Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БЪЛГАРИЯ

ГЕРБ се удавиха в скандалите и некопетентността

ГЕРБ направиха груба политическа грешка с Обединени патриоти и сега си плаща цената, каза заместник-председателят на ДПС

Не се стремим към властта по много причини.

Системите в държавата не функционират добре, нищо, че има добри икономически показатели. Парите, които се изливат в тези системи, са като каца без дъно.

ДПС не се стреми към власт, но се стремим към това, всички да разберат, че има проблем.

България върви без посока в тъмното, каза в предаването „Беновска пита” по Канал 3 заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

От началото на този век до края на 2007 година, българското обществото имаше 2 ясни цели: как да скъса с миналото и как да се свърже с НАТО и Европейския съюз. Когато ги имаше тези цели, който и да дойдеше на власт, вървеше в тази посока със своите програми, сега обаче не е така. Ние искаме страната бъде ориентирана в тази посока, каза още той.

ДПС има една много важна традиция – ние никога не коментираме действията на институциите, особено президентската, защото тя трябва да обединява нацията. Това, че един президент има позиция по някои въпроси, не го прави част от политическите движения.

“Казахме още при стъпването на Валери Симеонов на тази позиция, че той няма място в изпълнителната власт. За вкарването на българските националисти в управлението, които наричат себе си патриоти, бяхме предупредили, че ще трябва да се плаща цена за тях. ГЕРБ направиха груба политическа грешка и сега си плащат цената, категоричен беше заместник-председателят на ДПС.

За България това е загубено политическо време. Всяка партия, когато е на власт прави и грешки, прави и положителни неща. ГЕРБ направиха много положителни неща, но те се удавиха в скандалите и политическата некомпетентност..

Когато започна скърцането между президенската институциия и управляващите предупредихме, че българските граждани ще трябва да плащат за войната между президент и премиер. Институциите трябва да си говорят и да работят заедно. Казахме, че кризата, която започна с блокажа при избора на вътрешния министър, е институционална и тя ще прерастне в политическа. И тя сега е факт. Страната е в политическа криза, каза още Йордан Цонев.

Той подчерта, че предсрочните избори са неизбежни. “Това управление е формално. Ако ГЕРБ искат нещо да направят, с тази коалиция е невъзможно. В тази коалиция без програма и визия за бъдещето, как ще се правят реформи”, попита той.

Цонев подчерта, че премиерът е в патова ситуация. “Коалицията с патриотите бе грешка, за която ние предупреждавахме, но никой не ни послуша. Днес съвети на премиера не се наемам да давам”, заяви нокрая Цонев.

Може да харесате

КОМЕНТАР

Близостта на Делян Пеевски и Тошко Йорданов в парламента възпламени киберфолка Късно снощи 50-ото Народно събрание приключи своя живот с невиждан хаос, след като...

КОМЕНТАР

Владислав Наков: БНТ лъже и манипулира с “фактчек” (всъщност в Съветския Съюз е имало Чекисто старото име на “фактчекърите”) на законите за чуждите агенти...

АНАЛИЗИ

След разрива в ДПС: в статуквото се появи голяма пукнатина Въпросът е дали избирателите ще се възползват или отново ще си останат вкъщи Очаквано...

КОМЕНТАР

Руският посланик е уверен: САЩ са изключително доволни от смъртта на славяните по време на конфликта в Украйна. Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов...

СЛУШАЙТЕ РАДИО