Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ТЕХНОЛОГИИ

За манипулиране на вота не е нужно да се внасят машини

Препечатваме анализа на IT експерта и кандидат на “Демократична България” в 23 МИР-София и 26 МИР София-област Божидар Божанов по повод изнесената от Бойко Борисов информация, че в склада с машините за изборите има 228 несертифицирани машини, с които – според бившия премиер – се готвят изборни манипулации.

Мнението си Божидар Божанов публикува тази вечер в своя фейсбук профил.

Борисов опитва да направи “Костинброд 2” – т.е. да направи бомбастично твърдение за манипулация на изборите, което всъщност е глупост. Отишъл пред някакъв склад, където имало 228 допълнителни машини спрямо поръчаното от ЦИК.

– Тезата на ГЕРБ е, че с тези машини щял да се надпише резултата на Радев и някои партии (предполагам Демократична България влиза в това, защото нали уж ние контролирахме софтуера.)

– Вече можем да сме сигурни, че ГЕРБ не познават нито изборния процес, нито технологиите. Но това изобщо не им пречи да всяват паника и да генерират недоверие в процеса.

– Да приемем, че някой иска да фалшифицира изборите. Допълнителни машини са ненужни за това. За да стане, в РИК трябва да пристигнат подправени протоколи. Защото там се отчита резултатът, а първичният документ е секционният протокол.

– Допълнителните машини по никакъв начин не помагат за това – форматът на протоколите е ясен и могат да се генерират на всеки лаптоп. Но не могат да бъдат подписани с валиден подпис, защото се подписват с карти на СИК (за да има допълнителна гаранция за използваните карти от ДБ предлагаме публичните ключове да се качат на сайта на ЦИК преди изборния ден). И дори това не е достатъчно, защото секционните протоколи са разпечатани и всеки член на секционните комисии има копие.
– Единственият начин е да бъде изцяло подменен софтуерът, който да генерира грешни протоколи изначално. За това, обаче, също не са нужни допълнителни машини – Сиела инсталира и персонализира всички машини така или иначе – конкретното устройство с кой камион е дошло няма значение.

– Срещу генериране на фалшиви протоколи от софтуера има няколко гаранции, повечето или предложени от Демократична България, или подкрепени от нашите представители в ЦИК.

– Това включва проверка на хеша на софтуера машините (вкл. след изборите), проверка на извадка от разписките, както и следизборен централизиран одит, проверка на изходния код от експерти, използване на UEFI ключ под контрола на ЦИК.

– С две думи – ако някой искаше да манипулира изборите, внасянето на допълнителен хардуер изобщо не му помага.

– А пещерния Борисов и безмозъчния му антураж “само задават въпроси”, внушавайки някаква грандиозна измама.

И накрая имам едно предложение – за да спрат с тези абсурдни твърдения, мога да отида да им направя една презентация на тема “рискове и мерки за защита при машинното гласуване”.

И ако наистина са загрижени за изборите, техните хора в ЦИК да работят за сигурността на изборите. А ако не, да си признаят, че технологиите пречат на схемите, с които са свикнали.

Може да харесате

ПАРИ

„Копаенете“ на криптовалута се превръща в пълноценна част от руската икономика. На 8 август Владимир Путин подписа закон, регулиращ движението на криптовалути в страната....

ТЕХНОЛОГИИ

Комисията за защита на потребителите (КЗП) издаде административни актове, с които забрани прилагането от мобилните оператори на нелоялна агресивна търговска практика, тъй като чрез...

ТЕХНОЛОГИИ

Mнoзинa oтдaвнa гo пoдoзиpaт, нo ceгa изтичaнe нa инфopмaция пoĸaзвa, чe тeлeфoнитe ни нaиcтинa ни пoдcлyшвaт. Eдин oт мapĸeтингoвитe пapтньopи нa Fасеbооk пoдpoбнo oпиcвa...

ТЕХНОЛОГИИ

Много хора редовно съобщават за силен изкуствен шум около темата за изкуствения интелект. Но бизнесмените са по същество прагматични и съответно избират много „горещи“...

СЛУШАЙТЕ РАДИО