Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ТЕМА

Учените в шок: На нова планета сме, ако градусите не паднат до края на 2024-а





Изменението на климата може да отиде в неизследвана територия, ако температурите не паднат до края на годината. Това предупреди водещ учен пред Би Би Си, след като във вторник стана ясно, че миналият месец е бил най-топлият март в света, удължавайки месечните температурни рекорди до 10 поредни.

Това подхрани опасенията сред експертите, че светът може да навлезе в нова фаза на още побързо изменение на климата.

“До края на лятото, ако все още наблюдаваме рекордни температури в Северния Атлантик или другаде, тогава наистина сме се преместили в неизследвана територия”, обяви Гавин Шмид, директор на Института за космически изследвания “Годард” на НАСА.

по-топъл от прединдустриалните времена – преди хората да започнат да изгарят големи количества изкопаеми горива – според службата на ЕС за изменението на климата “Коперник”.

Това е 10-ият пореден месечен рекорд във фаза на затопляне, който разби всички предишни. През последните 12 месеца средните глобални температури са били с 1,58°C над прединдустриалните нива.

Все още по-дългосрочните тенденции на затопляне са почти в съответствие с очакванията и повечето изследователи не вярват, че климатът е навлязъл в нова фаза. Но учените се борят да обяснят точно защо краят на 2023 г. е бил толкова топъл.

Мартенският рекорд беше очакван. Климатичният феномен Ел Ниньо, който започна миналия юни и достигна своя връх през декември, добавя топлина към вече съществуващата, внесена в атмосферата от изгарянето на изкопаеми горива. Именно те са основният двигател на високите температури.

Но градусите започнаха да чупят рекорди с особено голяма разлика около миналия септември, а тогава Ел Ниньо все още се развиваше, така че не може да е обяснение за цялата допълнителна топлина.

Д-р Шмид е загрижен какво означава това за бъдещите прогнози.

“Нашите прогнози се провалиха доста драматично за спецификата на 2023 г. и ако предишните статистики не работят, тогава става много потрудно да се каже какво ще се случи в бъдеще”, предупреждава ученият.

“Все още се опитваме да разберем защо ситуацията се промени толкова драстично в средата
на миналата година и колко дълго ще продължи тя, дали е фазово изместване, или е пробив в
дългосрочните климатични тенденции”, заяви д-р Саманта Бърджис от “Коперник”.

Даяна Урге-Ворсац, заместник-председател на Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата, отбеляза, че планетата се затопля с температури от 0,3 градуса на десетилетие през последните 15 години, почти двойно повече, отколкото за периода около 1970 г.

“Това в границите на променливостта на климата ли е, или сигнал за ускорено затопляне?

Притеснението ми е, че може да е твърде късно, ако просто изчакаме да видим”, допълни Даяна Урге-Ворсац.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

ВОЙНА

Така смятат все повече военнослужещи от ВСУ Напоследък военнослужещи от украинските въоръжени сили все по-често се предават в плен. Както съобщи през март губернаторът...

ВОЙНА

Asia Times: НАТО започва да разполага редовни войски в Украйна НАТО започва да разполага бойни части в Украйна. Войници от Полша, Франция, Обединеното кралство,...

ФОКУС

Наблюдава се поредното разделение сред опонентите на Русия на Запад, този път по съвсем реален начин. Към тези, които не искат Урсула фон дер...

СВЯТ

Учен обяви пред Карлсън огромен процент фалшиви бюлетини на изборите в САЩ през 2020 г. Около 20% от бюлетините на президентските избори в САЩ...

СЛУШАЙТЕ РАДИО