Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АНАЛИЗИ

Глобалният баланс на силите бързо се променя в полза на свърхбогатия елит





Ако имате достатъчно пари, можете да си купите почти всичко. И когато сте в позиция, в която можете да купите почти всичко, вие притежавате огромно количество сурова сила. Днес нашият свят е напълно и изцяло доминиран от тези на самия връх на икономическата пирамида.

Хората от горния един процент от горния един процент могат да правят каквото си поискат, а останалите сме безсилни да ги спрем. За съжаление пропастта между свръхбогатия елит и останалите продължава да се увеличава. Миналата година общото богатство на милионерите в света достигна зашеметяващите 86,8 трилиона долара:

„Според проучване, публикувано в сряда, в света никога не е имало толкова много богати хора, а инвестициите им в растящите фондови пазари са ги направили по-богати от всякога. Според консултантската фирма Capgemini броят на „индивидите с висока нетна стойност“ (HNWI) – определени като хора с ликвидни активи от най-малко 1 милион долара – се е увеличил с 5,1 % миналата година до 22,8 милиона.

Според годишния Доклад за световното богатство общото им богатство достигна 86,8 трилиона долара през 2023 г., което е увеличение от 4,7 % спрямо предходната година.“

Междувременно 5 милиарда души са станали по-бедни от началото на пандемията:

„От 2020 г. насам петимата най-богати хора в света са удвоили състоянието си. През същия период почти 5 млрд. души в света са обеднели.“

С колко власт разполагат стотиците милиони хора по света, които живеят с по-малко от два долара на ден, в сравнение с милиардерите в Западния свят, които постоянно се появяват на първите страници на вестниците? Истината е, че те управляват света, а ние, останалите, просто живеем в него.

В Съединените щати колосалната разлика между възнагражденията на изпълнителните директори и на работниците се увеличи още повече през миналата година:

„Шефовете винаги са печелили повече пари от работниците. Но разликата между изпълнителните директори и служителите се увеличава. Според анализ на Equilar и Associated Press през 2023 г. средното възнаграждение на изпълнителния директор в S&P 500 е 196 пъти по-високо от това на средния служител. Това е увеличение спрямо съотношението от 185 пъти през 2022 г. „

Би било добре богатите да стават все по-богати, стига и всички останали да стават все по-богати. Но вместо това бедността буквално експлодира навсякъде около нас.

През 2020 г. в Оукланд, Калифорния, е имало около 140 лагера за бездомни. Оттогава насам градът е затворил 537 лагера за бездомни, но все още има около 1500 такива в целия град:

„През 2020 г. властите в Оукланд приеха политика за регулиране на лагерите за бездомни, когато в града имаше около 140 лагера. Политиката е създадена, за да се забрани разполагането на лагери в определени райони на града, включително в близост до предприятия, училища, детски площадки, пътни платна, велосипедни алеи, жилища и детски площадки.

Всички лагери в тези забранени зони трябваше да бъдат освободени, като преди евакуацията на лагера градът трябваше да предложи подслон. Според доклад на града оттогава досега са закрити 537 лагера за бездомни, като са останали около 1500.“

Чувствам се много зле заради спазващите закона граждани, които все още живеят в Оукланд. Условията са станали толкова опасни, че една строителна компания всъщност „отказва да завърши работата си по асфалтиране на дупки, тъй като тя е станала „твърде опасна“ за работниците й“.

Ако все още имате хубав дом и много пари, това е добре за вас. Но трябва да осъзнаете, че в този момент сте твърдо малцинство.

Разбира се, нашите политици се грижат много повече за икономическото здраве на елита, отколкото за всички останали, защото именно елитът финансира кампаниите им. Така че, въпреки че стандартът на живот на почти всички останали се е понижил, през последните години се полагат огромни усилия за подкрепа на фондовия пазар, тъй като именно там се намира голяма част от богатството на елита.

В момента най-богатите 10% от американците притежават 93% от всички акции. А най-бедните 50% от американците притежават само 1 % от всички акции.

Богатството на фондовата борса, което контролира цялата долна половина на страната, е на практика само грешка в закръглянето в сравнение с огромните притежания на елита. За нещастие на елита обаче изглежда, че на финансовите пазари се задават проблеми:

„Пазарът на акции в САЩ се свива, а инвеститорите изтеглят парите си с почти рекордни темпове, тъй като над американската икономика се струпват буреносни облаци. Това означава, че титаните на Уолстрийт може да се сблъскат с бурни вълни, докато пътуват към своите почивки в Нантъкет тази година.“

Всъщност Bank of America твърди, че нейните клиенти са изтеглили големи суми пари от акции в продължение на пет последователни седмици:

„Анализаторите на Bank of America заявиха във вторник, че техните клиенти вече са големи нетни продавачи на американски акции в продължение на пет поредни седмици. Само миналата седмица те продадоха акции с 5,7 милиарда долара повече, отколкото закупиха, което представлява най-високият отлив от миналия юли.

Миналата седмица Bank of America регистрира втората по големина разпродажба на технологични акции в своята история. И макар че една седмица не е тенденция, тя е в ярък контраст с ентусиазма на Великолепната седморка, който завладя Уолстрийт преди няколко месеца.“

Независимо дали това ще се случи рано или късно, неизбежно е финансовите идоли на Америка в един момент да рухнат. За по-голямата част от страната обаче икономиката вече се е сринала.

Кризата с разходите за живот стана изключително болезнена, цялото ни общество е потънало в дългове, а бедността и бездомността се разрастват навсякъде около нас. Единствените хора, които все още се справят наистина добре, са тези, които са на върха на хранителната верига.

Когато чуете, че „икономиката е в разцвет“, това са хората, за които става дума. Но както и всички останали, елитът няма да успее да избегне периода на невероятния глобален хаос, който ни предстои. Както казах, парите могат да ви купят почти всичко, но не могат да ви осигурят безплатен пропуск от деня на възмездието, който стремително наближава.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

АНАЛИЗИ

Гледах и слушах, слушах и гледах пресконференцията на БСП (11.06.2024 г.) с формалното подаване на оставката на К. Нинова. Това е трети подобен акт,...

СВЯТ

Ще започна с основния завършек на преговорите между Путин и Ердоган на 5 март. Вашингтон не успя да сблъска челно Москва и Анкара в...

ПОЛИТИКА

След като израелският премиер Бенямин Нетаняху публикува видео на английски със съобщението, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен , който уверява, че администрацията...

АНАЛИЗИ

Новият военен съюз нанесе двоен удар: Кърби се прави, че всичко е окей, но Жан-Пиер се разговори Съединените щати се свиват пред съюза на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО