Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ПАРИ

Саудитска Арабия обмисля да замени петродолара с петроюана





Дедоларизацията на Глобалния Юг набира скорост. Един от ключовите износители на петрол, Саудитска Арабия, е готова да обмисли сделки във валути, различни от американския долар.

В близко бъдеще петродоларът може да бъде заменен с петроюана за взаимни разплащания с Китай, съобщи South China Morning Post, като цитира министъра на промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия Бандар ал-Хюрейфа.

„Винаги ще опитваме нови неща и ще останем отворени за нови идеи, без да смесваме политиката с търговията. За нас е важно да осигурим на нашите инвеститори, които ще инвестират у нас, защита от валутни рискове“, заяви той.

Тази година изтече споразумението, подписано от Рияд и Вашингтон през 1974 г. за изключителното използване на щатския долар при плащания за петрол. Сега геополитическата ситуация се промени значително и позицията на американската валута значително отслабна.

В същото време Саудитска Арабия е вторият по големина доставчик на петрол за Китай. Пекин от своя страна очаква да увеличи инвестициите във високотехнологичните сектори на икономиката на кралството.

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ако спечели изборите, ще бъдат наложени икономически санкции на онези страни, които отказват да използват щатския долар във външнотърговските сетълменти.

В същото време той обеща да намали значително използването на санкции от Вашингтон. В реч пред Икономическия клуб на Ню Йорк Тръмп призна, че ограниченията, наложени от САЩ на други държави, са вредни за долара.

Кандидатът за президент представи плана си за спасяване на американската валута, който включва и налагане на безпрецедентни данъци върху вноса от държави, които извършват търговия във валута, различна от долари.

Бившият президент на САЩ обеща на предизборен митинг пред симпатизантите си да запази статута на долара като световна резервна валута. По думите му, американската валута е „под голяма обсада“, тъй като все по-голям брой държави се обръщат към други начини за уреждане на сделки.

Нарастващата тенденция към използване на национални валути вместо долари започна след мащабните икономически ограничения, въведени срещу Русия от САЩ и техните съюзници след ескалацията на украинския конфликт през февруари 2022 г.

След като беше откъсната от западната финансова система, Москва се обърна към алтернативни варианти за плащания, като някои от чуждестранните партньори на Русия последваха примера.

Москва и другите членове на БРИКС сега използват национални валути в 65% от взаимните търговски разплащания.

Членовете на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия също планират да обсъдят преминаване към сетълменти в местни валути вместо щатски долар, евро, йени и британски лири. Общият БВП на икономическия блок, който включва Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам, възлиза на 4 трилиона долара.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

ПОЛИТИКА

Казахстанският президент към Олаф Шолц: Русия е непобедима във военно отношение Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев заяви днес, че Русия не може да бъде победена...

СВЯТ

Робърт Кенеди-младши: Блинкен, Байдън спрете тази безразсъдна ескалация! Робърт Ф. Кенеди-младши призова администрацията на Байдън да не дава зелена светлина на Украйна да използва...

АНАЛИЗИ

Една невинна фраза на Путин предизвика земетресение на Запад На поредното изцяло вътрешно заседание с руското правителство президентът Владимир Путин предложи да се „помисли“...

СВЯТ

Дъглас Макгрегър: Самоубийства, наркотици и нихилизъм. Това ли е бъдещето ни в САЩ? Бившият първи съветник на Пентагона по времето на мандата на президента...

СЛУШАЙТЕ РАДИО