитваме да отговорим на въпроса, какво щеше да стане, ако на 9 септември 1944 г. не беше извършен преврат в България.

Тук ви представям, преразказани, част от стенограмите от дипломатическите разговори между Съюзниците (октомври 1944, Москва), както и спомени на Чърчил за тия дни на 1944 година. От тях става ясно, че ако Червената армия не беше влязла в България, Великобритания и САЩ са готвели турски армии със същата цел. Различията между съюзниците спрямо България остават висящи до 10 октомври 1944 г., когато се провеждат преговорите в Москва. В тях участват Чърчил, Идън, Кер и Бърнс, от една страна, и Сталин, Молотов и Павлов – от друга. В хода на преговорите Сталин е попитал дали съсредоточените 26 турски дивизии в Тракия са били насочени срещу България, на което е получил положителен отговор от англичаните.

Съдбата на България отново е обсъждана детайлно на състоялите се на 10 и 11 октомври в Москва преговори между министрите Идън и Молотов. Идън е настоявал българите да бъдат накарани да се чувстват – въпреки новото правителство, не като победители, а да бъдат държани отговорни за своите минали престъпления. На срещата на 10 октомври Чърчил предлага на Сталин в евентуалните “зони на отговорност” да се възприеме едно преобладаващо влияние от 90% “за нас” в Гърция и равно зачитане на интересите – 50/50, в Югославия”.

По отношение на България договореното съотношение е било 90% за Русия и 10% “за другите”. На другия ден, на срещата Идън – Молотов, то е обсъждано отново. През февруари 1945 г., в Ялта, тримата Големи потвърждават окончателно това разпределение. Факт е, че десетина дни след обесването на Никола Петков, а това е чак през 1947 г., САЩ, за първи път откакто са във война с България, възстановяват дипломатическите си отношения с нас.

Ако смяната на властта не беше станала на 9 септември 1944 г., Чърчил щеше да си отмъсти на българите, които нарича “хиените на германския военен тигър”. Щеше да последва трагедията с гражданската война в Гърция 1946-1949 г. Тогава гръцката партизанска армия, воювала срещу хитлеристката окупация е смазана от дебаркиралите британски войски и с допълнителното участие на 5000 американски “съветници”. А пък териториите на юг от Дупница щяха да бъдат дадени на Гърция.

Само благодарение пак на Русия си оставаме в границите.

Но, да не останете с впечатлението, че ще ви представя 9 септември 1944 г. еднопосочно! Към тази дата, макар мнозинството комунисти да са честни и безкористни, има ярка група от безскрупулни убийци и най-обикновени крадци. Бащата на Филип Боков, Георги Боков е откровен палач и садист, същото може са се каже и за Лев Главинчев, Антон Югов. Любимият на земеделците лидер Никола Петков изготвя проект за концлагери за противниците на БЗВС. Пеко Таков е прост крадец и квартирен разбойник, чийто ген се изяви и у сина му. А пък сбърканият му внук Калоян Таков, писал неприлични смс на момчета студентчета, е превърнат в морална икона от другите “избрани внуци” от червената номенклатура, пребоядисани във фашисти.

В онези времена – към септември 1944 г., на ул. “Московска” 37 живее адвокатът Петър Гудев, защитавал неедин комунист преди 9.09. 1944. На 10 септември вечерта Пеко Таков и дружина влизат в дома му с автомати и карат семейството и гостите му да предадат всичките си бижута. Това е един само пример за другата страна на медала.

Все пак, нищо не може да се сравни с палежите, с изтезанията и убийствата на антифашисти, на техни семейства и домове в периода 1923-44 година от фашистките, а после и пронацистките правителства. “Жертвата” на комунизма Богдан Филов – един завършен, класически нацистки военопрестъпник е толкова жертва, колкото Гьобелс е “жертва” на Антифашистката коалиция СССР – САЩ – Великобритания.

Спорът по тези въпроси отдавна би трябвало да е приключил, но точно САЩ днес подтикват своите местни храненици да го подклаждат с цел унищожаване на българската държавност.

Пламен Пасков

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА









Може да харесате

ФОКУС

– За седем месеца Израел причини три пъти повече жертви, отколкото руснаците и украинците, взети заедно, за повече от две години и Израел не...

ТЕХНОЛОГИИ

Правителството на САЩ няма намерение да забрани социалната мрежа TikTok в страната, а просто иска собственикът му да я продаде на американците. Това заяви...

ФОКУС

Съединените щати винаги са се гордеели, че са най-големият дарител в света (финансиране на войни). На практика обаче чуждестранната “помощ” (финансиране на войни) на...

ПОЛИТИКА

Росен Желязков беше свален като председател на НС 129 депутати подкрепиха предложението за махането му. Той бе изпратен с овации Непосредствено преди разпускането на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО