Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ВОЙНА

Повечето политически тролове във „Фейсбук“ са американци, а не руснаци

„Фейсбук“ неотдавна съобщи за премахването от платформата на повече от 550 страници и 250 профила като част от кампания за борбата срещу „координираното неавтентично поведение“ в социалната мрежа, съобщава The Daily Telegraph.

Междувременно един от високопоставените представители на компанията признава, че в повечето случаи зад тази „фалшива дейност“ стоят американци, които се опитват да използват политическите противоречия в обществото за своя полза.

В резултат на последната „чистка“ се оказа, че повечето политически тролове на във „Фейсбук“ са американци, а не руснаци, пише The Daily Telegraph, цитирайки представител на компанията. Социалната мрежа наскоро изтри стотици страници и профили, които, според компанията, по измамнически начин наводняват платформата с пристрастно политическо съдържание, при това зад тези профили стоят американци, а не руснаци.

Компанията отчете отстраняването на 559 страници и 251 профила, които в повечето случаи са контролирани от американци, включително от независими новинарски сайтове с милиони абонати.

Тази чистка е част от продължаващата кампания на „Фейсбук“ против т.нар. „координирано неавтентично поведение“. В случая това значи използването на мрежа от фалшиви профили за разпространяване на съмнително съдържание чрез изкуствено увеличаване на собствената популярност.

През юли компанията изтрива 32 страници, които според нейните представители, са носили отпечатъците на „руската кампания за влияние“. А през август „Фейсбук“ изтри повече от 652 страници, зад които се твърди, че стои Иран.

Директорът на отдела за киберсигурност на „Фейсбук“ Нетаниел Глейхър, коментирайки последната инициатива на компанията, подчертава, че сега в повечето случаи с разпространяването на фейкове на сайта се занимават не агенти от други страни, а американци, опитващи се да припечелят от политическите противоречия.

Както подчертава Глейхър, основно „фалшивата активност“ се мотивира „от парите, а не от политиците“.

„Един от общите типове спам са постовете, в които се предлага фалшива продукция, например фалшиви слънчеви очила или „лекарства“ за сваляне на килограми“, заявява Глейхър. „Но днес често спамът изглежда иначе. Хората, стоящи зад това създавате цели мрежи от страници, използвайки фалшиви профили. На тези страници те публикуват кликбейт, за да примамват хората на сайтове, които нямат никакво отношение към „Фейсбук“ и приличат на нормални страници, но всъщност са рекламни платформи“.

И ако по-рано подобни спамери използват природните бедствия или слуховете за знаменитостите, то сега те „все по-често използват сензационно политическо съдържание, за да създават своя аудитория и за увеличаване на посещаемостта на своите сайтове“.

„Ако погледнете на ситуацията като цяло, то повечето наблюдаеми от нас информационни операции се провеждат от вътрешни играчи“, подчертава Глейхър.

Оказва се, че американците сега копират успеха на руската програма за намеса в американските избори за провеждането на своите собствени кампании – от идеологически съображения или просто за пари, пише The Daily Telegraph.

Може да харесате

EXPRESS TV

Симулация на ядрен удар по Лондон, като твърди, че атаката ще доведе до стотици хиляди жертви и два милиона пострадали. Това пише базираният в...

АНАЛИЗИ

Вчера, 25 септември, се проведе наистина историческо заседание на Съвета за сигурност – Русия си позволи да удари Съединените щати и сега няма прословутите...

ВОЙНА

В Одеса се налага власт на руснаците. Следват Киев и Днепропетровск: партизани, съпротива, СБУ Почти всяка нощ в Одеса се палят колите на ТСЦ...

ФОКУС

Вчера Зеленски говори пред Общото събрание на ООН, утре се среща с Байдън, за да му представи своя „план за победа“. Но независимо какво...

СЛУШАЙТЕ РАДИО