Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ЗАКОН

Васил Божков излиза на свобода срещу 130 000 лв.





Софийският градски съд измени мярката за неотклонение на Васил Божков от домашен арест в парична гаранция в размер на 130 000 лв., съобщи БНТ. Ако бъде оставен под домашен арест, на този етап от делото това би било неоправдана репресия, приеха магистратите.

Според съда няма опасност на свобода Божков да извърши престъпление. Няма риск и бизнесменът да влияе върху събирането на доказателства по т.нар. хазартно дело, по което беше под гаранция, тъй като то вече е в съда. Съдът прецени също, че няма опасност и Божков да се укрие.

Прокуратурата може да протестира определението на градския съд пред още една инстанция. Докато не изтече срокът за обжалване, Божков остава под домашен арест. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев се зарече да протестира.

Хазартното дело е първото от трите разследвания, водени срещу него, което в последните дни на април прокуратурата внесе за разглеждане в съда. Внасянето на обвинителния акт е сред доводите на Божков да поиска свободата си. На 25 април станаха точно 8 месеца от връщането на Божков от Дубай и привличането му като обвиняем. Ако делото не беше внесено в съда до 25 април, прокуратурата трябваше незабавно да го освободи. Вероятно и затова прокурорите са бързали да вкарат обвинителния акт, за да оставят съдът да реши дали да пусне Божков.

По това дело прокуратурата твърди, че Божков е ощетил бюджета с над 559 млн. лв. Той е предаден на съд за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. В групата са участвали и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). С Божков на съд са предадени и още 9 души, част от тях – точно длъжностни лица от ДКХ.

Конкретно за Божков обвинението твърди, че той е подбудител, а длъжностните лица от ДКХ извършили нарушение на служебните си задължения – допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Така бюджетът бил ощетен с 559 739 164 лв., посочва още държавното обвинение.

Предстои СГС да насрочи разпоредително заседание по делото, на което ще стане ясно дали то ще тръгне по същество, ще бъде върнато на прокуратурата, или ще бъде прекратено.

По второто си дело, свързано с културни ценности, Васил Божков има наложена гаранция от 500 000 лв., която отказа да плати. Аргументът му беше, че като е под домашен арест по делото за хазарта, гаранцията се явява безсмислена. Ако и апелативният съд прецени, че Божков трябва да излезе от домашния си арест, тогава прокуратурата може и да поиска по-тежка мярка по делото за антиките, тъй като той не е изпълнил гаранцията.

По третото му, т.нар. криминално дело – по което той има и обвинение за поръчителство на убийства, Божков на практика няма наложена мярка за неотклонение, защото прокуратурата оттегли искането си за постоянно задържане, което беше внесла в съда.

Причината Божков да отказва да плати гаранцията е, че той е под домашен арест по друго дело – това за укритите такси от хазарт, по което той беше задържан веднага след завръщането си от Дубай на 25 август.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Валентин Иванов – Кардамски: Безумната “зелена” политика се оказа “зелен” рекет! „Зелената“ политика е абсолютно безумна и се оказа „зелен“ рекет. Това заяви Валентин...

СВЯТ

Сенегалският премиер Усман Сонко предложи да се затворят френските военни бази в страната, твърдейки, че дългосрочното присъствие на френските войски е несъвместимо с желанието...

СВЯТ

Острата фаза на външнополитическото противопоставяне между Русия и Запада е в разгара си. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в събота, 18 май,...

ПОЛИТИКА

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз. Това обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Той предупреди, че това ще...

СЛУШАЙТЕ РАДИО