Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

КОМЕНТАР

КОГАТО ВСИЧКО СЕ РАЗПАДА…

Състоянието на Територията се вижда от всички. Държавата съществува само формално, гражданите са оставени на самооцеляване, държавните органи и институции работят по инерция, а крадливите политици завличат каквото е останало. Всички са в очакване на катастрофата, която ще сложи край на агонията.
И понеже много хора ме казват: да, всички го виждаме това, критикуваш, но не даваш решения, ще посоча най-важните неща, които трябва да направим:
– Първо, да си размърдаме някои части и да излезем – не на улицата, а в София на жълтите павета, пред Народното събрание – и вместо с плакати, със сопи и бухалки , или пък някакви земеделски сечива. Вместо плакати – знамена с по-дълги и здрави дръжки. Вместо хора и ръченици на протеста – бой по предателите на България. Народът има правото на съпротива срещу законите, които му вредят. А сегашните закони са създадени изцяло в защита на управляващата хунта. И по законен начин няма как да бъдат накарани да се променят. Всяка голяма промяна започва с революция, забравете разходките по кръстовища и магистрали, само журналистите ви се радват. Народното събрание концентрира властта, там е бърлогата на тези, които унищожиха България. Кое не ви е ясно? Погледнете Франция как се правят протести, и престанете да мрънкате. Или излизайте да промените живота си, без да мрънкате от действията на полицията, или си лежете на дивана и бавно агонизирайте с мизерните си заплати! Работата на полицията е да защитава управляващите и тя ще го направи, включително с бой и с оръжия. Ако ни е страх – заслужаваме участта си.
– Обявяване на извънредно положение и служебно правителство, което да подготви избори за Велико Народно Събрание, като преди това се направят належащите промени в Изборния кодекс, като съставът на изборните комисии не се посочва от партиите, има постоянно видеонаблюдение върху работата им и строга наказателна отговорност за подмяна на вота. А за купуване на гласове – лишаване доживот от право да се заема държавна и изборна длъжност и конфискация на цялото имущество.
– Промяна на системата от Велико Народно Събрание, заедно с ревизия на подписаните международни актове . Президентска република, намаляване на не повече от 80-100 души народни представители, които да не заседават постоянно, поставяне на държавното управление на експертно начало – меритокрация.
– Създаване на специализирани съдилища за съдене на политиците на прехода – от началото му. С предвидени наказания конфискация на имуществото. Разследване на всички незаконно забогатели политици и чиновници и конфискуване на имуществото им при доказана вина.
– Възстановяване на българската армия с пренасочване на повече средства за заплати и въоръжаване.
– Основна реформа в българското образование, като учителите се освободят от бюрократизма, а учебниците са само по един вид, одобрени от комисия, съставена от практикуващи преподаватели, родители и хабилитирани лица. Възстановяване на реда в училището със строги наказания за поведение.
– Съкращаване поне наполовина на администрацията, увеличаване на заплатите на останалите, общ държавен конкурс за заемане на длъжностите с изпит на всеки три години.
– Безплатно здравеопазване за всички, като лечебните заведения преустановят съществуването си като търговски дружества и се възстанови статута им на държавни и общински болници и поликлиники. Безплатни лекарства за всички деца и пенсионери.
– Една от първите задачи – повишаване доходите на хората. Достоен труд трябва да носи достойно възнаграждение. Наказателна отговорност за работодатели, които инвестират в лично имущество, преди изплащане на заплатите на работниците. Засилена защита на правото на труд и възнаграждение. Достойни пенсии и детски надбавки – само за работещите и внасящите осигуровки. Приоритет – децата, субсидии за детските стоки и подпомагане на младите семейства.
– Обединяване на многобройните общини, както и на областите с цел намаляване на администрацията и премахване на дублирането на правомощията.
– Основен ремонт на Закона за обществените поръчки с централизирани търгове и отговорност на възложителя. Наказателна отговорност за некачествено изпълнение от ръководителите на изпълнителите.
– Реална интеграция на малцинствата, като държавата с цялата си сила и правомощия принуди децата да ходят на училище, а възрастните да работят. Социални помощи – само за болните, които нямат възможност сами да се издържат. Строги санкции за чистотата и нарушаването на обществения ред.
– Възстановяване на българското село с преференции за млади семейства, които искат да живеят на село и да се занимават със земеделие и животновъдство.
Това са моите виждания. Разбира се, аз не съм политик, а обикновена българка, която иска Родината си такава, каквато трябва да бъде – красива, с усмихнати и щастливи хора, чисто, подредено, с работеща система, с много български деца по улицата и засмени пенсионери.
Може да ви се струва наивно. Или прекалено оптимистично. Но все отнякъде трябва да тръгнем. Аз съм от поколението, което допусна престъпниците да ограбят държавата и да стигнем дотук. Чувствам се отговорна пред сина си, защото не съм направила нищо, за да има той Родина, в която да може да остане. Всички сме отговорни за бъдещето, което ще оставим на децата си. Защото ако не оставим бъдеще за децата си тук, ще оставим бъдещето на България в ръцете на чужди, след 13 века ще се предадем. Това ли искаме? Всички ни е страх, разединени сме, не знаем откъде да тръгнем, защото няма водачи. Но е време да направим нещо, защото историята няма да прости провала ни.
Елена Гунчева

Може да харесате

КОМЕНТАР

Близостта на Делян Пеевски и Тошко Йорданов в парламента възпламени киберфолка Късно снощи 50-ото Народно събрание приключи своя живот с невиждан хаос, след като...

КОМЕНТАР

Владислав Наков: БНТ лъже и манипулира с “фактчек” (всъщност в Съветския Съюз е имало Чекисто старото име на “фактчекърите”) на законите за чуждите агенти...

АНАЛИЗИ

След разрива в ДПС: в статуквото се появи голяма пукнатина Въпросът е дали избирателите ще се възползват или отново ще си останат вкъщи Очаквано...

КОМЕНТАР

Руският посланик е уверен: САЩ са изключително доволни от смъртта на славяните по време на конфликта в Украйна. Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов...

СЛУШАЙТЕ РАДИО