Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ТЕХНОЛОГИИ

Защо в евтините коли пластмасата е твърда, а в скъпите – мека?

Автомобилните производители залагат основно на 3 материала

В съвременните автомобили се използват 13 вида пластмаси и всички те могат да се срещнат в една кола. Значителна част от тях – около 66%, благодарение на изключителни си свойства се падат на три типа високоефиктивни пластмаси.

Първата от тях е полипропилен, която се отличава със здравина и устойчивост на химически разтвори, основи и киселини. В наши дни този материал е най-разпространен в автомобилите – от него се правят броните, влакната на стелките и изолацията на кабелите.

Вторият е полиуретан, чийто най-силни качества здравина, гъвкавост, устойчивост на изтъркване и на въздействие на различни температури, а също така и на разтвори, масла и дори радиация. Този широк спектър от свойства на един материал позволява неговото широко използване в автомобилната индустрия, като той се среща от гумите до седалките.

Третата пластмаса е поливинилхлорид (познат и като PVC), като тя се отличава с висока термоустойчивост и еластичност в зависимост от пластификаторите. Този материал е използва предимно за приборните панели, детайли от вратите и обвивката на кабелите.

Качеството на трите различни полимера се отличава в зависимост от това дали се поставят в евтин или скъп автомобил. Производителите не използват чисти пластмаси, тъй като те са твърде крехки и затова ги модифицират с различни добавки, наричани пластификатори. Отделните видове позволяват намаляване или увеличаване на температурите, което съответно ги прави удобни за използване в различни условия.

Именно различните способи за модификация на пластмасата, за да може тя да е по-твърда или по-гъвкава, водят до увеличение на стойността на материала. Ако при производството не се използват добавки, благодарение на които елементът да запазва формата и здравината си, то след известно време заради промените в температурите (при въздействие на слънцето, например) детайлът ще промени своята форма. И това ще доведе до появата на пукнатини и скърцане в салона.

Затова и в по-скъпите модели върху повърхността се нанася допълнителен слой от същия този материал, с по-добра пластичност (именно пластификатор), благодарение на който скърцането в автомобила ще бъде избегнато.

Друг пример – заради икономия на материали, в бронята се поставя поливинилхлорид вместо по-гъвкавия и по-здрав полипропилен. Това означава, че при студено време удара в бронята може да се разпадне вместо само да се деформира, както се случва при скъпите модели автомобили. Затова обаче и цената е различна.

➡️ Подкрепете ни като се абонирате за страницата ни … ?

Може да харесате

ПАРИ

„Копаенете“ на криптовалута се превръща в пълноценна част от руската икономика. На 8 август Владимир Путин подписа закон, регулиращ движението на криптовалути в страната....

ТЕХНОЛОГИИ

Комисията за защита на потребителите (КЗП) издаде административни актове, с които забрани прилагането от мобилните оператори на нелоялна агресивна търговска практика, тъй като чрез...

ТЕХНОЛОГИИ

Mнoзинa oтдaвнa гo пoдoзиpaт, нo ceгa изтичaнe нa инфopмaция пoĸaзвa, чe тeлeфoнитe ни нaиcтинa ни пoдcлyшвaт. Eдин oт мapĸeтингoвитe пapтньopи нa Fасеbооk пoдpoбнo oпиcвa...

ТЕХНОЛОГИИ

Много хора редовно съобщават за силен изкуствен шум около темата за изкуствения интелект. Но бизнесмените са по същество прагматични и съответно избират много „горещи“...

СЛУШАЙТЕ РАДИО