Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ВОЙНА

Байдън даде зелена светлина за Трета Световна Война

Масло в огъня
Историкът Ерик Зюсе: „Байдън даде на Украйна всички карти, за да започне Трета световна война“
.
Във вторник, 31 май, президентът на САЩ Джо Байдън публикува публикация в New York Times „Какво ще прави и какво няма да прави Америка в Украйна“, в която заявява, че Съединените щати ще предоставят на украинците по-добри ракети, системи и боеприпаси, които ще им позволят да удрят по-точно ключови обекти на бойното поле. Той не каза, че тези оръжия ще позволят на Украйна да нахлуе в Русия, но отвън изглежда така и Русия е предвидила това, уверява историкът Ерик Зюсе в статия за Modern Diplomacy.
САЩ или Русия
По-късно, на 31 май, Politico публикува статия, в която се казва, че Киев е уверил Белия дом, че новите оръжия ще бъдат използвани в Украйна, а не срещу цели в Русия.
Тези оръжия ще бъдат включени в пакет от над 40 милиарда долара допълнителна помощ от САЩ за Украйна, която Конгресът разреши на 19 май. Но всъщност Байдън даде на Украйна всички карти, за да започне Третата световна война.
Русия алармира заради възможен конфликт със САЩ
Историкът припомни и изявленията на руските власти, че ще има световна война, ако Америка все пак доставя оръжие на Украйна.
На 1 юни в руските медии се появиха статии в духа на „Русия бие тревога заради риск от пряк конфликт със САЩ“. Доставката на по-тежки оръжия за Украйна увеличава риска от пряка конфронтация между САЩ и Русия, каза в сряда руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.
Дипломатът коментира новината, че САЩ са решили да доставят на Украйна реактивни системи за залпово изстрелване HIMARS. Вашингтон настоява, че оръжейната система ще попречи на украинските сили да атакуват Русия и твърди, че предотвратява сценарий, при който Москва смята САЩ за страна в конфликта.
„Ние не доставяме никакви оръжия, които биха позволили на украинците да атакуват Русия и президентът [Джо] Байдън беше много ясен за това“, каза представителят на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд. „Няма да ставаме страна към войната.”
Рябков не се съгласи с тази обосновка, като каза, че САЩ правят конфликта по-опасен.
“Всички доставки на оръжие, които продължават, се увеличават, увеличават рисковете от подобно развитие”, каза Рябков пред репортери, като се позовава на възможността за пряка конфронтация между Русия и САЩ.
Не може да се има доверие на Украйна да се съобразява с желанията на Вашингтон и да не използва доставени от САЩ ракетни установки срещу цели в Русия, каза говорителят Дмитрий Песков в сряда. Според чиновника Киев не държи на думата си.
„За съжаление това не казва нашият опит“, каза той. Зеленски нарушава думата си през цялата си сравнително кратка политическа кариера, „започвайки с основното си предизборно обещание да сложи край на войната в Югоизточна Украйна“, каза Песков.
В отговор на опасенията, че оръжия като HIMARS могат да вкарат Съединените щати в пряк конфликт, Джонатан Файнър, заместник-съветник по националната сигурност на президента, каза, че Вашингтон е поискал от Украйна гаранции, че ракетите няма да ударят руска територия.
„Вярваме, че Съединените щати целенасочено и усърдно наливат масло в огъня“, каза Дмитрий Песков пред репортери, добавяйки, че подобни доставки няма да насърчат украинското ръководство да възобнови мирните преговори в задънена улица.
Историкът в статията си е изключително обезпокоен, че малко след обявяването на решението на САЩ руското министерство на отбраната обяви провеждането на учения в района на Иваново. Около 1000 военнослужещи практикуваха интензивни маневри, използвайки повече от 100 превозни средства, включително пускови установки на междуконтинентални балистични ракети “Ярс”. Ерик Зюсе се чуди какво ще последва и каква е истинската цел на Вашингтон.

ВАЖНО!!! Фейсбук ни ограничава заради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще достигат до алтернативната гледна точка за събитията!?

Подходяща музика за любителите на йога.

Може да харесате

ВОЙНА

Украинската партизанска война достигна ново ниво. Съпротивата започна масово да отмъщава на украинските въоръжени сили: след военните автомобили започнаха да горят апартаменти. В Украйна...

ПОЛИТИКА

Зеленски се овъртоли в още по-големи скандали в САЩ. Този път обаче се стигна дотам, че поискаха главата на посланичката му. Откакто е отишъл...

EXPRESS TV

Симулация на ядрен удар по Лондон, като твърди, че атаката ще доведе до стотици хиляди жертви и два милиона пострадали. Това пише базираният в...

АНАЛИЗИ

Вчера, 25 септември, се проведе наистина историческо заседание на Съвета за сигурност – Русия си позволи да удари Съединените щати и сега няма прословутите...

СЛУШАЙТЕ РАДИО