Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БЛОГ

Какво бе НРБ

Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99.9% от народа. Останалия 0,1% бяха в Белене!

За обикновения човек НРБ не бе долар за 96ст! НРБ не бе и мощна индустрия. НРБ не бе и ДС!

За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално!

НРБ – когато ходиш по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига бе – това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.

НРБ = това е когато познаваш ВСИЧКИ в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезнеш при всеки и да си поискаш захар, сол или квот и да е.

НРБ- това е когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.

НРБ- тогавашните ГАСТРОНОМИ работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но НЯМАШЕ на всеки ред охрана.

НЯМАШЕ НИКАКВА ОХРАНА!

Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никой не му минаваше през главата да краде.

НРБ- най доброто образование и то БЕЗ ПАРИ! Навремето учихме турците лекари да бъдат, а днес българите в Турция ходят да се лекуват. Отиваш в поликлиниката и получаваш карта за санаториум защото фелдшера ти е намерил някаква малка болест и ти си не ефективен да работиш в такова състояние.

НРБ- времето когато малцинствата ги ограмотяваха и РАБОТЕХА по строежи и комунални предприятия. ВСИЧКИ!

НРБ- време в което улиците бяха ИЗЛИЗАНИ до блясък и кметството не плащаше МИЛИОНИ на някакви олигарси!

НРБ- време в което БЪЛГАРСКИЯ милиционер на мъкне загубило и го предава на родителите му и после ОТДАВА ЧЕСТ! И не заради някаква изгода! Милиционер бе нещо уважително!

НРБ- време в което големите можеха да се доближат до дете и да попита има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!

НРБ- време което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.

НРБ- от работата ти даваха на смешни цени жилище! ИПОТЕКА никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!

НРБ – време в което не даваха камари трупове и силиконови проститутки. Предаванията бяха познавателни и образователни.

НРБ- времена в които ако не отидеш в магазина една година то цените бяха същите!

НРБ – времена в които стругар или шофьор бе също престижно като днес банкер.

НРБ – времена в които ОХРАНИТЕЛ в училище бе извращение! Най страшна бе леля Пена с парцала за миене.

Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99.9% от хората.

Може да харесате

КОМЕНТАР

Владислав Наков: БНТ лъже и манипулира с “фактчек” (всъщност в Съветския Съюз е имало Чекисто старото име на “фактчекърите”) на законите за чуждите агенти...

АНАЛИЗИ

След разрива в ДПС: в статуквото се появи голяма пукнатина Въпросът е дали избирателите ще се възползват или отново ще си останат вкъщи Очаквано...

КОМЕНТАР

Руският посланик е уверен: САЩ са изключително доволни от смъртта на славяните по време на конфликта в Украйна. Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов...

КОМЕНТАР

Анастасия Гешева: Думите на Путин предизвикаха трус от 9 по Рихтер в Америка Путин като каже нещо и после целият свят дни наред обсъжда...

СЛУШАЙТЕ РАДИО