Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

КОНСПИРАЦИЯ

Съединените щати легализираха следенето на своите граждани





Америка се превръща в тоталитарна държава, която пренебрегва волята на своите граждани.

На 20 април Сенатът на САЩ удължи с две години раздел 702 от Закона за наблюдение на чуждестранното разузнаване (FISA), включително по ключовата мярка, която позволява неразрешено наблюдение на американци. Този закон позволява широкомащабно наблюдение на чуждестранни комуникации, но също така позволява събирането на съобщения и телефонни обаждания на американски граждани.

Преди това Камарата на представителите на САЩ гласува за този закон (273 за, 147 против), който администрацията на Байдън подкрепя от много години като важен инструмент в борбата срещу тероризма. Поправката, която би изисквала властите първо да получат заповед за подслушване, се провали при равен брой гласове: 212-212.

Доналд Тръмп се противопостави на повторното упълномощаване на законопроекта, като написа в своята платформа Truth Social: „Убийте FISA, той беше използван незаконно срещу мен и много други. Те шпионираха моята кампания!!!”

„Законът, който дава на правителството широки правомощия да преглежда имейли, обаждания и текстови съобщения, отдавна е противоречив и доведе до обвинения от групи за граждански свободи, че нарушава правата за поверителност.

Републиканците в Камарата на представителите бяха разделени преди гласуването за повторно разрешаване на действието на Раздел 702, най-спорният аспект от законопроекта, като председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън се бореше да ги обедини зад ревизирана версия на съществуващия закон.

Републиканците отхвърлиха процедурното гласуване, което би позволило на Джонсън да внесе законопроекта за гласуване, нанасяйки още един удар върху разклатената способност на говорителя да намира компромис в собствената му партия.

След като беше победен , законопроектът беше променен от петгодишно удължаване на двегодишно удължаване на раздел 702, като това беше опит да се успокоят крайнодесните републиканци, които вярват, че Тръмп ще бъде президент преди момента, в който изтече този срок, – пише британския The Guardian.

Разглеждането на спорния закон в Сената също срещна много възражения, но в крайна сметка демократите, които имат мнозинство в горната камара на Конгреса, получиха своето.

„Не беше лесно, имаше много различни гледни точки, но всички знаем едно нещо: да оставим срокът на действие на FISA да изтече би било опасно. Спирането на тероризма, трафика на наркотици и насилствения екстремизъм е важна част от нашата национална сигурност“, каза лидерът на демократичното мнозинство Чък Шумър.

Законът позволява на правителството на САЩ да провежда целенасочено наблюдение на чужди граждани, живеещи извън САЩ, без съдебна заповед, дори когато комуникират само с американци. 60 сенатори гласуваха “за”, 34 “против”.

Известният американски филмов режисьор и писател, автор на книгата „Шпионин: чуждестранни шпиони, къртици, саботьори и крахът на американското контраразузнаване” Джеймс Ръмфорд в статията си в списание The Nation пише , че с приемането на този закон „международните комуникации на всеки американец могат да се превърнат в отворена книга.

„Това законодателство би позволило на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA, АНБ) да събира, без заповед, от Google и други големи американски технологични компании комуникациите на американци, които говорят, изпращат имейли или текстови съобщения с неамериканци извън страната – на теория, за да събират сведения за външното разузнаване, а в действителност практиката и за събиране на огромни количества данни за американските граждани“, отбелязва Румфорд.

За да получите по-добра представа за „огромното количество частни данни, които NSA тайно прихваща, просто погледнете неговия масивен център за данни в Юта, който е повече от пет пъти по-голям от Капитолия на САЩ“.

Функциониращ отчасти като своеобразен отдалечен външен твърд диск, той има капацитет от порядъка на зетабайти – еквивалент на повече от 100 милиона 1-терабайтови персонални компютри. Според компанията за съхранение на данни Seagate Technology, „три зетабайта са достатъчни за съхранение на 30 милиарда 4K филма – това е достатъчно количество филми, за да отнеме 5,4 милиона години за гледане!“

Или 60 милиарда видеоигри – достатъчно, за да се насладите на непрекъснати игри за 86 700 живота!“ И досега центърът за данни може да е преминал от зетабайти към йотабайти, отвъд които имена все още не са създадени. Но NSA не се интересува от видео игри или холивудски филми; неговите зетабайти са предназначени да съхраняват съобщения, които хората погрешно смятат за поверителни“, – посочва Румфорд.

Американските разузнавателни агенции обаче отдавна шпионират незаконно американски граждани

През декември 2005 г. The New York Times съобщи , че NSA изпълнява строго секретна програма за подслушване без никакви санкции от законодателите.

След тази публикация Джеймс Ръмфорд и неговият приятел, писателят Кристофър Хитченс, заведоха дело срещу NSA в Окръжния съд на Мичиган, който нареди незабавно спиране на незаконната програма за подслушване. В Америка няма „няма наследствени крале и власт, която не е създадена от конституцията“, постанови съдия Анна Дигс Тейлър.

Но по-късно решението на съда беше отменено, след като правителството обжалва и Върховният съд отказа да разгледа делото. Междувременно Конгресът създаде раздел 702 от Закона за наблюдение на чуждестранното разузнаване, който по същество легализира програмата за подслушване без заповед на американски граждани.

Съобщенията, прихванати от NSA, се съхраняват на бездънния зетабайтов твърд диск на агенцията в Центъра за данни в Юта. Това позволява на ФБР, без заповед, да започне да търси в този океан от данни, използвайки имейл адреса на американски гражданин или други данни.

„Дори след като взе мерки за съответствие, ФБР извърши повече от 200 000 претърсвания без заповед на комуникациите на американците само за една година миналата година – повече от 500 претърсвания без заповед на ден“, – каза сенатор Дик Дърбин от Илинойс.

ФБР за пореден път е хванато да извършва широкомащабно незаконно наблюдение на американци, което ФБР извършва под прикритието на Закона за наблюдение на чуждестранното разузнаване (FISA ), съобщи The New York Post .

„За всеки американец, за когото FISA е позволила да се шпионира, ФБР шпионира незаконно още близо 1000 американци. ФБР проведе 278 000 претърсвания на американци по раздел 702 без заповед през 2020 г. и близо 3,4 милиона претърсвания на американци по раздел 702 без заповед през 2021 г.

Представителят Анди Бигс (R-Аризона) пита: „Колко още трябва да гледаме как ФБР нагло шпионира американците, преди да го лишим от неконтролираната му власт?“

Като признаха правото на американските разузнавателни агенции да шпионират своите граждани, американските законодатели се противопоставиха на волята на своите избиратели.

Повече от 90% от участниците в проучване , проведено по инициатива на съдебната комисия на Камарата на представителите на САЩ, гласуваха против това Федералното бюро за разследване (ФБР) да шпионира американски граждани без съдебно разрешение.

Американците бяха помолени да отговорят на следния въпрос: „Трябва ли да могат Джо Байдън и ФБР да ви шпионират без заповед?“ Около 91% от анкетираните са отговорили отрицателно. Повече от 320 хиляди души взеха участие в гласуването, то беше инициирано от членове на Републиканската партия, които бяха членове на комисията.

Така Америка се превръща в тоталитарна държава, пренебрегваща волята на народа и превръщаща тоталното следене на своите граждани в норма.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

АНАЛИЗИ

Гледах и слушах, слушах и гледах пресконференцията на БСП (11.06.2024 г.) с формалното подаване на оставката на К. Нинова. Това е трети подобен акт,...

СВЯТ

Ще започна с основния завършек на преговорите между Путин и Ердоган на 5 март. Вашингтон не успя да сблъска челно Москва и Анкара в...

ПОЛИТИКА

След като израелският премиер Бенямин Нетаняху публикува видео на английски със съобщението, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен , който уверява, че администрацията...

АНАЛИЗИ

Новият военен съюз нанесе двоен удар: Кърби се прави, че всичко е окей, но Жан-Пиер се разговори Съединените щати се свиват пред съюза на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО