Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ТЕХНОЛОГИИ

Защо да задържим сегашния си смартфон максимално дълго

Защо да задържим сегашния си смартфон максимално дълго

П азарът на смартфони имаше доста трудна година с поредица отрицателни тенденции. Сред тях са повишаване на цените на топ моделите и намаляване на общите доставки и продажби на мобилни телефони. Тези тенденции изглежда ще продължат и през 2019 г. заедно с поредица от промени на пазара. А това означава, че моментът не е подходящ за смяна на телефона, отбелязва BusinessInsider.

Само преди две години например, стартовата цена на нов модел iPhone беше 649 долара. Сега е 749 долара, при това за “достъпния” модел. Флагманът XS струва от 999 долара и нагоре. Същото е и при другите производители. Galaxy Note 9 на Samsung започва с цени от 1000 долара, LG V40 – 950 долара и Google Pixel 3 XL – 900 долара.

Тези високи цени обаче не са по вкуса на потребителите и продажбите падат. Една част от хората се насочват към по-евтините смартфони на по-малки производители, а друга – просто задържат по-дълго стария си телефон. Резултатите вече се виждат, след като Apple отново обяви, че очаква спад на продажбите на iPhone, при това през иначе най-активното 4-то тримесечие на годината.

Междувременно все повече потребители откриват “тайната”, че има доста по-евтини телефони, които предоставят добри хардуерни характеристики и качество. Например OnePlus 6T, който е с много мощен хардуер, но струва 550 долара. Motorola и Nokia също атакуват средния и дори ниския ценови клас с атрактивни устройства, които дори поддържат функции като бързо зареждане. Honor също предлага все повече разнообразни модели на доста по-ниски цени от топ играчите.

Разбира се, масовият потребител все още дълго време ще предпочита смартфоните на големите имена в бранша. За момента обаче именно те изпитват сериозни трудности да привлекат вниманието им. Освен това тази година ще е доста ключова за пазара на смартфони. Започва навлизането на 5G мрежите, както и се очаква навлизането на поредица нови функции и технологии при смартфоните.

Сред тях са вградени в дисплея сензори за пръстови отпечатъци, премавахането на прорезите в горната част на дисплея и замяната им с малки дупки само за предната камера и др. Също така се очакват и първите сгъваеми смартфони. Всичко това ще дойде и с ново повишение на цените, особено за сгъваемите смартфони в началото. Затова изглежда по-разумно решение през тази година човек да не сменя смартфона си, а ако наистина има нужда от нов телефон, то е по-добре да се ориентира към по-евтините модели.

Може да харесате

ПАРИ

„Копаенете“ на криптовалута се превръща в пълноценна част от руската икономика. На 8 август Владимир Путин подписа закон, регулиращ движението на криптовалути в страната....

ТЕХНОЛОГИИ

Комисията за защита на потребителите (КЗП) издаде административни актове, с които забрани прилагането от мобилните оператори на нелоялна агресивна търговска практика, тъй като чрез...

ТЕХНОЛОГИИ

Mнoзинa oтдaвнa гo пoдoзиpaт, нo ceгa изтичaнe нa инфopмaция пoĸaзвa, чe тeлeфoнитe ни нaиcтинa ни пoдcлyшвaт. Eдин oт мapĸeтингoвитe пapтньopи нa Fасеbооk пoдpoбнo oпиcвa...

ТЕХНОЛОГИИ

Много хора редовно съобщават за силен изкуствен шум около темата за изкуствения интелект. Но бизнесмените са по същество прагматични и съответно избират много „горещи“...

СЛУШАЙТЕ РАДИО