Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ТЕМА

Апокалиптична прогноза: Гответе се за лошо време





Много е важно каква ще бъде точната траектория на циклона и очакваните валежи

Вече всички медии говорят за очакваното лошо време този уикенд, но на фона на валежите и снеговалежите у нас ни очаква не малък риск от възможни наводнения над Рило-Родопския масиви и Югоизточна България.

Разбира се, че тази прогноза, тепърва ще се изменя с времето и все още нямаме яснота. Много е важно каква ще бъде точната траектория на циклона и очакваните валежи.

Какви са причините?

Според регионалните модели, има вероятност до сутринта на 26-ти ноември, валежите над тези райони да достигнат 50-70 л./кв.м. Това ще бъде в комбинация с преовлажнената почва над Южна България и продължаващите валежи – крие и риск от възможни свлачища и очаквани наводнения в Рило-Родопският масив, Централна Стара планина и Югоизточна България.

Към края на текущата седмица синоптичната обстановка над нашата страна ще е усложнена особено и то над цялата страна. С понижението на температурите в Предбалкана и по високите полета от Западна България валежите ще преминат в сняг. Ще завали и в Централна и Източна България, като там се очакват и навявания. Възможни са и затваряния на планинските приходи!

В ниското също ще се образува снежна покривка, която в Северозападна и Централна България на места снежната покривка ще надмине 10 см. В Северозападния и Централния Предбалкан – до 25-30 см. Очакваната снежна покривка в столицата ще е между 5-10 см.

Не е изключено, при преминаването на самият циклон, валежите да са съпроводени и от гръмотевици над Южна и Източна България. Очакваме и богат пренос на по-топла и влажна въздушна маса от Егейско море.

Температурите над Източна България ще се задържат за известно време над нулата, валежите ще са от дъжд и то интензивни. Преди изнасянето и задълбаването на циклона, валежите ще се усилят. Очакваме и силни пориви на вятъра по Южното Черноморие, но няма да са с ураганни пориви.

Поради очакваните значителни валежи, алгоритъмът на регионалния модел SPM показва къде вероятността от внезапни наводнения е най-висока:

Задава се сняг в столицата

Този път прогнозите са за очаквана не лоша зимна обстановка и в столицата за разлика от предишната (18-19 ноември ). Тогава моделите прогнозираха, че при разширяването на антициклона от запад ще се образуват валежи, а с понижението температурите щяха да са от сняг. Реално се образуваха валежи, но те бяха слаби.

Според последните прогнози още около обяд в събота, над 700-800 метра надморска височина валежите ще преминат в сняг, а до вечерта и над цялото Софийско поле.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

ФОКУС

– За седем месеца Израел причини три пъти повече жертви, отколкото руснаците и украинците, взети заедно, за повече от две години и Израел не...

ТЕХНОЛОГИИ

Правителството на САЩ няма намерение да забрани социалната мрежа TikTok в страната, а просто иска собственикът му да я продаде на американците. Това заяви...

ФОКУС

Съединените щати винаги са се гордеели, че са най-големият дарител в света (финансиране на войни). На практика обаче чуждестранната “помощ” (финансиране на войни) на...

ПОЛИТИКА

Росен Желязков беше свален като председател на НС 129 депутати подкрепиха предложението за махането му. Той бе изпратен с овации Непосредствено преди разпускането на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО