Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ЗДРАВЕ

Битуват различни вярвания и суеверия, свързани с чудодейните свойства на Къпината





Още от древни времена са познати лечебните свойства на къпината. Последователите на Хипократ, а и самия той използвали плодовете на растението за лекуване на гноящи рани. Плиний, Гален и Диоскорид ползвали лечебните свойства на растението при диария, възпаление на венците и камъни в бъбреците. За арабите листата на къпината били средство за полово възбуждане.

В английската митология се говори, че ако болен пропълзи под къпинов храст самите шипчета на растението ще задържат болестите му. Такава магическа препратка се наблюдава и у нас – през трънен венец от къпина се провират болни от епилепсия (по-народно му „вънкашна“ болест).

По някога в гергьовския венец се поставя и къпина, през който овчарите прекарват стадата си и благославят: „Както не ви закача къпина, тъй да не ви лови и магия!“. Жените слагат къпинови клонки върху гробовете на своите близки, за да не се превърнат във вампири.

У нас са разпространени около 44 вида, между които са: сива къпина – R. canescens DC, полска къпина – R. caesius L. влакнеста къпина – R. hirtus W. К. и др. За лечебни цели се използват плодовете, листата и корените. Активните съставки на плодовете включват плодови киселини, дъбилни, ароматни, минерални вещества и витамини.

При висока температура плодовете утоляват жаждата, а презрели те помагат против запек (недозрели се препоръчват против диария). Прясно изцедения сок на къпината притежава свойствата да тонизира и укрепва тялото.

Листата (съдържат дъбилни вещества, флавоноиди, органични киселини, витамин С, етерично масло) се събират през лятото (цъфти от май до август), а корените от септември до ноември.

В българската народна медицина листата и корените се препоръчват при диария, гастрит и обилна менструация. Плодовете се използват при простуда. Външно листата се прилагат при възпаление на лигавицата на устата, против кървене на венците и при хемороиди.

При косопад, против пърхот, за стимулиране на растежа и укрепване на косъма.

Къпината намира чудесно приложение и в кулинарията – от нея се приготвят вкусни и полезни чайове (вкусът им е възкисел с приятен и галещ сетивата аромат). Зрелите къпини се консумират свежи или под формата на сокове, сиропи, къпиново вино, сладка, мармалади, конфитюри и плънки за сладкиши. Влизат в състава на различни хранителни диети.

Благодарение на особената си биохимична структура, плодът Къпината повишава съпротивителните сили на организма при простудни заболявания, действа успокояващо върху сърдечната дейност.

Плодовете и чаят имат чудотворно въздействие върху малките деца – развиват и заздравяват костите, оказват лечебно действие върху детските зъбки и предпазват от анемия и други заболявания, свързани с кръвообращението.

Прясно изцедения сок от къпина утолява жаждата и укрепва тялото.

В малките черни плодчета има наличие на калиеви, калциеви, магнезиеви, фосфорни, железни, медни и натриеви соли; витамин С и минимални количества В1, В2, както и каротин.

От корените – които се събират се през октомври/ноември и съдържат скорбяла, дъбилни и други ценни за организма вещества, както и от листата на растението се приготвят чайове, отвари и запарки. Те оказват благоприятен лечебен ефект при сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, както и при нарушена обмяна на веществата.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА









Може да харесате

ФОКУС

– За седем месеца Израел причини три пъти повече жертви, отколкото руснаците и украинците, взети заедно, за повече от две години и Израел не...

ТЕХНОЛОГИИ

Правителството на САЩ няма намерение да забрани социалната мрежа TikTok в страната, а просто иска собственикът му да я продаде на американците. Това заяви...

ФОКУС

Съединените щати винаги са се гордеели, че са най-големият дарител в света (финансиране на войни). На практика обаче чуждестранната “помощ” (финансиране на войни) на...

ПОЛИТИКА

Росен Желязков беше свален като председател на НС 129 депутати подкрепиха предложението за махането му. Той бе изпратен с овации Непосредствено преди разпускането на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО