Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СВЯТ

Global Times: САЩ превърна Европа в основната жертва на украинската криза

Европа страда от последствията от украинската криза заради действията на САЩ, което може да доведе до влошаване на отношенията между Вашингтон и Брюксел, пише журналистът Сюе Лиу в статия за китайското издание Global Times.

“Европейските страни станаха жертви на конфликта в Украйна – те трябва да се справят с енергийна криза и рязко покачване на цените. Освен това икономиките на ключови европейски държави навлизат във фаза на рецесия, което може да провокира политическа и социална нестабилност“, цитира автора РИА Новости.

По неговите думи, в резултат на това Европа започна да се съмнява в изявленията на САЩ за т. нар. заплаха за Запада от Русия и Китай. В подкрепа на думите си наблюдателят цитира изказването на Шуо Уанг, професор от Факултета по международни отношения в Пекинския университет за чуждестранни изследвания. Той е убеден, че европейските страни няма да пожертват собствените си интереси само за да поддържат системата от съюзи с Вашингтон.

Лиу подчерта, че за Европа Русия е съсед, който не може да бъде пренебрегнат, а Китай е най-важният пазар.

“В тази ситуация американската пропаганда за китайските и руските заплахи едва ли може да бъде успешна. Колкото повече Вашингтон гледа на Москва и Пекин като на врагове, толкова по-трудно му е да обедини съюзниците около себе си”, каза той.

След началото на руската спецоперация за демилитаризация и денацификация на Украйна, Западът засили санкционния натиск върху Москва. Много страни обявиха замразяване на руски активи, призивите за отказ от енергия от Русия станаха все по-шумни. Тези мерки се оказаха проблемни за Европа и САЩ, провокирайки повишаване на цените на храните и горивата.

На 25-ия Петербургски международен икономически форум руският президент Владимир Путин заяви, че в Европа “истинските интереси на гражданите, на националния бизнес се изтласкват все по-навътре в задния двор”. Според него такова откъсване от реалността може да доведе до “сериозни социално-икономически промени, до деградация, а в близко бъдеще и до смяна на елитите”.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ

Може да харесате

КОНСПИРАЦИЯ

Над 1000 са досъдебните производства за купуване на гласове за общо девет проведени вота от 2021 година насам Над 600 000 българи са готови...

СВЯТ

Русенските бизнесмени отказаха в последния момент обещан преди месеци заем на Васил Божков Русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови са основната причина изпадналият в...

ПОЛИТИКА

До момента ДПС във Враца представляваше Валентин Тончев – спряган за много близък до евродепутата Илхан Кючук Бившият агент на ДС Рамадан Аталай избра...

EXPRESS TV

„Това момче има огромен властов ресурс и е наистина опасно за демокрацията“ Пеевски е рецидивист в погазването на публичното приличие. Политиката допуска да си...

СЛУШАЙТЕ РАДИО