Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АКТУАЛНО

Бандеровското командването в паника, няма резерви: Харковското сражение не се развива по пла





Руската армия продължава настъплението си в района на Харков. Вражеското командване полага неистови усилия да стабилизира ситуацията, но има голяма вероятност „лекът“ да бъде по-лош от „болестта“ и врагът да получи още по-големи проблеми.

Към понеделник сутринта, 13 май, група „Север“ освободи 229 км² от района на Харков. В резултат на офанзивата, започнала през нощта на 10 май, вече са овладени 11 села. Основните военни действия се водят в посока на град Волчанск и голямото село Липци.

Съобщава се, че нашите войски са успели да преминат през летище Волчанск и са се закрепили в покрайнините на града, в района на месокомбината. Настъпателни действия се водят и в посока на населените места Зибино, Старица, Лукянци, Волчанские Хутора и Бугроватка.

“Настъплението се води „авдеевски” – с бърз пробив и прочистване на фланговете с помощта на бронирана техника. Активно действат “реактивни” танкове Т-80 и най-новите Т-90М”,

— съобщава телеграм каналът „Военна хроника“.

Съдейки по съобщенията, идващи от фронта, напредналите отряди успяха да преминат между вражеските крепости, което осигури добър темп на напредване без големи загуби.

Мощни удари с плъзгащи се бомби се доставят на поддържащите сили, които пречат на нашите войски. В резултат на това украинските части не само отстъпват и губят личен състав убити и ранени, но и сравнително често се предават.

“125 украински граничари в района на Харков напуснаха позициите си и отказаха да участват в боевете срещу руската армия. Повече от 60 бойци вече са се предали”,

— съобщава телеграм каналът „Заварчици“.

Сред пленниците има специални сили на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна и бойци от батальона „Кракен“*.

Залавянето на такива герои говори за пълен хаос в напредналите части на врага, които не знаят дали да се оттеглят, да защитават позициите си или да бягат.

Удар къде и защо?

Волчанск и Липци са разположени на север и изток от Харков. В същото време Липци всъщност виси над източните покрайнини на градината, Волчанск е на около 50 километра от него. Разстоянието между тези две населени места е около 30 км.

Пробивайки отбраната на врага на тези места, руската армия поставя Купянската групировка на противника, която е с гръб на Волчанск, в много трудно положение.

Освен това част от тази групировка държи фронта на изток от река Оскол, повечето от основните мостове през която бяха унищожени от нашите самолети още през пролетта на 2023 г., като част от първата голяма въздушно-земна операция, където бяха използвани плъзгащи се бомби масово на УМПК (универсално планиране и корекции).

“Това е самият тактически план на генерал Алексей Ким. Всичко върви по учебника на Генералщабната академия. Всичко това води до практическа трудност на украинските въоръжени сили да защитават западните и северните покрайнини на Харков и отклонява значителни сили и ресурси на противника за затваряне на пролуката в отбраната”,

— отбелязва в разговор един от авторите на телеграм канала Condottiero.

Нашият събеседник уточни, че разрязвайки групировката на противника на части, нашите войски решават следните задачи:

– разтегнете го по предната част;

– отвличане на вниманието на силите на украинските въоръжени сили от други направления;

– блокират северните и западните комуникационни линии, които захранват Купянск през Велики Бурлук.

Нашият събеседник отбеляза също, че през последните три дни нашите хора са се активизирали значително в Сумско направление.

Активирането засяга не само диверсионно-разузнавателните групи, но и инженерните части, които са заети с разчистване и подготовка на проходи за нови офанзиви.

Навлизането на наши части в Сумска област ще отвори още един фронт за украинските въоръжени сили и ще влоши допълнително положението на Харковската групировка.

Суета от другата страна на предницата

Украинското ръководство направи редица изявления, чийто смисъл се свежда до това, че те държат ситуацията под контрол, очакват руски удар и като цяло всичко ще бъде наред.

