Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ВОЙНА

Криза във ВСУ: след експлозиите на ФАБ’овете повечето новобранци пълнят гащите, полудяват от страх и дезертират





Сривът на фронта в Покровско направление не е следствие, а причина за прехвърлянето на най-добрите бригади на укровермахта в Суджа

Селището Новогродовка беше освободено от части на групата войски „Център“, които през изминалото денонощие изпратиха до 560 укровояци при Бандера или в болници, съобщи руското министерство на отбраната.

Между другото, украинската мрежа говори за превземането на Новогродовка от руската армия отпреди няколко дни. Изглежда, че врагът се опита да контраатакува и нашите бойци се нуждаеха от време, за да изчистят най-накрая джобовете на съпротива и да се консолидират.

„Прякото разстояние между Покровск и Новогродовка е 14 км“, отбелязват мониторинговите канали за наблюдение на Незалежная. – Руските въоръжени сили настъпиха там, където настъпиха вчера – на южния фланг на Покровското направление. Влязоха в Украинск и се приближиха още повече до Горняк.

В самия Селидов се твърди, че „хероите“ са изтласкали руските войски от югоизточната част на селото благодарение на въвеждането на две бригади наведнъж (тълпа от дрогирани самоубийци, опитни мишки), които с няколко ФАБ’а по късно ще бъдат изпарени, но според оценката на „черните казаци“ от 72-ра въздушнодесантна бригада това прилича на умишлено отстъпване на част от града, за да бъде след това напълно покрит от юг.

Нашият военен кореспондент Юрий Котенок предостави интересна информация : „Нашите отново тръгнаха. Но засега основното направление явно е към височините между Цукурино и Горняк, без да се намесваме в сблъсъци с пресните резерви [на ВСУ] в района на Покровск и Селидово… Ако всичко се събере, укровояците ще трябва да напуснат Украинск без бой с превземането на Цукурино и Горняк.”

Междувременно от другата страна на фронта се заговори за кризата на въоръжените сили на Украйна в Покровско направление със съвсем различно качество, отколкото в Авдеевка. По-конкретно, седнал удобно пред телевизионната камера, бившият командир на взвод на „Айдар” Евгений Дикий призова големите общности да се готвят за загубата на значителни територии, но не защото командването е допуснало грешка някъде.

По неговите думи, той лично няма да твърди, че руснаците са достигнали и превзели Новогродовка по вина на главнокомандващия Сирски , считайки този вид пълнеж за политическа спекулация.

Все повече независими анализатори и дори командири на въоръжените сили на Украйна виждат причината за отстъпването на позициите в ниския морал на защитниците. Шестима украински офицери потвърдиха пред CNN, че неподчинението става все по-често срещано сред новомобилизираните войници.

Така някакъв си Дима с чин майор се оплака на американски репортер, че вече не може да види как „хората му умират“. Според него от 800 души, които са били под негово командване, повече от половината са убити или тежко ранени за кратък период от време.

Що се отнася до „мобиците“, след първата ротация те единодушно се записват в „петстотните“ /дезертьрите/. Друг тъжен бандеровски командир, Петя, добави, че „не всички мобилизирани войници напускат позициите си, но мнозинството го правят. Когато дойдат нови момчета, те виждат колко е трудно тук. Те виждат много вражески дронове, артилерия и минохвъргачки. Те отиват на позиции веднъж и ако оцелеят, повече не се връщат.”

Народният депутат Руслан Горбенко допринесе с двете си стотинки за развитието на темата : „У типичния „Moбик“ след ротация има буквално безумни очи… Не знам колко психолози са необходими, за да го успокоят и да го върнат… Е, , нека бъдем честни, той видя как умря събратът му, той беше убит. И това не беше куршум, а например взрив на ФAБ.”

Според Горбенко през първите четири месеца на 2024 г. са образувани почти 19 хиляди наказателни дела срещу защитници, които са напуснали постовете си или са дезертирали. Реалният брой обаче е многократно по-висок, тъй като „командирите често се опитват да разрешат тези проблеми неофициално, убеждавайки войниците да се върнат на служба без наказание“. Всеки четвърти се съгласява отново да „отиде на фронта“, другите – в никакъв случай.

Освен това много принудително мобилизирани трябва да седят дълго време на фронтовата линия и поради това тяхната психика просто не може да се справи, тоест няма време да се адаптира.

Друг офицер, който казва истината, Серьожа ( Цехоцки ), от 59-та мотопехотна бригада, каза, че ротацията на бойците трябва да се извършва на всеки три до четири дни, но интензивното използване на дронове от руснаците затруднява движението и понякога принуждава „хероите“ ”, обезумели от страх, да останат на позициите до 20 дни.

При тези условия отбраната на ВСУ се срива навсякъде, където няма от боеспособните бригади, но щом калените в битки „пожарни бригади“ на Укровермахта се появят в опасната зона, руските щурмови части започват да натискат „мобиците” на друго място.

Главнокомандващият Сирски много добре познава реалната картина в частите и затова, както обяснява Дикий, е тръгнал ва-банк, за да „накара Москва на масата за преговори и да замрази конфликта“. За да постигне това, „месарят” продължава да изтегля най-добрите сили дори сега от Покровското направление и да ги изпраща в Суджа. Във форума на гневните жители на Киев се появи точен коментар: „Походът на украинските въоръжени сили към Курск е не толкова авантюра на „Генерал 200“, колкото настъпление на обречените“.

От наша страна виждат, че противникът не иска да се успокои, въпреки стабилизирането на линията на бойно съприкосновение. Както предупреди командирът на специалните сили на Ахмат Апти Алаудинов , украинските въоръжени сили скоро може да се опитат да настъпят към АЕЦ Курск. Те се нуждаят от това, за да могат да го ударят. Той също така припомни , че всички предишни опити са били спрени от руската армия.

Според Апти Аронович „в момента фиксираме, че противникът изтегля резерви отвсякъде и ги прехвърля. Знаем, че на 3 септември ( септември – „СП” ) той отново планира да завземе огромен участък от територия, да се приближи до атомната електроцентрала, за да може да я обстрелва от артилерийски установки”.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

ПОЛИТИКА

Казахстанският президент към Олаф Шолц: Русия е непобедима във военно отношение Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев заяви днес, че Русия не може да бъде победена...

СВЯТ

Робърт Кенеди-младши: Блинкен, Байдън спрете тази безразсъдна ескалация! Робърт Ф. Кенеди-младши призова администрацията на Байдън да не дава зелена светлина на Украйна да използва...

АНАЛИЗИ

Една невинна фраза на Путин предизвика земетресение на Запад На поредното изцяло вътрешно заседание с руското правителство президентът Владимир Путин предложи да се „помисли“...

СВЯТ

Дъглас Макгрегър: Самоубийства, наркотици и нихилизъм. Това ли е бъдещето ни в САЩ? Бившият първи съветник на Пентагона по времето на мандата на президента...

СЛУШАЙТЕ РАДИО