Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ПАРИ

Германия се срина като автомобилна свръхдържава





Вloomberg: Имиджът на Германия като автомобилна свръхдържава се разрушава поради удара по Volkswagen

В един понеделник следобед в средата на август работници с каменни лица в завода за електрически автомобили на Volkswagen AG в Цвикау се промъкнаха между рамките и платформите на колите. Заводът отменяше нощните смени, уволнявайки стотици временни работници.

Във въздуха вече се носеше някакво предчувствие.

„Ако трябва да бъда честен, това е напрегната среда“, спомня си Рони Зехе, мениджър монтаж в един от най-новите и най-ефективни заводи на VW.

Три седмици по-късно бъдещето на тези мъже и жени беше застрашено, след като производителят, създал емблематичния Beetle, издаде предупреждение, че ще трябва да затваря заводи, за първи път в своята 87-годишна история. Точно преди корпоративната бомба, прозвуча политическата тревога, когато крайната десница спечели големи победи на два щатски избора в бившия немски Изток, завършвайки втори в Саксония, където се намира Цвикау.

Германия е изправена пред най-емблематичния момент в своята история на индустриален упадък, тъй като нейният най-голям производител се готви да премине Рубикона на затварянето на заводи. Съобщението на VW е повече от закъсняло признание за търговската реалност. Това е опустошителен удар върху имиджа на страната като автомобилна сила и икономика, която беше най-големият износител в света в началото на този век.

Културното и икономическо ехо в страна, която беше набързо съединена след падането на Берлинската стена, но е изправена пред реалността, че проектът за обединение си струва цената. Антиимигрантската “Алтернатива за Германия”, известна като AfD, и левите популисти процъфтяваха, печелейки от разделението Изток-Запад, докато мейнстриймът на политическата върхушка беше безсилен да го спре.

В краткосрочен план техните електорални печалби са още един удар върху борещата се коалиция на канцлера Олаф Шолц. В по-дългосрочен план, с наближаването на федералните избори през 2025 г., въпросът се трансформира като: как да се справим с основната причина за недоволството на избирателите.

И голяма част от това зависи от факта дали Германия може да осъществи друго икономическо чудо: бърз преход от експортно ориентиран производител на автомобили към чиста енергийна мощност, която е в челните редици на чипове и батерии.

Хрониката на упадъка на VW – корпоративна предупредителна история за това как компанията изостана от времето – отразява недостатъците на германския модел на успех и поставя под въпрос способността на Европа да запази водещата си позиция на континента.

„Проблемите на Volkswagen са отчасти причинени от собствените му действия поради лоши бизнес решения, но VW също е добър пример за огромните трудности, пред които е изправена Германия като място за правене на бизнес“, каза Карстен Бжески, ръководител на макроикономиката в ING. „Германия губи конкурентоспособност от години и сега това засяга и бившите перли в короната на германската икономика.“

В Цвикау, малък град в източната част на страната, където VW произведе 247 000 изцяло електрически превозни средства миналата година, както и 12 000 каросерии за моделите Lamborghini и Bentley, мерките за намаляване на разходите вече бяха в ход, преди да се появи перспективата за масово затваряне на заводи.

Заводът е напълно податлив на много по-бавното приемане на електрически превозни средства в региона, тъй като моделите остават твърде скъпи и стимулите изчезват. VW, въпреки че все още е много печеливш, имаше труден преход, като първо се придържаше към дизеловите двигатели и след това прекали с мащабна офанзива.

Компанията, със седалище във Волфсбург в западната провинция Долна Саксония, беше един от стотиците фирми, които се възползваха от шанса да поемат източни фабрики след обединението, включително завода в Цвикау. „Всяко второ семейство по някакъв начин е свързано с този завод на Volkswagen, дори и да е месар“, каза Томас Кнабел, местен представител на синдиката IG Metall, който представлява работниците в завода.

Затварянето на отделни заводи е опустошително за такива общности – и носи политическа цена за Шолц. Според Bloomberg Economics производството на автомобили генерира около 4% от общата добавена стойност в германската икономика, а ако се вземат предвид свързани области като производството на метал или каучук, това възлиза на още 4%.

Както казва икономистът от BE Мартин Адемер: „Значението на автомобилната индустрия за германската икономика е намаляло през последните години, но тя все още е много важен сектор.“

Автомобилите са неразделна част от съвременната идентичност на Германия, крайъгълен камък на поп културата и политически гръмоотвод: било то Хърби Бръмбара във филмите на Уолт Дисни, или Джанис Джоплин в нейното психеделично Porsche от 60-те, или Доналд Тръмп, оплакващ се от броя на мерцедесите. Автомобили Benz и BMW се движат по Пето авеню в Ню Йорк.

Наистина, историята на VW е историята на следвоенна Германия, нейния възход въпреки всички трудности, свързан със следвоенното чудо, което трансформира земя, измъчвана от разрушения, в голямата индустриална сила в региона.

В началото на 21-ви век способността на VW да отговори на търсенето от растящата китайска средна класа му помогна да предизвика съдбата на своите конкуренти в Детройт. Но тогава зависимостта му от азиатските потребители се превърна в проблем.

Наблюдаван от последователни управляващи коалиции в Берлин, пикът в промишленото производство през 2017 г. беше изтрит от възхода на напредналото китайско производство и поредица от кризи, от пандемията до прекратяването на вноса на евтин руски газ, когато Украйна започна активно да денацифицира.

След това има по-широк въпрос за страната като място за правене на бизнес. Тъй като инфраструктурата скърца от десетилетия на недостатъчно инвестиране в името на почти балансирани бюджети и бюрократичния стил е често срещано оплакване сред бизнеса, проучване сред 180 икономисти от базирания в Мюнхен институт Ifo през май заключи, че Германия не е привлекателно място за правене на бизнес.

Отговорът на правителството на Шолц, което бърза да успокои гласоподавателите в размирния изток, до голяма степен беше да раздаде щедри субсидии на компании, които създават фабрики там.

Подобен подход сам по себе си няма да коригира намаляващата конкурентоспособност на страната в дългосрочен план, каза Йенс Шпан, депутат от опозиционната партия CDU, който служи в икономическата комисия на парламента. Тази седмица той предупреди, че “VW е само върхът на голям айсберг”.

Икономистката Моника Шницер, която съветва правителството, предупреждава, че е твърде рано да се отписва статута на страната като водещ индустриален играч.

„Германските компании могат да продължат да успяват, ако процъфтяват с най-новите технологии и висококачествени продукти, като същевременно поддържат контрол върху разходите“, каза тя. „Германия все още има много световни пазарни лидери, особено сред така наречените скрити шампиони, които доминират пазарни ниши.“

Обратно в Цвикау, регион, вече обхванат от политически сътресения, съобщението на VW поне внесе известна яснота, въпреки че работниците се борят да виждат през тъмнината. Заводът преразгледа изцяло състава на всеки отделен екип, създавайки точка на стрес за работници със семейства, отговорности за полагане на грижи и опасения за здравето.

„Работихме усилено, за да постигнем много добър стандарт на живот тук“, каза кметът на Цвикау Констанс Арнд. „Виждам повече светлина, отколкото сянка, но сега хората осъзнават, че всичко може да свърши бързо.“

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

ПОЛИТИКА

Казахстанският президент към Олаф Шолц: Русия е непобедима във военно отношение Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев заяви днес, че Русия не може да бъде победена...

СВЯТ

Робърт Кенеди-младши: Блинкен, Байдън спрете тази безразсъдна ескалация! Робърт Ф. Кенеди-младши призова администрацията на Байдън да не дава зелена светлина на Украйна да използва...

АНАЛИЗИ

Една невинна фраза на Путин предизвика земетресение на Запад На поредното изцяло вътрешно заседание с руското правителство президентът Владимир Путин предложи да се „помисли“...

СВЯТ

Дъглас Макгрегър: Самоубийства, наркотици и нихилизъм. Това ли е бъдещето ни в САЩ? Бившият първи съветник на Пентагона по времето на мандата на президента...

СЛУШАЙТЕ РАДИО