Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ТЕХНОЛОГИИ

Германия, Франция и още 11 членки на ЕС се обединяват да инвестират в полупроводникови технологии

Германия, Франция, Испания и десет други държави от ЕС обединиха усилията си, за да инвестират в процесори и полупроводникови технологии, които са ключови за свързаните с интернет устройства и обработката на данни, в опит да настигнат САЩ и Азия, съобщава Ройтерс.

Европейският дял от световния пазар на полупроводници в размер на 440 милиарда евро (533 млрд. долара) е около 10%, като в момента ЕС разчита на чипове, произведени в чужбина.

Подобна зависимост от чужди чипове и други продукти попадна в центъра на вниманието по време на пандемията Covid-19.

 

Загрижеността за сигурността по отношение на някои чужди правителства също добавя към притесненията относно разчитането на чужди чипове, използвани в автомобили, медицинско оборудване, мобилни телефони и мрежи, както и за мониторинг на околната среда.

По-рано тази година Европейският съюз се съгласи да отпусне 145 милиарда евро, равни на една пета от неговия фонд за икономическо възстановяване от коронавирусната криза, за цифрови проекти.

13-те държави членки на ЕС заявиха, че ще работят заедно, за да укрепят европейската верига за създаване на стойностна в областта на електрониката и вградените системи.

„Това ще изисква колективни усилия за обединяване на инвестиции и за координиране на действия, както от публичните, така и от частните заинтересовани страни“, посочиха те в съвместна декларация.

Групата ще се свърже с компаниите, за да сформира индустриални съюзи за изследвания и инвестиции в проектиране и производство на процесори и да потърси финансиране за такива проекти.

Групата също така ще изготви общоевропейска схема, известна като Важен проект от общоевропейски интерес, която позволява финансиране чрез държавна помощ при по-свободни правила в рамките на ЕС. Тя ще се стреми да установи общи стандарти и сертификати за електроника.

Сред подписалите се страни членки са още Белгия, Хърватия, Естония, Финландия, Гърция, Италия, Малта, Холандия, Португалия и Словения.

„Колективният подход може да ни помогне да използваме съществуващите силни страни и да възприемем нови възможности, тъй като усъвършенстваните процесорни чипове играят все по-важна роля за европейската индустриална стратегия и цифровия суверенитет“, заяви еврокомисарят в областта на цифровите технологии Тиери Бретон.

Може да харесате

ПАРИ

„Копаенете“ на криптовалута се превръща в пълноценна част от руската икономика. На 8 август Владимир Путин подписа закон, регулиращ движението на криптовалути в страната....

ТЕХНОЛОГИИ

Комисията за защита на потребителите (КЗП) издаде административни актове, с които забрани прилагането от мобилните оператори на нелоялна агресивна търговска практика, тъй като чрез...

ТЕХНОЛОГИИ

Mнoзинa oтдaвнa гo пoдoзиpaт, нo ceгa изтичaнe нa инфopмaция пoĸaзвa, чe тeлeфoнитe ни нaиcтинa ни пoдcлyшвaт. Eдин oт мapĸeтингoвитe пapтньopи нa Fасеbооk пoдpoбнo oпиcвa...

ТЕХНОЛОГИИ

Много хора редовно съобщават за силен изкуствен шум около темата за изкуствения интелект. Но бизнесмените са по същество прагматични и съответно избират много „горещи“...

СЛУШАЙТЕ РАДИО