Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ТЕХНОЛОГИИ

Първата кола с графенова батерия

Използването на графен за батериите на електромобили е нещо, за което се говори от доста време и върху което се работи усилено. Очаква се скоро този материал да замени литиево-йонната технология, като ще може да предложи доста по-бързо зареждане на клетките.

Макар все още върху графеновата технология да има доста неизвестни, относно производството, разходите и оптимизацията, китайският автомобилен производител GAC обяви, че е извършил сериозна стъпка и е използвал графен за производството на супербързо зареждащи се клетки. И в случая не става въпрос просто за експеримент.

Първият автомобил, който ще използва иновативната батерия, ще бъде Aion V – електрически кросоувър на едноименната дъщерна марка на GAC. Моделът, който бе представен в края на 2019 година, ще бъде обновен и е във финалната си фаза на разработка, като се очаква да влезе в серийно производство още през есента на тази година.

По-добър проводник от медта, графенът е 200 пъти по-здрав от стоманата и 6 пъти по-лек. Благодарение на различни модификации на повърхността му, той също така има много добри качества по отношение на съхранение на енергията.

Според GAC, новата батерия може да използва 600-амперово зарядно устройство, което може да “напълни” до 80% от капацитета на акумулатора само за 8 минути. Компанията, обаче, не посочва за какъв капацитет на акумулаторите става въпрос, нито за мощността на електромобила.

Основният проблем с графена е свързан най-вече с неговата цена, която е около няколкостотин долара за грам. За да могат да намалят разходите и да прецизират използването на графена като количество, от GAC го използват по иновативен метод, използващ триизмерна и решетъчна структура.

Китайската автомобилна компания не е единствената, която работи по графеновата технология. Дори от Tesla заявиха интереса си към нея, което бе и причината Илън Мъск да закупи компанията Maxwell Technologies, която има солиден опит в областта на разработката на графенови суперкондензатори. Корейският гигант Samsung също е насочил погледа си към този материал и работи по батерии, които значително могат да редуцират времето за зареждане.

Испанският стартъп Earthdas вече финализира разработките на компактна батерия, подходяща за електрически мотоциклети и велосипеди, която може да бъде заредена за едва 5 минути. Още една испанска фирма – Graphenano, работи по графеново-полимерна батерия, която би могла за 5 минути да осигури пробег на електромобил от цели 500 км.

И докато всичко изброено по-горе все още е на фаза разработки, то от GAC са убедени, че могат да внедрят технологията на пазара още до края на тази година.

 

Може да харесате

ПАРИ

„Копаенете“ на криптовалута се превръща в пълноценна част от руската икономика. На 8 август Владимир Путин подписа закон, регулиращ движението на криптовалути в страната....

ТЕХНОЛОГИИ

Комисията за защита на потребителите (КЗП) издаде административни актове, с които забрани прилагането от мобилните оператори на нелоялна агресивна търговска практика, тъй като чрез...

ТЕХНОЛОГИИ

Mнoзинa oтдaвнa гo пoдoзиpaт, нo ceгa изтичaнe нa инфopмaция пoĸaзвa, чe тeлeфoнитe ни нaиcтинa ни пoдcлyшвaт. Eдин oт мapĸeтингoвитe пapтньopи нa Fасеbооk пoдpoбнo oпиcвa...

ТЕХНОЛОГИИ

Много хора редовно съобщават за силен изкуствен шум около темата за изкуствения интелект. Но бизнесмените са по същество прагматични и съответно избират много „горещи“...

СЛУШАЙТЕ РАДИО