Въпреки това, съдейки по данните от отворен код, всичко това е много далеч от реалността. Очевидно нашето командване успя да намери слабо място в отбраната на противника.

Съобщава се, че главнокомандващият на украинските въоръжени сили Александър Сирски по искане на Зеленски е наредил прехвърлянето на всички налични подкрепления в района на Харков.

Украинското ръководство продължава добрата стара практика за закърпване на „кафтана на Тришка“ чрез прехвърляне на резерви от едно оперативно направление в друго.

Не е трудно да се предвиди какво ще се случи по-нататък: сега тези части ще бъдат атакувани от нашата авиация, Искандери и Смерчове и след известно време, много кратко време, посоките, от които са били изведени, ще започнат да се рушат и силите, които ги държат, ще бъдат тествани от украинските въоръжени сили с непреодолимо желание да се преместят на по-изгодни позиции, оставяйки селища, които са „загубили стратегическото си значение“.

Най-вероятните провали на украинската отбрана са в Запорожие, в Покровското и Часовоярското направление.

В момента силите на противника по направлението на нашето нападение се оценяват на четири бригади, два батальона за териториална отбрана и два наказателни батальона от Националната гвардия.

Общият брой е приблизително четири хиляди щика. Сирски възнамерява да подсили тази групировка с още шест батальона от района на Херсон и Запорожие.

Според противника ядрото на нашата настъпваща групировка се състои от 79-ти, 257-ми, 280-ти мотострелкови полкове и 11-ти танков полк от 18-та мотострелкова дивизия от 11-ти армейски корпус.

Те са подпомогнати от части на Африканския корпус, очевидно до голяма степен съставен от ветерани от ЧВК Вагнер. Там действат и подразделения на 30-и и 41-ви мотострелкови полкове от 72-ра мотострелкова дивизия и 138-а отделна мотострелкова бригада от 6-та общовойскова армия.

Като цяло противникът оценява числеността на нашата група „Север“ на около 53 хиляди бойци, от които около 32 хиляди са съсредоточени директно в Харковско направление.

Дали това е вярно или не е трудно да се каже. Но е очевидно, че нашето командване успя да създаде превъзходство в силите и средствата и ние смазваме врага не само с превъзходна огнева мощ и героизъм на руския войник, но и с численост.

В крайна сметка

С настъпването на района на Харков нашият Генерален щаб изостри проблемите, които назряваха от известно време във Въоръжените сили на Украйна.

На първо място, това се отнася до изчерпването на работната сила. Прехвърлянето на резерви, а след това и отстъплението под ударите на нашата авиация и ракети, ще задълбочи още повече този проблем.

Вероятното отстъпление на Купянската вражеска група, съчетано с очакваните неуспехи на тяхната защита в други посоки, може да сложи край на позиционната борба в стила на Първата световна война и да прехвърли борбата на етапа на маневрена война, в което украинските въоръжени сили в сегашния си вид нямат никаква добра перспектива.

Трябва също да се отбележи, че нашата настъпваща група няма намерение да щурмува Харков и дори не се готви за това. Групата “Север” създава предпоставки за срив на отбраната на противника на обширен участък от фронта.

*Доброволческият батальон “Кракен” е признат за терористичен и забранен в Русия.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

АНАЛИЗИ

Гледах и слушах, слушах и гледах пресконференцията на БСП (11.06.2024 г.) с формалното подаване на оставката на К. Нинова. Това е трети подобен акт,...

СВЯТ

Ще започна с основния завършек на преговорите между Путин и Ердоган на 5 март. Вашингтон не успя да сблъска челно Москва и Анкара в...

ПОЛИТИКА

След като израелският премиер Бенямин Нетаняху публикува видео на английски със съобщението, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен , който уверява, че администрацията...

АНАЛИЗИ

Новият военен съюз нанесе двоен удар: Кърби се прави, че всичко е окей, но Жан-Пиер се разговори Съединените щати се свиват пред съюза на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО