Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СВЯТ

Наглата вещица пристигна с изгасени светлини като терорист, на$ра се и избяга. Китай веднага нанесе смъртоносен удар

Още с пристигането на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван във вторник вечерта, Китай беше готов с отговора си.

В бърза последователност куп правителствени и политически органи изстреляха изявления, осъждащи посещението и предупреждаващи за неговото “тежко въздействие” върху отношенията между САЩ и Китай, докато китайската армия заяви, че незабавно ще започне “въздушни и морски учения” и публикува план за сондажи около острова през следващите дни.

С тези думи анализаторите на американската телевизия Си Ен Ен коментираха предизвестеното бедствие, което предизвика визитата на третият в командната пирамида на американската администрация в Тайван.

Посещението на Пелоси – първото от високопоставен американски законодател от 25 години и част от по-голяма обиколка в Азия – беше възприето от Пекин като “голяма политическа провокация” и предизвикателство към суверенитета на Китай.

Управляващата Китайска комунистическа партия е заложила в доктрината си, че самоуправляващата се демокрация на Тайван е част от китайската територия, въпреки че никога не я е контролирала.

Пекин не загуби време, за да изрази ясно недоволството си, когато самолетът на американските военновъздушни сили, превозващ делегацията на Пелоси, кацна в Тайван във вторник вечерта, но реакцията му досега беше по-сдържана от някои от възможностите, издигнати от националистическите гласове в Китай от началото на седмицата насам, коментират американски анализатори.

Китайските въоръжени сили ще провеждат учения около Тайван и ще започнат поредица от “целенасочени военни операции за противодействие на ситуацията”, обяви в официално изявление командването на “Източния театър” към Министерството на отбраната на Китай.

Официална карта, показваща местоположението на някои от тези планирани учения – първоначално планирани да се провеждат от четвъртък до неделя – предполага, че те са по-близо до острова от предишните учения – и дори навлизат в териториалните води на Тайван. Според анализатори това показва, че те са ескалация от предишни заплахи, използвани от Пекин срещу Тайван.

Картата показва, че ученията ще обкръжат острова много по-плътно от предишни маневри – включително зоните за военни учения и зоните за падане на ракети по време на голяма криза в Тайванския проток от средата на 90-те години.

Тайванското министерство на отбраната определи обявените военноморски в маневри равносилен на “морска и въздушна блокада”, която би “застрашила международния воден път, предизвикала международния ред, подкопала статуквото на пролива и застрашила регионалната сигурност”.

И докато светът тръпне в очакване на реакциите на Пекин и Тайпе в близките дни, Нанси Пелоси продължи азиатската си обиколка невъзмутимо и както се казва “след мен и потоп”.

Което ни връща на официалната є биография като една от жените-пионери в американската политика.

Нанси Патриша Пелоси е родена на 26 март 1940 г. във влиятелната фамилия Д`Алесандро е американски политик Член е на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ като представител на Калифорния от 1987 г. Член на Демократическата партия, Пелоси е единствената жена, която е била председател на Камарата на представителите на САЩ. Преди да бъде избрана за Конгреса, тя председателства Калифорнийската демократическа партия от 1981 до 1983 г. Начело на своя 18-и мандат като лидер на щатската партийна организация, Пелоси е избрана за първи път в Конгреса на специални избори през 1987 г.

Пелоси ръководи демократите в Камарата на представителите от 2003 г. Тя е първата жена, водач на партия в Конгреса, и е била два пъти като лидер на малцинството в Камарата на представителите (2003-2007 г. и 2011-2019 г.) и като председател на Камарата на представителите (2007-2011 г. и от 2019 г. досега).

Демократите взеха контрола над Камарата на представителите на изборите през ноември 2018 г. и Пелоси пое длъжността председател. Множество комисии на Камарата на представителите започнаха разследвания на различни действия на действащият президент Доналд Тръмп и някои от членовете на кабинета му и поискаха или извикаха документи и информация от Белия дом и администрацията. През април 2019 г. Тръмп обеща да се противопостави на “всички” призовки от Камарата и да откаже да позволи на настоящи или бивши служители на администрацията да свидетелстват пред комисиите на Камарата.

Което бе последвано от загубените президентски избори през 2020 г., които доведоха Джо Байдън в Белия дом и последвалите бунтове от 6 януари 2021 г., когато хиляди крайно-десни американци щурмуваха сградата на Конгреса на САЩ.

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ФАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАНИЦА, ДОМ

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

Може да харесате

КОНСПИРАЦИЯ

Над 1000 са досъдебните производства за купуване на гласове за общо девет проведени вота от 2021 година насам Над 600 000 българи са готови...

СВЯТ

Русенските бизнесмени отказаха в последния момент обещан преди месеци заем на Васил Божков Русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови са основната причина изпадналият в...

ПОЛИТИКА

До момента ДПС във Враца представляваше Валентин Тончев – спряган за много близък до евродепутата Илхан Кючук Бившият агент на ДС Рамадан Аталай избра...

EXPRESS TV

„Това момче има огромен властов ресурс и е наистина опасно за демокрацията“ Пеевски е рецидивист в погазването на публичното приличие. Политиката допуска да си...

СЛУШАЙТЕ РАДИО