Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

КОМЕНТАР

БНТ лъже с “фактчек” за законите за чуждите агенти в САЩ и Русия

Владислав Наков: БНТ лъже и манипулира с “фактчек” (всъщност в Съветския Съюз е имало Чекисто старото име на “фактчекърите”) на законите за чуждите агенти в САЩ и Русия

Разбрах от новините, че вчера Държавната телевизия е правила “фактчек”, под формата на сравнителен анализ, между Закона за чуждите агенти в САЩ, Русия и България. Заключението е, че българският вариант е по-близък по дух до руския, отколкото до американския.

Тъй като знам, че новосъздадената професия “фактчекър” (всъщност в Съветския Съюз е имало Чекисто старото име на “фактчекърите”) често пъти се практикува от хора, които вярват, че мъжете можем да кърмим, реших сам да проверя какво предвижда американския вариант на закона.

Иначе в историята на Америка не липсват репресивни преживявания и практики – достатъчно е да споменем епохата на макартизма от 50-те години на миналия век, ограниченията върху работата на чуждите медии и забраните за чуждестранни наблюдатели на избори. Надявам се, разбира се, че тези стигматизиращи практики са останали в история и вече не се практикуват. (Woke/Cancel – културата ми изглежда доста репресивна и недемократична, спрямо самите американци, но това е друга тема).

Но ето какво открих в американския закон, но не чух във “фактчека” на Държавната телевизия. Според закона ФАРА за нарушаване на правилата за представяне на всички публикации в рамките на 48 часа може да се получи присъда – затвор. Не чух също, че всички НПО и медии, регистрирани като „чужди агенти“ трябва да представят подробни доклади за срещите си с представители на държавните органи на своята страна. Как, при такива рестриктивни мерки, изобщо успяват да работят въпросните НПО и медии в САЩ, за мен остава енигма.

Най-шокиращо обаче е написаното в точка 951, член 18 (18 U.S.C. § 951), където се казва, че нерегистрирането като „чуждестреанен агент” може да доведе до глоба, затвор до 10 години или и двете. Може би, ако тези неща ги имаше в българския, щяха да заключат, че „по дух” се приближава повече до американския?!?

В графата “recent cases” се натъкнах на забавна информация, във връзка с нашия любим американски сенатор от Демократическата партия Робърт Менендес, който през 2021г. изпрати „отворено писмо” до България, в което ни обяви за „корупционна дупка, завладяна държава” и т.н. Същият, преди няколко месеца беше признат за виновен в САЩ, в процес за корупция, подкуп, изнудване, измама, възпрепятстване на правосъдието. Според официалната информация на САЙТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА САЩ, сенатор Менендес и съпругата му са приели стотици хиляди долари подкупи от бизнесмените в замяна на съгласието на Менендес да използва официалното си положение, за да ги защитава и обогатява и да облагодетелства правителството на Египет…. Менендес се е съгласил и се е опитал да окаже натиск върху високопоставен служител в Министерството на земеделието на САЩ в опит да защити бизнес монопол, предоставен на един бизнесмен от Египет, да прекрати наказателно дело, започнато от канцеларията на главния прокурор на Ню Джърси, свързани със сътрудници на друг бизнесмен и да осуети федерално наказателно преследване, повдигнато от Прокуратурата на САЩ за окръг Ню Джърси срещу трети бизнесмен. Обвинителният акт допълнително обвинява, Менендес, че той, съпругата му и един от бизнесмените са се сговорили така, че Менендес да действа като „агент на чуждестранен принципал” – правителството на Египет и египетски служители – от които се изисква да се регистрират съгласно FARA, в нарушение на 18 U.S.C. § 219.

Тук, разбира се, изниква въпросът в какво качество е действал Менендес, когато изпрати до България „отвореното си писмо”. Без Закон за чуждите агенти, като този в САЩ, никога няма да разберем.

Иначе, достатъчно е човек да се замисли защо в САЩ има такъв репресивен закон, при положение че никой не смее и не може да се меси във вътрешните работи на най-богата и влиятелна страна и защо никоя друга страна не финансира толкова НПО и/или медии, за разлика от Вашингтон, който финансира хиляди НПО и медии в стотици държави по света, разбира се, за „износ на демокрация и ценности”.


—–
Произволно избрана американска правна кантора, която съдейства за регистрацията по ФАРА в САЩ, определя закона така: FARA е сложен, тайнствен и свободно формулиран статут.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Може да харесате

КОНСПИРАЦИЯ

Българска фирма е внесла и продала на Хизбула заредените с експлозиви пейджъри България влиза във фокуса на гигантски скандал. Според унгарската медия Telex българска...

ПОЛИТИКА

Имах джентълменско споразумение с ВАС – спазиха го! Това са истински професионалисти! Те ми върнаха надеждата за институциите в България. Те доказаха, че когато...

ПОЛИТИКА

Членът на Европейския парламент от България Петър Волгин обвини западните държави за конфликта в Украйна. Политикът направи това изявление днес по време на реч...

ПОЛИТИКА

Членът на Европейския парламент от България Петър Волгин обвини западните държави за конфликта в Украйна. Политикът направи това изявление днес по време на реч...

СЛУШАЙТЕ РАДИО