Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ИСТОРИЯ

„Златният век на България”





10 век. „Златният век на България”. Вижте какво пише старобългарският книжовник Йоан Екзарх Български в своя енциклопедичен труд „Шестоднев”, предназначен за Симеон Велики:
„Трябва да се приеме, че формата на земята е кръгла, защото такава подредба подобава на действената природа на невидимите неща.. Някои, които задълбочено са изучавали астрономия, казват, че Слънцето е многократно по-голямо от самата Земя, а земното кълбо е два пъти по-голямо от Луната. Обиколката на Земята е 252 хиляди стадии” (това са 46 620 км, докато реалната е 40 075км).

Пак да повторим – това е писано в края на 9-ти или началото на 10-ти век. Докато на доста места в тогавашна Европа, а и не само, цари почти пълна безпросветност, в българското царство управленският и духовен елит има достъп до знания доста близки до съвременната наука. Ето ви още от Йоан Екзарх:
„Необходимо е и изобилие от вода, поради непрекъснатото изгаряне и изсушаване, предизвикано от огъня. Разгледай цялата природа и ще видиш силата на топлината, която е причина за съществуването и отмирането на всички неща.” Това е ясно описание на климатичните процеси, направено преди повече от 1100 години. Ето и разсъжденията му за други природни явления:
„Когато парите се съберат горе и въздухът се сгъсти от налягането на вятъра, когато тънката като пара влага в облаците се сгъсти бързо и се слепне, се образуват капки, които от тежестта и натрупването си падат долу, и така се появява дъждът.”

В това изумително четиво има описание на човешката анатомия, на движението на небесните тела, на животинския и растителен свят, на географията, включително и на реките Инд и Нил. Разбира се, голяма част от творбата на Йоан Екзарх е компилативна или получена от изучаването и ползването на трудовете на Аристотел, Платон и Василий Велики, но в нея има и много оригинално съдържание. Например – описани са лечения с билки характерни за българските земи и това как е изглеждал Велики Преслав и самият Симеон.

Защо ви разказвам тази история? За да знаем, че онази България е имала не само могъща войска, не само е разпространила велика азбука и култура, но е дарила и не малка част от Европа с научно познание от изключително високо за времето си ниво. И още нещо – можем да оценим класата на Симеон и елита около него, след като преди 1100 години се е интересувал от такива неща, като формата на Земята или разливите на Нил. България е била съвсем реално една от цивилизационните центрове в Европа. Още нещо – светът знае за великите мислители Питагор, Аристотел или Платон, а знае ли за Йоан Екзарх Български? Нека помним.

Росен Петров

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА









Може да харесате

ФОКУС

Калина Андролова разговаря с Костадин Костадинов. Акценти от интервюто: – Няма нормален човек в България, който да възприема Русия като заплаха, подчертавам – нормален....

ФОКУС

– За седем месеца Израел причини три пъти повече жертви, отколкото руснаците и украинците, взети заедно, за повече от две години и Израел не...

ТЕХНОЛОГИИ

Правителството на САЩ няма намерение да забрани социалната мрежа TikTok в страната, а просто иска собственикът му да я продаде на американците. Това заяви...

ФОКУС

Съединените щати винаги са се гордеели, че са най-големият дарител в света (финансиране на войни). На практика обаче чуждестранната “помощ” (финансиране на войни) на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО