Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БАНКЕРЪ

Банките с рекордна печалба, не спираме да теглим кредити





Печалбата на банковата система в България към края на февруари е 484 млн. лв., съобщи БНБ. Това е с цели 22,8 на сто повече спрямо реализираната през първите два месеца на 2023 г, правят спавнения от централната банка.

Начислените разходи за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата, в края на февруари 2024 г. възлизат на 90 млн. лв. (при 27 млн. лв. в края на февруари 2023 г.).

Статистиката, която дават от Българската народна банка показва, че домакинствата в страната не спират да теглят кредити, като при тях също има ръст, спрямо предходната година. На този фон обаче намаляват депозитите.

„През февруари се увеличават кредитите за домакинства (с 654 млн. лв., 1,6 на сто) и за нефинансови предприятия (с 641 млн. лв., 1,3 на сто). Намаление е отчетено при кредитите за други финансови предприятия (с 19 млн. лв., 0,2 на сто) и за сектор държавно управление (със 7 млн. лв., 0,9 на сто).

лева левове пачкиСпрямо края на януари общите депозити в банковата система намаляват с 270 млн. лв. (0.2 на сто) до 147.1 млрд. лв. Основен принос за динамиката има спадът на депозитите на кредитни институции (с 635 млн. лв., 5,9 на сто), на други финансови предприятия (с 455 млн. лв., 9.9 на сто) и на нефинансови предприятия (с 46 млн. лв., 0,1 на сто).

Същевременно увеличение през месеца отбелязват депозитите на домакинства (със 726 млн. лв., 0,9 на сто) и на сектор държавно управление (със 141 млн. лв., 3,6 на сто).

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СКАНДАЛ

Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън, каза той по адрес на корупционера Според вожда на...

ВОЙНА

Така смятат все повече военнослужещи от ВСУ Напоследък военнослужещи от украинските въоръжени сили все по-често се предават в плен. Както съобщи през март губернаторът...

ВОЙНА

Asia Times: НАТО започва да разполага редовни войски в Украйна НАТО започва да разполага бойни части в Украйна. Войници от Полша, Франция, Обединеното кралство,...

ФОКУС

Наблюдава се поредното разделение сред опонентите на Русия на Запад, този път по съвсем реален начин. Към тези, които не искат Урсула фон дер...

СЛУШАЙТЕ РАДИО