Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БЪЛГАРИЯ

Столичният общински съвет не представлява огромната част от българите

Днешният протест показа няколко важни неща. На първо място, че зад една кауза могат да застанат много хора с различни убеждения, партийни пристрастия и ако щете отличителни знаци.

На второ място, че Столичният общински съвет не представлява огромната част от българите. Същото важи за Народното събрание и Министерския съвет. Институциите се изпразниха от съдържание и това вече е твърде видимо.

Все още мнозинството е мълчаливо, но то обикновено иска да бъде в добри отношения с победителите. И понеже знам, че ме четат немалко хора с либерални и дори неолибералния възгледи (което са различни неща), ще се обърна директно към тях.

Някои от вас не харесват Русия, което си е ваше право. Някои от вас все още вярват в силата на Европа, което за жалост е заблуда, но все пак ваше право. Но трябва да знаете, че историята е циклична и доминиращата страна винаги се сменя. Само варварите разрушават паметниците на своите противници. Ако наистина вярвате в демокрацията не действайте като римските и подобните им варвари.

Всеки от вас има правото да разкаже на децата си своята версия за историята през призмата на костите на собствените си предци. Но е повече от нелепо в съвременното общество да се местят, рушат и обругават паметници. Абсурдно е тези, които казват, че подкрепят държавността в Украйна, да искат да махат паметника на Трети украински фронт. Още по-грозното е, че в състава му е имало и български военни.

Разберете, че учебниците по история и литература се пишат от настоящата власт, но паметниците и символите говорят във вековете. Ние нямаме право да се разпореждаме със символите на паметта . Камо ли чиновници на външно подчинение.

Не забравяйте и друго. В два различни исторически периода Русия е имала възможност да спре съществуването на България като суверенна държава. Първо България е освободена от турска власт, но получава суверенитет след война между Русия и Турция. Можело ли е просто да минем от турска в руска власт? Защо не?

Можело ли е след края на ВСВ България да стане директно една от съветските републики? В крайна сметка тук роля изиграва и факта, че отказваме да изпратим войски на руския фронт. Но и това произтича от факта, че Русия възстановява българската държавност.

Самата Русия се явява дъщерна за България държава, която получава от нас писмеността и духовността си. И това са само факти, а не лични мнения. Защото мнението е като задника, всеки си има по едно.

Сегашният натиск за демонтиране на монумента е резултат от геополитически решения. Те касаят и други източни страни, но България е важна като сърцето на Балканите. Територията ни е ключова. Важни сме стратегически за САЩ, Русия и дори Китай, заради Пътя на коприната.

Влиянието на САЩ обаче неминуемо ще намалява заради фронтовете с другите две геополитически сили. Срязването на историческите и културни връзки с Русия значи само едно нещо. Връщането на България в сферата на влияние отпреди Руско-турската война. Разбирам, че за някои това ще прозвучи тежко и зловещо, но няма друга геополитическа логика при настоящата посока на развитие.

При оттеглянето на САЩ, което вече в ход, Турция като “протектор” на тази ключова геополитическа ос е най-логичното “компромисно” решение между великите сили.Е, освен ако не покажем гръбнак и национално отговорно поведение. И преодолеем различията си в името на България. На културата, историята и религията си. И ако си мислите, че е много готино да си турски протекторат, поразпитайте хората от Северозапада, които вече са полупротекторат на ДПС.

Не мислете в черно и бяло, защото сега се разместват пластовете на голямата политика, което отваря възможности, но и риск от изчезването ни! Нужно е активно и будно гражданско общество!

Може да харесате

ПОЛИТИКА

До момента ДПС във Враца представляваше Валентин Тончев – спряган за много близък до евродепутата Илхан Кючук Бившият агент на ДС Рамадан Аталай избра...

EXPRESS TV

„Това момче има огромен властов ресурс и е наистина опасно за демокрацията“ Пеевски е рецидивист в погазването на публичното приличие. Политиката допуска да си...

КОНСПИРАЦИЯ

Другарко Петкова, вие тъпа ли сте, проста ли? Кое е по важно, стотиците хиляди работни места или вашият мръсен егоистичен джоб и този на...

КОМЕНТАР

Близостта на Делян Пеевски и Тошко Йорданов в парламента възпламени киберфолка Късно снощи 50-ото Народно събрание приключи своя живот с невиждан хаос, след като...

СЛУШАЙТЕ РАДИО