Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ПАРИ

Иде скок на цените на храните!





Има сериозна вероятност цените хранителните продукти в България да скочат в скоро време. Това стана ясно от разговор в студиото на Нова нюз с експертите Щерьо Ножаров, икономически съветник, БСК, и икономистът Румен Гълъбинов.

Причината за увеличението на цените на храните е, че България внася голяма част от тях от чужбина. Оказва се, че страната ни внася близо 80% от храните, които слагаме на трапезата си.

Половината от месото, което консумираме идва от други държави. А над 80% от всички плодове и зеленчуци у нас са внос. Единствено при хлебните изделия по-големият процент е родна продукция, заради големите масиви от отглеждана пшеница в България.

Експертите са категорични, че държавата ни няма устойчива земеделска политика, а заради прекалено големия внос, България е зависима в изхранването на населението си дори от метеорологичните явления в страните производителки на храни.

Заради новите екополитики пък, много от стопаните са се ориентирали да слагат фотоволтаици върху обработваемите си земи за производството на зелена енергия, вместо да хвърлят огромно количество труд за земеделска продукция на фона на несигурните пазари у нас.

На този фон, припомняме, че производителите ни на олио предупредиха в края на юли, че се очаква скок на цената продукта, заради слабите добиви на слънчоглед в цялата страна.

Още при засяването на културата е била наблюдавана отчетлива суша и липса на почвена влага. По-късно е имало валежи, но само за кратко, което не е достатъчно за продукцията. Заради това и е невъзможно да се задоволят нуждите от олио, което ще доведе скоро до скок на цената му.

Освен това се оказва, че производителите играят с маслеността му. По стандарт олиото трябва да е с 44% масленост, но в магазините и сега е налице продукция с около и под 35%.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

ПОЛИТИКА

Казахстанският президент към Олаф Шолц: Русия е непобедима във военно отношение Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев заяви днес, че Русия не може да бъде победена...

СВЯТ

Робърт Кенеди-младши: Блинкен, Байдън спрете тази безразсъдна ескалация! Робърт Ф. Кенеди-младши призова администрацията на Байдън да не дава зелена светлина на Украйна да използва...

АНАЛИЗИ

Една невинна фраза на Путин предизвика земетресение на Запад На поредното изцяло вътрешно заседание с руското правителство президентът Владимир Путин предложи да се „помисли“...

СВЯТ

Дъглас Макгрегър: Самоубийства, наркотици и нихилизъм. Това ли е бъдещето ни в САЩ? Бившият първи съветник на Пентагона по времето на мандата на президента...

СЛУШАЙТЕ РАДИО