Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АНАЛИЗИ

Индийците завоюват световната политика и бизнес





Искаме боец. Как индийците завоюват американската политика и бизнес

Общоизвестно е, че Съединените щати са основани от заселници-мигранти. Дълго време политиката там беше доминирана от представители на англосаксонците, евреите, малко славяни, а с течение на времето се увеличи делът на чернокожите, ирландците и латиноамериканците. Сега, поради значителната либерализация на миграционната политика, ситуацията започва да се променя.

Мощни потоци от имигранти от Латинска Америка, Африка и азиатския регион се стичат към Съединените щати. Сред представителите на последните доминират индийците, което се улеснява както от политиката на САЩ, така и от нарастването на населението на самата Индия.

Ако през 2000 г. в Америка живеят 1,9 милиона души с индийски произход, то към 2019 г. вече са 4,6 милиона, сега това е втората по големина азиатска група в САЩ след китайците и пришълците от Индия на практика представляват повече от 20 процента от всички хора от Азия. Те живеят главно в Средния запад и крайбрежието на Атлантическия океан.

Въпреки че някои индианци вече са се асимилирали и са второ или трето поколение, много от тях са дошли с работни и студентски визи и тепърва започват да влияят на политиката на САЩ.

Показателно е, че индийците са с най-високо ниво на образование сред всички азиатци – 75% от тях имат бакалавърска или по-висока степен. От 2001 г. половината от визите H-1B, които изискват бакалавърска степен или тяхния еквивалент, са издадени на индийци.

Тоест пристигането им беше улеснено от миграционната политика на САЩ, насочена към привличане на образовани мигранти.

Индийско-американците са най-добре платената група сред азиатците, според статистика от май 2024 г. на Pew Research Center . Те не само се нареждат на първо място по богатство ($222 700) сред първите 10% от домакинствата на азиатски мигранти в САЩ с най-високи доходи, но сред долните 10%, индийците също са най-богатите ($22 600 на година).

Просто казано, индийците бяха най-богатите сред най-богатите азиатци в САЩ и най-малко бедните сред най-бедните. В резултат на това индикаторът за разслоение на богатството в общността е най-нисък, за разлика от китайските емигранти, за които, напротив, разликата между най-богатите и най-бедните е много голяма и продължава да расте.

В списъка на Forbes на милиардерите има много индийци . Състоянието на най-богатия от тях, директорът на Zscaler Джей Чаудри, се оценява на 8,3 милиарда долара, а „най-бедният“ от първите десет индийци, директорът на Google Cloud Томас Куриан, е спечелил „само“ 1,2 милиарда долара.

Ако в САЩ има голям бизнес, който е представен от индийци, то съответно има и индийско лоби. През 2002 г. бизнесменът Санджай Пури създаде Индийско-американския комитет за политически действия (USINPAC), който се занимаваше с широк кръг от въпроси, включително увеличаване на визовите квоти.

През 2013 г. в Камарата на представителите имаше само един индиец. Десет години по-късно те бяха петима в Конгреса, всичките от Демократическата партия. Има около 50 души от индийски произход, които служат в законодателните органи на щата.

Вицепрезидентът Камала Харис , губернаторът на Южна Каролина Ники Хейли, губернаторът на Луизиана Боби Джиндал и мултимилионерът Вивек Рамасвами , който преди това каза, че ще се кандидатира за президент на САЩ, също са в тази група.

В същото време, след номинацията на Харис за президент, се забелязва ясен скок на активност сред индийските американци. Indian American Impact, група, която мобилизира избиратели и кандидати от Южна Азия, наскоро стартира уебсайт desipresident.com с мотото Kamala ke Saath, което означава „С Камала“ на хинди.

Варун Никоре , изпълнителен директор на AAPI Victory Alliance, казва , че „преобладаващото мнение в момента сред индийските американци е, че ние искаме боец. И виждаме това в примера на Камала Харис .

Никоре отбелязва, че в общността нейната кандидатура е вдъхновила „цял набор от нови заинтересовани страни “, предимно жени, особено по-възрастни жени, които традиционно не са свързани с политиката или кампаниите. Обикновено ги наричат галено „лелички“.

Трябва да се отбележи, че индийски американци са заемали и продължават да заемат различни държавни длъжности както при президента Тръмп (повече от 80 души), така и при президента Байдън (повече от 130 души).

Тъй като броят на кандидатите, които се борят за политически постове, нараства бързо сред индийските американци, набирането на средства за кампанията също се увеличава .

Преобладаването на индийците сред демократите вероятно се дължи на факта, че сред републиканците има много бели християни със съответната реторика, по която индийците са езичници, затова те не се чувстват много комфортно в тази среда.

Редки случаи включват представителите на републиканците Ники Хейли и Вивек Рамасвами. И атаките срещу тях от пресата, контролирана от Демократическата партия, са много забележими.

Междувременно съпругата на републиканския кандидат за вицепрезидент Дж. Д. Ванс, Уша Чилукури, също има индийски корени (в допълнение, тя е индуистка по религия). Тя е дъщеря на индийски мигранти и това може да се използва и от републиканците по време на предизборната кампания. Поне Уша често придружава съпруга си на политически митинги.

Индийската диаспора активно събира дарения за политически кампании у дома, а основният бенефициент , както в Съединените щати, така и другаде, е BJP на индийския премиер Нарендра Моди .

Индийските американци обаче не са ориентирани само към Индия във външната политика. Един конгресмен, Шри Танедар от Мичиган, наскоро обяви подкрепата си за Израел.

Като цяло взаимната подкрепа между Индия и Израел и застъпничеството за по-тесни връзки между САЩ, Израел и Индия е популярна тема сред индоамериканските политици, независимо от техните религиозни възгледи, били те индуисти, сикхи или будисти.

Въз основа на настоящите тенденции може да се прогнозира, че Съединените щати ще продължат да привличат милиони мигранти от Индия. Следователно можем да очакваме значителен брой първо поколение индийски американци да се появят през следващите десетилетия.

Съответно техният брой във второто и дори третото и четвъртото поколение също ще продължи да расте, докато децата на имигранти се установяват и асимилират в американското общество.

В бъдеще това несъмнено ще промени демографския пейзаж на Америка, тъй като индийските семейства имат повече деца, отколкото белите американци. Ще има и някои външнополитически ефекти, включително по-силни връзки между Индия и САЩ.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

ПОЛИТИКА

Казахстанският президент към Олаф Шолц: Русия е непобедима във военно отношение Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев заяви днес, че Русия не може да бъде победена...

СВЯТ

Робърт Кенеди-младши: Блинкен, Байдън спрете тази безразсъдна ескалация! Робърт Ф. Кенеди-младши призова администрацията на Байдън да не дава зелена светлина на Украйна да използва...

АНАЛИЗИ

Една невинна фраза на Путин предизвика земетресение на Запад На поредното изцяло вътрешно заседание с руското правителство президентът Владимир Путин предложи да се „помисли“...

СВЯТ

Дъглас Макгрегър: Самоубийства, наркотици и нихилизъм. Това ли е бъдещето ни в САЩ? Бившият първи съветник на Пентагона по времето на мандата на президента...

СЛУШАЙТЕ РАДИО