Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ЗАКОН

Служебният кабинет даде „Булгаргаз” на прокуратурата за странни сделки с посредници

Според Росен Христов вече има стартирано досъдебно производство

Дават на прокуратурата договори, които са били необосновано сключени договори от „Булгаргаз”. Става въпрос за договори, които според сегашното служебно правителство не са икономически обосновани и показват неадекватни действия на пазара, каза пред БНТ министър Росен Христов.

„Установихме пропуснати възможности, странни сделки, насочени към компании – посредници за купуване на газ на неоптимални цени, сключени от предишното управление. Материалните са дадени на компетентните органи и доколкото знае се води досъдебно производство в „Булгаргаз”.

По думите му продължават опитите им да имат положителен отговор от страна на „Газпром”, за да бъдат възобновени доставките при изгодни за нас условия.

Министърът не пожела да разкрие дали ще бъде разкрита сметка в рубли, но добави, че ще се работи по примера на останалите европейски държави – дружествата в Германия, Франция, Гърция и Унгария, които купуват газ по същата схема.

„Има газ до октомври, няма време, ако предишните си бяха свършили работата резултатът щеше да е по-добър. Ние сме поставени в наследствено положение, затова не разчитаме изцяло на „Газпром”.

Водим преговори с редица компании – целта е 130 – 150% да покрием”, каза Росен Христов. Министърът каза още, че не разбира критиките на Кирил Петков,след като те са имали възможност да осигурят слотове, дори имало писмо от тогавашния директор на „Булгаргаз” до тогавашния министър на енергетиката от 27 юли, където се посочват рисковете.

„Ако Петков вярва, че един министър, може да влияе на една цяла конюнктура на пазара, това определено не е по европейските правила. Наивно е да се мисли, че министър може да се разпорежда с търговските взаимоотношения”.

Може да харесате

КОНСПИРАЦИЯ

Над 1000 са досъдебните производства за купуване на гласове за общо девет проведени вота от 2021 година насам Над 600 000 българи са готови...

СВЯТ

Русенските бизнесмени отказаха в последния момент обещан преди месеци заем на Васил Божков Русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови са основната причина изпадналият в...

ПОЛИТИКА

До момента ДПС във Враца представляваше Валентин Тончев – спряган за много близък до евродепутата Илхан Кючук Бившият агент на ДС Рамадан Аталай избра...

EXPRESS TV

„Това момче има огромен властов ресурс и е наистина опасно за демокрацията“ Пеевски е рецидивист в погазването на публичното приличие. Политиката допуска да си...

СЛУШАЙТЕ РАДИО