Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БАНКЕРЪ

Полезно или вредно е гадни копИлета да пишат за Световната банка и една дъщеря?

Колчем стане дума за привилегиите на политиците, не е лошо да си припомняме думите на Ал Маари: Душите ни най-чисти бяха някога. Но с времето златото ги преобрази.

***

Пепеляшки се превръщат в принцеси с едно вдигане на телефона не от вчера. През 1971 г. дъщерята на Тодор Живков – Людмила – е изпратена на специализация в Оксфорд, Англия. Служители на българското посолство се грижат да не и липсва нищо.

Дъщерята на Цветан Цветанов завършва бакалавърска степен във Великобритания. Веднага след дипломирането е назначена в Световната банка. Изпълнителен директор на банката е Кристалина Георгиева. Човек е благодарен, когато щастието му се усмихне поне веднъж в живота. На някои щастието постоянно е на рамото.

***

Цветанов е български политик. Зам.-председател на ГЕРБ. Председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Член на ръководството на Интерпол. Председател на парламентарната група на управляващата партия. Дали с Кристалина са решили назначението на дъщеря му по телефона или в разговор на живо?

***

Какво бихте направили вие на негово място?

***

Джеймс Ръсел Лоуел вярвал, че поетите и журналистите играят важна роля в обществото като критици и пророци. Доста наивно. Но Лоуел е автор на знаменитата мисъл: Хората ценят най-много привилегиите, дори да става дума за служебното лице по организацията на погребения.

Радвайте се на правата си, но триумфът е в привилегиите.

***

Дъщерята на Цветанов е умно момиче. Сигурно е разбрала, че назначението й ще смути приятелките й. Дали?

***

Ще намрази ли Цветанов Фрог нюз за публикуваната информация след публикацията за дъщеря му? Не, защото го мрази отдавна.

***

Оттогава съм забелязал, че когато човек не разбира от дума, трябва да го удариш по главата, за да разбере! – “Яйцето – Ние, врабчетата”, Йордан Радичков.

***

06.05.2018 г. Цветанов пред жители на Баните: „Аз съм убеден, че българите ще се върнат от чужбина. България има висок икономически растеж, а когато сме единни ще можем да постигаме повече и ще може да осигуряваме повече възможности за професионална реализация на всеки наш сънародник“.

Няма сведения, какво е казал по същия повод Цветанов в семейството си.

***

Животът зависи не от това, какво можеш да направиш, а от това, което можеш да понесеш. Думите са на джуджето холивудска звезда Ерве Вилшез.

***

Няколко въпроса към Кристалина Георгиева:

Беше ли проведен конкурс за мястото, което е заела дъщерята на Цветанов?

На какви критерии трябва да отговаря кандидатът за позицията?

Как разбрахте, че току що завършил студент бакалавърска програма и без нито ден практика отговаря на изискванията?

В Световната банка подобно назначение изключение ли е или традиция?

На какъв телефон да ви търсят родители, които желаят децата им да работят в Световната банка?

***

Потърсихме Цветан Цветанов за коментар. Той помоли да не замесваме децата. „Мен ме критикувайте колкото искате. Пишете каквото искате, но не замесвайте децата ми. Където и да беше започнала, все щеше да има спекулации…“.

Спекулация – използване на положението с користни цели; злоупотреба с обстоятелства.

Дъщерята Гергана е назначена на работа в Световната банка дни след дипломирането. Факт. Търси се спекулацията.

***

Един от законите на Исави: Прякото действие създава пряко противодействие. Наясно сме приятелю, но благодарим за напомнянето. С властта и прогреса е така – дават се жертви.

***

Гадни копИлета, – би казал мрачно Тарантино, неясно за кого.

***

Епилог.

Депутати от ГЕРБ към Цветанов: Не им обръщай внимание на тия простаци. Направил си всичко като баща. Завиждат.

Лица от приятелския кръг на Цветанов: Само кажи и ще ги размажем тия мръсници! Ще им извадим кирливи ризи, компромати! Ще се обадим на наши хора тук-там, бял свят няма да видят! Пеевски ще се разпореди и медиите му ще ги съсипят! Само гледай.

Борисов към Цветанов: Казах ти, че ще береш ядове… Мойта си гледа децата и няма за какво да се хванат…

Кристалина Георгиева към Цветанов: Не им обръщай внимание. Ще поврякат и ще спрат. Момичето е много добро и си върши работата. Няма какво да им отговаряме на тия лешояди…

Съпругата на Цветанов към него: Тия нямат ли деца, мръсници с мръсници! Направи нещо, да не бълват гадости за детето…

Дъщерята към баща си от Вашингтон: Тате, какво да правя?

Ръководството на ГЕРБ към Цветанов: Да го духат! Ние да си гледаме работата, че идват избори…

От БСП- лицемери към Цветанов: Това е злоупотреба с политическо влияние. Лош пример. Неморален…

Министър Младен Маринов: Шефе, само кажи и ще ги побъркам! На тия, жаби ли са, маби ли са, толкоз съм им набрал!

Цацаров към Цветанов: Не бери грижа. Подкарали сме ги, няма измъкване.

Българин, гледайки Цветанов по телевизора: Надвил си е на масрафа, мамицата му, а наш’та вее задник по софийските кафенета и само пари иска…

Може да харесате

КОМЕНТАР

Близостта на Делян Пеевски и Тошко Йорданов в парламента възпламени киберфолка Късно снощи 50-ото Народно събрание приключи своя живот с невиждан хаос, след като...

БАНКЕРЪ

Запада изгуби един от основните си лостове за налагане на санкции над “непокорни” държави. Разработват се мерки за създаване на наднационална платежна инфраструктура, която...

КОМЕНТАР

Владислав Наков: БНТ лъже и манипулира с “фактчек” (всъщност в Съветския Съюз е имало Чекисто старото име на “фактчекърите”) на законите за чуждите агенти...

АНАЛИЗИ

След разрива в ДПС: в статуквото се появи голяма пукнатина Въпросът е дали избирателите ще се възползват или отново ще си останат вкъщи Очаквано...

СЛУШАЙТЕ РАДИО