Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

НОВИНИ

10 интересни функции в новия Android P

Android P вече е в публична бета версия, като окончателният вариант на най-популярната мобилна платформа ще е готов през август. Това е едно от по-големите и сериозни обновления на операционната система и идва с доста промени и нови функции.

Android P въвежда серия новости, някои от които отразяват и новата философия на Google, която да намалява риска от пристрастяване към мобилните устройства. Освен това има и множество други по-малки промени, които трябва да направят цялата работа с Android устройствата по-лесна и приятна. Ето някои от тях.

Изцяло нова навигация в менютата

Android P се сбогува с трите бутона в долната част на екрана. Вместо тях има нова система с жестове. Има един централен малък бутон (наричан „хапче”), който отваря началния екран. Двойно плъзгане нагоре отваря „чекмеджето” с приложения. Еднократно плъзгане нагоре отваря прозореца с мултитаскинг за превключване на приложенията. Бутонът „назад” вече ще се появява само, когато е нужен на някое приложение.

Променен мултитаскинг

Досега превключването между приложенията ставаше чрез бутон, който отваряше нов екран, а приложенията са наредени като тесте карти вертикално. В Android P това се променя. Приложенията вече ще са наредени хоризонтално едно до друго и се прехвърлят едно по едно. Чрез „хапчето”, ще може да се плъзга настрани и по-бързо из по-голям списък с отворени приложения.

Режим Adaptive Battery

Системата научава кои приложения се използват най-много и ще имат достъп до повече ресурси. Приложенията, които се използват рядко, ще остават напълно изключени, което ще спестява енергия.

По-добър живот на потребителя

Новата функция Android Dashboard ще дава преглед кои приложения се използват най-много, колко време, как, кога и др. Потребителят ще може да си задава ограничения за всяко приложение. Когато времето за деня изтече – приложението ще става недостъпно. Dashboard показва и друга статистика, включително колко пъти е пускан дисплеят, колко известия са получени и др.

Снимки в известията

Падащото меню с известията вече ще може да показва и снимки от съобщения, имейли и приложения. За целта самите приложения ще трябва да поддържат функцията, което вероятно ще стане с ъпдейт от страна на техните създатели. Запазват се и директните бутони за отговор или архивиране на съобщението директно от менюто.

По-лесно боравене с текст

Някои смартфони и iPhone от доста време имат функция, която увеличава маркирания текст и/или текста, където се пада курсорът. Това вече ще е вградена част от основния Android P и следователно ще е достъпна функция за всички смартфони и таблети, които ще използват новата версия на операционната система.

По-удобно управление на мултимедията

В досегашните версии на Android изскачащите менюта за управление на звука се появяваха хоризонтално в горната част на екрана. В Android P те вече ще се показват вертикално и в дясната половина на дисплея. Така ще могат да се управляват само с палец, много по-лесно.

Директен достъп до функции в самите приложения

Android P ще изучава навиците на потребителя и ще запомня не само кои приложения той използва най-често, но и кои функции. В „чекмеджето” ще има специално поле, в което автоматично ще се показват икони за директен достъп до въпросните функции. При това те ще могат да се съобразяват и с обстановката. Например, ако човек звъни на приятел в определено време от седмицата, неговият контакт ще се появява там, когато въпросното време настъпи.

Повече сигурност

Обновената операционна система залага и на повишената сигурност. Занапред приложенията няма да имат достъп до камерата и микрофона докато са на фонов режим и без знанието на потребителя. Когато приложение се опита да направи това, на дисплея веднага ще се показва известие от системата. Има и нов режим Lockdown, който деактивира сензора за пръстов отпечатък, гласовото разпознаване и местоположението като опция за отключването на телефона и това става само с парола/пин.

Повече спокойствие

Режимът „Не ме безпокой” също е преработен. Вместо няколко готови опции има само една – „Не ме безпокой”. Тя обаче ще може да се конфигурира лично от потребителя и той ще може да избира всички подробности. От пълно изключване на известията и обажданията, до приемане на такива в определени условия и часове, до приемане само от изрично посочени номера и контакти и др. Има и режим, който ще прави интерфейса черно-бял след определен час, за да напомни на потребителя, че е време да заспива.

Може да харесате

ВОЙНА

Украинската партизанска война достигна ново ниво. Съпротивата започна масово да отмъщава на украинските въоръжени сили: след военните автомобили започнаха да горят апартаменти. В Украйна...

ПОЛИТИКА

Зеленски се овъртоли в още по-големи скандали в САЩ. Този път обаче се стигна дотам, че поискаха главата на посланичката му. Откакто е отишъл...

EXPRESS TV

Симулация на ядрен удар по Лондон, като твърди, че атаката ще доведе до стотици хиляди жертви и два милиона пострадали. Това пише базираният в...

АНАЛИЗИ

Вчера, 25 септември, се проведе наистина историческо заседание на Съвета за сигурност – Русия си позволи да удари Съединените щати и сега няма прословутите...

СЛУШАЙТЕ РАДИО