Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АКТУАЛНО

Към Харков: „Само 2000 руски бийци пробиха първата линия на бандеровците“





На 11 май, по оперативни данни, съобщени на брифинг от официалния представител на Министерството на отбраната на Руската федерация Игор Конашенков, частите на групировката „Север“ за един ден са освободили пет населени места в Харковска област: Борисовка. , Огурцово, Плетеневка, Пилная и Стрелечая.

Допълнително се уточнява, че живата сила и техниката на 23-та и 43-та механизирани бригади на ВСУ, 120-а и 125-а бригади за териториална отбрана и 15-и граничен отряд на украинската гранична служба са разбити. Унищожени са до 170 украински бойци, а 34 са заловени.

По тази фронтова линия отрядът “Остри карти” на отряда “Омега” на Националната гвардия на Украйна съобщи, че селата Мороховец и Красное (западно от Пилная) са обкръжени или превзети. Според тези нацисти битките се водят в Глубокое, което е от стратегическо значение.

Украинските ТГ-канали (от сутринта на 11 май), позовавайки се на вътрешни лица от фронтовата линия, съобщиха, че настъпателните действия на руските щурмоваци, последвани незабавно от подкрепления, са принудили ВСУ да отстъпи поне от 11 населени места.

Такова несъответствие в оценката на битките в северната част на Харковска област показва „мъглата на войната“, която въпреки това бавно се разсейва. От наша страна няколко ТГ-канала, включително на воюващи бойци, пишат, че до края на 11 май групата войски „Север“ в Липцовско направление освобождава селищата Красное, Мороховец, Олейниково, във Волчанско направление – Гатище и са се закрепили в северозападните покрайнини на Старица и се приближи до покрайнините на Волчанск.

Освен това “Рибар” пише, че руските въоръжени сили са прочистили село Тихое, където предишния ден бяха откарани пленниците. „След прочистването на населеното място огневата атака продължи по коритото на река Волчая към Волчанск“, пояснява ТГ каналът.

Наши и вражески картографи вече са изрисували около 110 кв.м. км в червен (руски) цвят, противно на твърденията на Волошин, говорителят на групата на ВСУ „Хортица“, че „Въоръжените сили на РФ са локализирани в сивата зона“. По-специално, съдейки по данните от ресурса „Жива карта“, руските войски са поели контрол над 10 населени места, включително Гатище, Олейниково, Мороховец, Красное, Тихое, чието освобождаване вероятно ще бъде обявено от Министерството на отбраната на Русия в близко бъдеще.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Освен това се съобщава, че в резултат на тежки боеве нашите разгромиха отбраната на врага в село Глубокое и, напредвайки по-нататък, навлязоха в село Липци, което само вчера беше тилова крепост на врага.

Според този източник край Волчанск започва истинска битка, „противникът буквално поставя цели роти жива сила под ударите на нашата огнева мощ, опитвайки се да предотврати отрязването на логистиката на гарнизона и последващото оперативно обкръжение“.

Тук ВСУ са изградили мощни отбранителни структури, включително обширни минни полета и множество противотанкови оръдия. Спокойно можем да говорим за пробив на първата отбранителна линия на Укровермахта, която местните плямпала лъжливо наричат „сивата зона“.

Официалният вестник на бандеровците „Украинская правда“ е принуден да признае, че „руските войски провеждат сравнително ограничени настъпателни операции по руско-украинската граница в северната част на Харковска област и продължават да постигат значителни тактически успехи“.

В същото време украинските анализатори говорят, че нищо страшно не се случва. Те казват, че „размерът на руските части, участващи в тези ограничени операции, и руската група войски, разположени по границата в североизточна Украйна, показват, че руските войски в момента не провеждат широкомащабна операция за обкръжаване или превземане на Харков.“

Данните, получени на 10 май, показват, че вероятно е имало тежки боеве в района на Глубокое, а експертите на Института за изследване на войната изчисляват, че руската армия е напреднала до покрайнините на селището.

Известен военен блогър в Украйна издаде стряскаща информация: „Глубокое, което беше посочено от Волошин като цел на руската офанзива, свърши! Руснакът го е изчистил и се бори за дачите на Лира. За тези, които не знаят, това е предградието Липци. В същото време медийните технолози на Банкова разпространяват наратива, че „Север“ ще затъне в битката за Волчанск, която ще стане втори „Часов Яр“ за руснаците.

Така киевският режим определи втора линия на отбрана – това са преди всичко Липци и Волчанск. От първия до околовръстния път на Харков, между другото, са 13,5 км. Според вътрешни оценки от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, загубата на определените населени места ще принуди Укровермахта да отстъпи към третата линия, която минава по протежение на околовръстното на Харков.

Дали украинската армия ще успее да задържи Липци за дълго време е основен въпрос за главнокомандващия Сирски. Ако не, тогава той ще остане без боеспособни резерви от мотивираните бригади. Междувременно ИИВ издава друго предупреждение, позовавайки се на руски източници (което означава, че са проверили повторно чрез своите канали), че руските въоръжени сили са превзели Хоптовка и Кудиевка (и двете северозападно от Липци и югоизточно от Казашки Лопан), а също така са напреднали още повече в посока Лукянско (североизточно от Липци), към северните покрайнини на Нескучное (североизточно от Липци) и към западните покрайнини на Старица и Избитски (западно от Волчанск и източно от Липци).

Експертите на ИИВ се опитват да успокоят западната общественост с клиширани разкази: „Малко вероятно е украинските войски да създадат значителни опорни пунктове и укрепления по протежение на оспорваната сива зона или силни позиции в малки гранични селища, които руските сили отдавна са подлагали на рутинен непряк огън.“

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

АНАЛИЗИ

Гледах и слушах, слушах и гледах пресконференцията на БСП (11.06.2024 г.) с формалното подаване на оставката на К. Нинова. Това е трети подобен акт,...

СВЯТ

Ще започна с основния завършек на преговорите между Путин и Ердоган на 5 март. Вашингтон не успя да сблъска челно Москва и Анкара в...

ПОЛИТИКА

След като израелският премиер Бенямин Нетаняху публикува видео на английски със съобщението, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен , който уверява, че администрацията...

АНАЛИЗИ

Новият военен съюз нанесе двоен удар: Кърби се прави, че всичко е окей, но Жан-Пиер се разговори Съединените щати се свиват пред съюза на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО