Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ФОКУС

Защо САЩ защитават Израел от Международния наказателен съд?





Израелският премиер Бенямин Нетаняху отново се обърна за помощ към САЩ. Този път той няма нужда от оръжие, а от защита. И то не от ирански удар или от действията на хуситите, а от Международния наказателен съд (МНС).

„Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън поиска Международният наказателен съд да спре своята „мерзост“. Мислите, че това е закъсняла реакция на факта на откриването на 160 украински деца живи и здрави в Германия, заедно с техните настойници? Същите онези деца, в чийто геноцид МНС обвини руския президент и комисаря по правата на децата Лвова-Белова? Не, не трябва да го мислите “, посочва главният редактор на IA Regnum Марина Ахмедова .

Факт е, че Съдът сериозно обмисля издаването на заповед за арест срещу Нетаняху и редица други израелски служители за престъпленията в Газа. И това не е като скалъпеното обвинение за „кражба на украински деца“, което повдигна срещу руския президент Владимир Путин .

Този път обвинението на МНС има повече от 30 хиляди основания – поне толкова са палестинците, които загинаха по време на израелските бомбардировки над ивицата Газа и килимните бомбардировки.

Израелците не стремяха особено да скриват, че се отнасят към палестинските цивилни, меко казано, с пренеблежение, ако не и с презрение, и не възнамеряват да ги щадят.

„ Израел, както виждаме, изравнява всичко със земята и създава хуманитарна катастрофа. Ивицата Газа е превърната в безжизнена зона, сега там се откриват масови гробове, където стотици хора са били хвърлени с вързани ръце “, разказва пред IA Regnum заместник-директоръ“т на Центъра за цялостни европейски и международни изследвания към Националния изследователски университет „Висша школа по икономика“ Дмитрий Суслов,.

Не е изненадващо, че МНС през януари определи събитията като геноцид. Израелските лидери се опитаха да се защитят по доказания начин – т.е., обвинявайки обвинителите в антисемитизъм.

Бенямин Нетаняху направо заяви , че издаването на заповед ще бъде „скандал и престъпление, основано на омраза към евреите “. Тази схема обаче не проработи.

След тези снимки и видеоклипове на множество жертви и разрушения в Газа, изявлението на турския президент Реджеп Ердоган , че Нетаняху е новият Хитлер, се посреща с разбиране в много страни.

Следователно МНС има всички морални основания за издаване на заповед – както и правни причини.

„ Ако Израел не признае Палестина за независима държава, това не означава, че МНС няма основание да издаде заповед. През 2015 г. Палестина се присъедини към Римския статут, а правната валидност на това присъединяване беше окончателно потвърдена през 2021 г. “, обяснява за Regnum руският политолог Антон Хащенко .

Но с голяма степен на вероятност съдът няма да използва това право – просто защото САЩ се съгласиха с молбата на Нетаняху и решиха да го прикрият.

Три мотива

За това Съединените щати имат три важни мотива. На първо място е имиджовия. „Издаването на заповед ще бъде сериозен удар не само за Израел, но и за Вашингтон, който де факто подкрепяше действията на израелците в Газа“, – обяснява Антон Хащенко.

Всъщност от самото начало на конфликта Вашингтон подкрепи не само действията на Израел, но и неговите оправдания, например тезата на Тел Авив, че атаката срещу болницата Ал-Ахли в Газа е извършена от самите палестинци.

Второ, има политически мотив. „ За Съединените щати не е изгодно техният най-близък съюзник да бъде в конфликт с институция, в която участват същите тези съюзници – а повечето западни държави са членове на Международния наказателен съд.

Да, Нетаняху в момента не се радва на голяма подкрепа в либералните кръгове, но той представлява страна, която е част от колективния голям Запад “, обяснява Дмитрий Суслов.

В настоящата ситуация, когато американската администрация се нуждае от единството на всички съюзници в борбата срещу „света на автокрациите“ (както го нарича президентът на САЩ Джоузеф Байдън ) или „новата ос на злото, представлявана от Русия, Иран, Китай и КНДР” (авторство на британския премиер Риши Сунак ), такова разделение е неприемливо.

Трето, Байдън не може да си позволи ново външнополитическо поражение по време на продължаващата предизборна кампания.

„ Произраелските настроения са по-силни сред републиканците, отколкото сред демократите. Така че, ако приемем, че се случи чудо и МНС все пак тръгне да издава заповеди, тогава Байдън ще попадне под нов порой от критики като слаб президент, който не е способен на нищо, който се провали в Украйна и се провали в Израел. Което може значително да намали шансовете му за преизбиране “, казва Антон Хашченко.

“Чудовищно лицемерие”

Затова американците вече са се намесили и, както изглежда, няма да има заповед. В края на краищата Вашингтон разполага не само с всички инструменти, за да принуди МНС да вземе „правилното“ решение, но също така и с опита в използването на тези инструменти.

„ Напомням ви, че МНС един път вече искаше да започне разследване срещу някои американски граждани в Афганистан, но заплахите от страна на Съединените щати да наложат санкции както срещу съдиите, така и срещу самата съдебна институция бързичко спряха този процес.

Мисля, че сега ще се повтори приблизително същото. МНС не посмя да влезе в конфликт с Доналд Тръмп и със сигурност не иска да има работа с интернационалистическата част от американския истаблишмънт, която се представлява от администрацията на Байдън “, казва Дмитрий Суслов.

Проблемът обаче е, че ако МНС в крайна сметка откаже да издаде заповед – без значение след пряко или задкулисно изнудване от страна на Съединените щати – тогава това ще бъде малка победа за Израел, но в същото време и голямо поражение за Запада като цяло. И с имиджови, и с политически, и стратегически последици.

„ Цялата тази история ще има изключително негативно въздействие върху авторитета на МНС, Съединените щати и колективния Запад. В очите на световното мнозинство отново се демонстрира чудовищно лицемерие, крещящ пример за двойни стандарти от страна на Запада и онези институции, които те контролират “, обяснява Дмитрий Суслов. Ако използваме примера с отношението на МНС към Русия и Израел, тази разлика ще бъде видима абсолютно за всички.

Всъщност има демонстративна разлика в отношението към западните държави (включително Израел, който, оказва се, може всичко, включително масови убийства) и незападните страни, които могат да бъдат обвинени във всякакви, вкл., и митични престъпления на политическа основа.

„ Това означава, че настоящите събития ще добавят аргументи пред Бразилия и други страни, които обмислят въпроса за напускане на тази абсолютно дискредитирана институция “, обобщава Дмитрий Суслов.

И ако излизането стане широко разпространено, тогава Западът, наред с долара, МВФ и идеята за либерална демокрация, ще загуби друг инструмент за контрол над света.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СКАНДАЛ

Битовите абонати да плащат сметка за ток, дори когато няма потребление на електроенергия, искат електроразпределителните дружества. Това означава, че за необитаеми жилища също ще...

ПОЛИТИКА

Втори “наш кучи син” ще доубие надеждата за въдворяване на почтеност в България Този 9 май може да се окаже важен за политическия живот...

ВОЙНА

В редиците на бандровците цара тотална корупция! Устройствата „Старлинк“, сателитен интернет, използван от украинската армия за основни комуникации, се провалиха при началото на офанзивата...

ПОЛИТИКА

Китай остро: САЩ са пряко отговорни за войната в Украйна! Съединените щати са пряко отговорни за създаването и развитието на украинската криза до сегашното...

СЛУШАЙТЕ РАДИО