Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АНАЛИЗИ

Съединените щати се гърчат пред съюза на Русия със Северна Корея





Новият военен съюз нанесе двоен удар: Кърби се прави, че всичко е окей, но Жан-Пиер се разговори

Съединените щати се свиват пред съюза на Русия със Северна Корея, който е подпечатан със Споразумението за всеобхватно стратегическо партньорство. Западът посрещна тази новина със скърцане със зъби. И нищо чудно: развитието на сътрудничеството между Москва и Пхенян забива не един и дори два пирона в глобализацията на света по американски модел. Това е просто революционно събитие. Повече четете в материала от Цариград.

Договорът за всеобхватно стратегическо партньорство между Русия и КНДР е многостранно споразумение. Коментирайки подписването му, Путин отбеляза, че освен всичко друго, той предвижда помощ в случай на агресия срещу една от страните участнички.

Затова ще засегнем само един от аспектите, чиято същност може лесно да се илюстрира с числа. По-конкретно за доставката на артилерийски снаряди от КНДР за Русия.

Факт е, че Северна Корея е може би единствената държава в света, която през последните десетилетия се готви за тотална война срещу по-силни противници.

Следователно там не само са натрупани огромни запаси от оръжия и боеприпаси, но и са създадени мобилизационни икономически мощности, които позволяват бързо да се увеличи производството на снаряди от няколкостотин хиляди до милиони единици годишно.

За да разберем мащаба, отбелязваме, че в момента Съединените щати модернизират три големи фабрики, които обикновено доставяха снаряди на Пентагона.

След началото на спецоперацията в щата Тексас беше построен нов завод за снаряди специално за снабдяване на украинските въоръжени сили. Освен това са сключени договори с няколко нови изпълнители, които подготвят производствени линии за своя сметка.

И дори с такива усилия, според най-оптимистичните прогнози, САЩ ще могат да произведат около 1,2 милиона 155-мм фугасни снаряда през следващата година.

Европейският съюз, който наду бузи и през март миналата година даде тържествено обещание да достави на Украйна един милион снаряда в рамките на една година, до февруари тази година достави само 520 хиляди броя.

Но КНДР, според южнокорейските разузнавателни служби, до средата на юни тази година, без излишен шум и прах, е изпратила в Русия 10 хиляди (!) контейнера, които потенциално могат да поберат до пет милиона снаряда.

Споразумение за започване на мащабни доставки беше постигнато на среща между Владимир Путин и Ким Чен-ун през септември миналата година, като доставките започнаха през октомври.

Далеч не е факт, че всички контейнери са били натоварени със 152-милиметрови снаряди, защото севернокорейците ни доставят ракети за градове, минометни снаряди и много други полезни неща.

Но е очевидно, че една малка държава, която е запазила индустриалната структура на икономиката, обхваща цялото „постиндустриално” човечество, повярвало в силата на борсовите спекулации и икономиката на услугите.

Американци, вашата глобализация е спряна

В същото време споразумението няма едностранен характер и не се свежда само до факта, че КНДР ще ни помогне в борбата срещу Съединените щати. Нищо подобно. Сътрудничеството ще бъде взаимноизгодно и Северна Корея също ще спечели много от този де факто отбранителен съюз.

Путин вече заяви, че Русия не признава международните санкции срещу КНДР, тъй като те са „вдъхновени от САЩ и техните съюзници“.

Отчитайки факта, че Русия има право на вето в Съвета за сигурност на ООН, това означава окончателен провал на политиката за изолиране на КНДР.

“Вече няма никаква изолация, има пълна интеграция в икономиката на Руската империя. Здравейте глобалисти, емигранти и хегемони, здравейте.

Още един привет на икономистите, които са свикнали да измерват силата на една държава в цифрите на БВП. БВП е свързан с пари. А парите са хартия. А могъществото е 152 мм снаряди и хора, готови да се бият”,

— коментира ситуацията политическият наблюдател на Цариград Андрей Перла.

