Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БЪЛГАРИЯ

КС отменя до дни промените в Конституцията?





Президентът Румен Радев отново ще управлява страната чрез служебен кабинет, избран от самия него след предизвестения край на 50-ото Народно събрание и невъзможността да бъде съставено редовно правителство.

Столичен седмичник твърди, че през следващите седмици Конституционният съд ще отмени като противоконституционни промените в закона, които бяха приети в края на 2023 година и с които бяха отнети правомощията на държавния глава да разпуска Народното събрание, в случай че то е неспособно да излъчи правителство.

Върховните тълкуватели на Конституцията ще отменят приетите промени в закона, според които, ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът следва да назначи служебен премиер, ограничавайки избора си измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на БНБ, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

„Съдиите от КС вече са взели своето решение с почти пълно мнозинство от 10 гласа и още тази седмица ще обявят за нищожни промените за съставяне на служебно правителство, които ограничаваха избора на Румен Радев за това кого да избере за служебен премиер. Това означава, че Димитър Главчев ще бъде сменен, а следващият служебен министър-председател отново ще бъде Гълъб Донев“, твърди запознат източник.

От няколко дни Донев вече стяга своето бъдещо служебно правителство съвместно с президента Румен Радев. Новият служебен кабинет на президента ще е в почти същия състав както последното на Гълъб Донев, но се твърди, че поне двама от настоящите министри ще запазят постовете си – министърът на транспорта Георги Гвоздейков и на туризма Евтим Милошев.

На поста министър на правосъдието се завръща Крум Зарков. В бъдещия кабинет на Гълъб Донев като министри щели да влязат и поне двама от БСП, като усилено е споменава името на Борислав Гуцанов. Запазено място имало и за хора от обкръжението на Слави Трифонов и „Има такъв народ“.

Още в началото на януари т.г. президентът Румен Радев атакува в КС осем от гласуваните в края на 2023-а от 49-ото Народно събрание промени в Конституцията, които силно ограничиха влиянието му в изборните процеси. До този момент обаче върховните жреци на Темида все още не са се произнесли официално по възраженията на Радев.

През последните седмици председателят на КС Павлина Панова заедно с приближения до президента съдия Янаки Стоилов и Соня Янкулова, се занимават активно с жалбата на Радев от началото на годината, като вече са изпипали всички юридически детайли по отмяната на приетите промени от Конституцията, които ограничават правомощията на държавния глава сам да избира служебен премиер.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

ПОЛИТИКА

Казахстанският президент към Олаф Шолц: Русия е непобедима във военно отношение Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев заяви днес, че Русия не може да бъде победена...

СВЯТ

Робърт Кенеди-младши: Блинкен, Байдън спрете тази безразсъдна ескалация! Робърт Ф. Кенеди-младши призова администрацията на Байдън да не дава зелена светлина на Украйна да използва...

АНАЛИЗИ

Една невинна фраза на Путин предизвика земетресение на Запад На поредното изцяло вътрешно заседание с руското правителство президентът Владимир Путин предложи да се „помисли“...

СВЯТ

Дъглас Макгрегър: Самоубийства, наркотици и нихилизъм. Това ли е бъдещето ни в САЩ? Бившият първи съветник на Пентагона по времето на мандата на президента...

СЛУШАЙТЕ РАДИО