Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БЪЛГАРИЯ

Асен Василев похарчи 2.2 млрд. лева за два дни и раздаде по 7500 лв. ДМС на антуража





Депутатите са спасили държавата от истинска ликвидна криза, забранявайки на финансовия министър Асен Василев да прави извънредни харчове в последните си дни на власт. Известно е, че в ранните часове на днешното денонощие Народното събрание гласува Решение „За предприемане на мерки за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България“. Малко известна е обаче фактологията, която го предхожда.

Източници на „Гласове“ от Народното събрание съобщиха, че само за два дни Василев е похарчил 2.2 милиарда лева (разбивка в края на статията), като в средата на тази седмица във фискалния резерв е имало едва 7 млрд. лв., от под 2.5 млрд. лв. на правителството – 1.7 млрд. лв. и 700 млн. валутни наличности. Това се случва само дни преди да се наредят плащания за пенсии, което би извадило ликвидност за близо два милиарда лева и кабинетът е щял да остане с под един милиард лева собствени пари в продължение на 10 дни докато не постъпят плащанията по ДДС в средата на месеца.

Парламентът забрани на Асен Василев да харчи пари от бюджета и направи комисия, която да го проверява за корупция

Подобна ликвидна криза Василев почти причини на държавата и през 2022 година, а сега, както и тогава проблемът се решава с неправомерно теглене на средствата с целево предназначение, като тези в Сребърния фонд, учителския пенсионен фонд, средствата за извеждане от експлоатация на ядрени мощности или с теглене на заеми. От Продължаваме промяната нарекоха гласуваните ограничения противоконституционни и заявиха, че ще сезират Конституционния съд. Депутати, подкрепили ограниченията, коментираха, че е възможно и да има противоречие с Конституцията, но ограничението все пак ще влезе в сила. То е крайно необходимо, защото повече от година не сработват автоматичните корективни механизми, заложени в Закона за публичните финанси.

В същото време източници от Министерство на финансите съобщиха, че Асен Василев е наредил допълнително материално стимулиране да получат единствено членовете на политическия му кабинет. Така наречените ДМС-та се изплащат всяко тримесечие според вътрешния правилник на Министерство на финансите. Преди отпускането им тече процедура, в която служителите са поканени да се самооценят, подлежат на оценка от техния началник, ако има сериозно разминаване между двете оценки се прави проверка, а в нормалния случай се изплаща съответстващото ДМС. Сега отново всички близо 600 служители във финансовото министерство са били поканени да се самооценят, но заповедта на финансовия министър е била да се изплатят бонуси само на членовете на политическия му кабинет.

Това са заместник-министрите, съветници, ПР и дори шофьорът на министъра, който е със статут на съветник. Общо 10 души си поделят 75 хил. лв. което означава, че всеки от тези 10 човека ще получи средно по 7500 лв., докато всички останали в министерството няма да получат нищо за първото тримесечие. С действията си министърът ясно показва липсата на уважение към служителите и готовност да се подиграе с тях в първия момент, в който повече не зависи от техния съвестен труд.

Като за последно са раздавани и пари на общините, или по-точно, само на една. Столична община е получила 400 млн. лв. за подсигуряване на инвестиционната си програма, докато останалите общини са принудени да чакат и сами да се оправят с исканията на фирмите по инвестиционните проекти от рекламираната програма за 13 милиарда лева.

Освен тези 400 млн. лв., трансферът към БЕХ за 1.6 млрд. лв и увеличението на заплатите в държавната администрация формират разходите за 2.2 млрд .лв., което правителството прие.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

ПОЛИТИКА

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз. Това обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Той предупреди, че това ще...

СКАНДАЛ

Разбираме от сайтове, че Кирил П. е продължил избирателната си кампания. В пост след катастрофата той каза, че я прекратява, потресен от случилото се....

ФОКУС

Алексей Белов: Либералната “евроинквизиция” води Европа към пълно самоунищожение. Зaщо Тръмп е важен за европейците? Според мен известната руска поговорка „Когато ти отрежат главата,...

СКАНДАЛ

Битовите абонати да плащат сметка за ток, дори когато няма потребление на електроенергия, искат електроразпределителните дружества. Това означава, че за необитаеми жилища също ще...

СЛУШАЙТЕ РАДИО