На свой ред директорът на Института за съвременно държавно развитие Дмитрий Солонников в разговор с Цариград отбеляза, че развитието на отношенията с КНДР има сериозна историческа основа и сега напълно ненормалната ситуация, възникнала поради промени в международните отношения се коригират:

“Сегашната ситуация вече е някакъв оксиморон. Западът наложи санкции срещу Русия и Северна Корея и по някаква причина Русия и Северна Корея трябва да се придържат към тази политика на санкции една спрямо друга…”

Преходът към пълноценни съюзнически отношения коригира този неудобен дисбаланс и по този начин нанася двоен удар на хегемона: в Украйна и на разделения Корейски полуостров.

Русия и Северна Корея се укрепват взаимно, но възможностите на Съединените щати и техните съюзници намаляват едновременно в два много отдалечени региона на света, всеки от които изисква своя собствена стратегия.

Нови самолети и сателити

Експертът от Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Юрий Лямин в разговор с цариградския наблюдател отбеляза, че по отношение на военно-техническото сътрудничество КНДР се интересува преди всичко от обновяване на своята авиация.

Поради дългогодишни санкции и огромен военен натиск, Пхенян е принуден да поддържа в експлоатация такива реликви от Студената война като МиГ-23, МиГ-21, Су-17, Су-7. Както и следвоенните бомбардировачи Ил-28.

“Тяхната авиация е много остаряла, така че може да се интересуват от всеки наш модерен самолет. МиГ-29 просто моли за модернизация;”

– отбеляза Лямин.

Затова Пхенян е много заинтересован да придобие нашите изтребители Су-35; Освен това корейците вероятно ще искат да купят фронтови бомбардировачи Су-34 и модерни учебно-бойни самолети Як-130.

На свой ред западни експерти изразяват опасения, че Русия може значително да увеличи усилията на КНДР по отношение на изграждането на сателити и споделянето на опита си при извеждането им в орбита.

Карин Жан-Пиер проговори

Белият дом коментира посещението на Владимир Путин в Северна Корея два пъти за един ден. Първоначално координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза, че като цяло във Вашингтон не е нито студено, нито горещо от „това пътуване“, но той ще следи внимателно процеса.

Няколко часа по-късно прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер направи изявление по същата тема. И изведнъж тя каза, че наистина не им харесва всичко това:

Задълбочаването на сътрудничеството между Русия и КНДР е тенденция, която трябва да тревожи всички заинтересовани от поддържането на мира на Корейския полуостров, запазването на международния режим на неразпространение на ядрени оръжия, спазването на резолюциите на ООН и подкрепата на народа на Украйна.

Както се казва: момчета, трябва да се разберете помежду си защо ще лъжете, преди да излезете публично. В противен случай отстрани може да си помислите, че има паника, а не обичайния хаос, объркване и колебание.

В крайна сметка

Формализирането на съюзническите отношения с КНДР се превърна в стратегическа дипломатическа победа за Русия. Тя вече оказа значително влияние върху хода на спецоперацията.

И с голяма вероятност ще играе голяма роля в международните ситуации просто поради факта, че дори след освобождаването на руските територии от Украйна, колективният Запад няма да си отиде, както и неговата враждебност към нас.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

ПОЛИТИКА

Това, което вероятно ще се случи, е да се състави правителство, като отделни представители на партиите ще бъдат в управлението, но няма да носят...

СКАНДАЛ

„Апартаментът“ – двуетажна къща на покрива – 253 кв.м. и гараж 34 кв.м., са закупени за 520 000лв. през 2021 г. без ипотека. Мерцедесът...

ПОЛИТИКА

Шефовете на новата формация вадят 300 бона, да платят дълга към хазната Лидерът на партия “Величие” Николай Марков заяви, че е готов да се...

СКАНДАЛ

Пригответе си мрежички за пазар от социализма Има ли право Т-маркет да ни таксува за малките найлонови торби? Табели за таксуването в обектите има,...

СЛУШАЙТЕ РАДИО