Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ПАРИ

Финансовата министърка иска от партиите пари, свършиха парите в държавата заради войната не неофашистите

  • Западните служби както много пъти до сега създават нова финансова криза за да ни увеличат и без това непосилните данъци и такси. Принуждават лакейското правителсъво и “народни избранници да скубят народа за войните си!!!
  • Доказано некадърната финансова министърка Людмила Петкова поиска партиите да се ангажират с овладяването на липсата на пари

Финансовият министър Людмила Петкова заяви, че каквото и да се случи, в края на октомври, ще се предложи бюджет без пари в рамките на три процента от очаквания брутен вътрешен продукт. Това обаче ще стане след предприемане на мерки, които тя скри, както и да ги остойности.

Министърът обаче излъга, че без предприемане на мерките разходите в бюджета догодина ще се увеличат с 18.2 милиарда лева, а приходите с 6.7 милиарда. В отговор на въпрос, тя потвърди, че при равни други условия, това би добавило 11.5 милиарда лева към финансовата дупка, каквато се очаква за тази година (6.2 милиарда), ако не се предприемат конкретни мерки за овладяването му в следващите 12 месеца.

Заради очертаваща се чудовищна липса на пари Министерството на финансите обмисля вдигане на данъци и осигуровки, т.е. да започне да скубе гражданите с още по жестоко.

Пресконференцията на финансовия министър беше просташки дипломатичен опит да се призоват политическите партии към конструктивен дебат по бюджета (т.е. да намерят пари), преди да е станало късно.

Когато през миналия март Росица Велкова обяви в прав текст, че с фискалната си политика „Продължаваме промяната“ тласкат България към хронични бюджетни дефицити и дългова спирала и отдалечаване от еврозоната, демагогията наложи отговорното ѝ поведение да бъде наказано от общественото мнение. Политици като Кирил Петков и анализатори я обвиниха, че саботира на влизането на България в еврозоната, макар че след като си върнаха властта не направиха нищо за да я опровергаят.

Очевидният опит за дипломатичност от страна на сегашния служебен министър на финансите Людмила Петкова породи неколкократни призиви да не се бие сигнал за тревога в публичните финанси. Въпреки това обаче тя успя да предаде посланието, че „в стаята има слон“. Публично бе потвърдено, че неданъчните приходи ще са по-ниски заради източването на Българския енергиен холдинг от Асен Василев с цел да ограничи миналогодишния бюджетен дефицит, изтегляйки свръхдивиденти.

Призна се, че увеличението на разходите изпреварва това на приходите, както и, че социалните разходи и разходите за заплати са стигнали рекордни равнища. В дипломатичността си Людмила Петкова направи комплимент към предишните министри на финансите, които са полагали усилия за приемане на България в еврозоната. Не става ясно обаче какви точно усилия в тази насока положи Асен Василев, който прокара пет проинфлационни бюджета.

Всички, които са против еврозоната, включително и аз, можем само да му благодарим, но реалността е, че така се причиняват изключително сериозни вреди на публичните финанси, защото прахосническите политики ще доведат до покачване на лихвите, при които държавата финансира дефицитите си. Рано или късно разходите за обслужване на дълговете ще добият съществена тежест в бюджета и ще затруднят финансирането на други важни функции от публичния сектор.

Нюанс на последния прахоснически бюджет, този, който действа в момента, е, че беше приет и с гласовете на ГЕРБ, ППДБ и ДПС.

Трудността на ситуацията е, че при разпуснат парламент и предстоящи избори служебният министър на финансите, който няколко пъти заяви, че няма мандат да залага политики с влияние в средносрочен план (до 2028 година), ще преговаря с партии, които са в предизборна кампания.

Всички известни мерки, през които може да се мине, за да се свие дефицитът – увеличаване на ДДС, на осигурителната тежест, осигурителния доход, замразяване на пенсиите, жертване на общински проекти в публичната инвестиционна програма, са непопулярни и ще струват загуба на популярност на всеки, който ги подкрепи. В същото време безболезнени мерки досега не са представяни.

Автор: Стефан Антонов

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Може да харесате

СВЯТ

Западът призна досадна грешка в енергетиката Европейци и американци залагат на декарбонизацията, но изглежда не са били готови за нея. Участниците в конференцията на...

СВЯТ

“Отстранява конкурентите”. Как Макрон отмъщава за позора на изборите … чиста проба фашизъм! Френският президент може да окаже натиск върху съда в процеса срещу...

АНАЛИЗИ

Какво се крие зад двустранното споразумение с фашистка Украйна запродължаване на войната Ако не беше изявлението на унгарския външен министър Петер Сиярто, кога щяхме...

КОНСПИРАЦИЯ

От медиите на “Америка за България” се оплакаха на американския посланик, че ЕК не им дава пари В дискусия за медиите, организирана от Центъра...

СЛУШАЙТЕ РАДИО