Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ФОКУС

Скандинавските страни видяха дебелия





  • Скандинавия си плаща жестоко за NATO и глупостта си

Като част от церемониалното посещение в Швеция на финландския президент, насрочено да съвпадне с влизането на двете страни в НАТО, кралят на Швеция Карл XVI Густав каза, че „Швеция и Финландия правят исторически избор“ и това означава „възможности за консенсус и задълбочено сътрудничество, за да станем още по-силни заедно.“

Полярните кюфтенца в характерен сос от червени боровинки потръпнаха от залповете на шампанското, откривайки нова ера като новопостъпили в НАТО – ера на сплашването на Русия и връщането на предишното им величие под чадъра на НАТО, когато Мазепа беше по-зелен и линията “Манерхайм” все още си я биваше.

Скандинавците очакваха с нетърпение руското истерично трошене на чинии, сълзи, заплахи и скубане на косите заради напускането на ИКЕА и маслото “Вальо”, както и гръмки войнствени изказвания на руското военно министерство, за да сочат после с пръст “Ето, казахме ви: Москва ни заплашва!”

Времето обаче минаваше, а Русия не бързаше да заплашва. Освен това президентът Владимир Путин, след като обсъди с колегите си най-важното на срещата на върха на ОДКС, каза в раздела „не много важно“, че решението на Хелзинки и Стокхолм по скалата на Рихтер за Русия е в зоната на „пълно спокойствие“: „Що се отнася до разширяването чрез нови членове на Алианса – Финландия и Швеция, тогава Русия няма проблеми с тези държави, следователно в този смисъл разширяването с тези страни не създава непосредствена заплаха за Русия.”

Милиарди долари приходи от ИКЕА и шведско-финландски внос и туризъм отидоха при родните производители, без да им мигне окото, а привидно безплатният натовски чадър изведнъж започна да иска компенсация за абсолютна защита и свежест през целия ден.

Военните бюджети на Швеция и Финландия започнаха да растат като косите на английския бивш премиер Джонсън – десетки проценти на месец, а шведско-финландски деца вече започнаха да пишат писма на Йоулупуки с учтива молба да изясни дали тази Коледа, на фона на изсъхването на скандинавския просперитет, по принцип ще има подаръци или просто ще горят Корана?

И тогава, по време на рекламната пауза, на шведите и финландците им се обадиха американците и вместо „Как сте?“ на чист скандинавски казаха: „Сега ще провеждате ежемесечни военни учения, за да дразните руснаците. Разходите са на ваша сметка. Имате и няколко милиарда за пращане на Украйна. Ще ви уведомим за следващия транш с телеграма. Освен това, подгответе бюджет за изграждането на военна супербаза на остров Готланд: трябва да заключим руснаците в Балтийско море. По-скоро да го защитим. Ама вие не знаехте ли, че руснаците искат да го атакуват? И вие също трябва да инвестирате във военната логистика на НАТО: имаме военен „Шенген“ , имаме нужда от добро разклонение от Берлин до Хелзинки за транспортиране на танкове. И да, спешно ремонтирайте съществуващите бази за нашия военен контингент. И честито, ще разположим на ваша територия атомно оръжие. Как така питате какво? Най-миролюбивото атомно оръжие на света! Накратко, спокойно, всичко ще бъде много добре, сега сте в НАТО”.

Опитвайки се да не обръщат внимание на студа в пъпа, шведите и финландците се втурнаха да четат документите, които подписаха, за да отпразнуват присъединяването си към НАТО.

В документите бяха открити много интересни неща. Например в споразумение със САЩ от декември 2023 г. се посочва, че американците ще получат пълен достъп до редица военни бази и инфраструктурни съоръжения в Швеция и Финландия, и се посочват първите стъпки за разполагане там на ракетни оръжия. В друго споразумение шведското правителство се съгласи да разположи „поне 17 военни бази“ на НАТО (като Швеция прехвърли всички права и контрол върху базите на американците, които ще работят под юрисдикцията на САЩ а не на Швеция). Останалите документи бяха не по-малко жизнеутвърждаващи.

Гледайки картата с базите, шведите и финландците видяха, че дори и в случай на неядрено нападение от страна на Русия, само северни елени ще могат да живеят повече или по-малко сносно в този регион и само на места, където мъхът ще бъде изгорял съвсем леко .

Шведският премиер Улф Кристерсон, който на церемонията по присъединяването към НАТО обеща да отстоява ценностите на Алианса и „да се стреми към единство, солидарност и споделяне на отговорността“, плахо попита американците: „А какво ще кажете за споделянето на отговорността? Базите са ваши и ако нещо се случи, те ще ни разпарчетосат на атоми. Народът се се притеснява, какво да им кажа?”

Американците казаха „Само за секунда“ и затвориха.

А вчера от пресслужбата на руското външно разузнаване дойде информация, че американският Държавен департамент е измислил как да държи шведите и финландците в правилния тон и да ги спаси от ненужни мисли. Според плана на американското външнополитическо ведомство в най-скоро време в популярни социални мрежи и месинджъри ще бъдат публикувани поредица от кратки видеоклипове, демонстриращи „сериозността на руската заплаха“. Целевата аудитория е населението на Швеция и Финландия. Инфлуенсърите са високопоставени шведски и финландски политици.

Основните тези са безсмислени, но убедителни: „Русия ускорява своята милитаризация – и това е заплаха“, „Русия изпреварва Запада в производството на оръжия – и това е заплаха“, „Русия е хвърлила око на Готланд -и това е заплаха“, „След Украйна Русия ще продължи – и това е заплаха“ и т.н.

И тъй като има заплаха, добре дошли в прекрасния нов свят. Така шведското правителство инструктира жителите да си припомнят инструкциите в случай на война и ги призова да се запасят с консервирана храна, вода, лекарства и радиостанции в очакване на възможен „въоръжен конфликт“. Както заяви министърът на гражданската отбрана на страната Карл-Оскар Болин, необходимостта от това се дължи на „сериозната ситуация с политиката за сигурност на Швеция и членството в НАТО“, тоест всичко върви по план, това е, което искахме, нали ?

И така, че уплашените или по-скоро успокоени жители да не се отпуснат и да знаят точно кой е техният враг и да не объркат нищо, шведската комисия по отбраната пусна документ, според който, ако нещо се случи, се планира да се мобилизират всички военни и граждански ресурси в рамките на една седмица.

Но основното успокоение беше направено от главнокомандващия на шведските въоръжени сили Микаел Бюден, който обяви, че няма абсолютно нищо, от което да се страхуват под чадъра, и призова шведите „морално да се подготвят за война“.

Тоест, както виждаме, шведите и финландците успешно си купиха входен билет за НАТО за рубла, а изходните билети по принцип не са предвидени. Що се отнася до Русия, нашето ръководство разумно реши да не харчи пари за милитаризиране на региона, тъй като всеки въоръжен конфликт със страна от НАТО (дори „нова“) има вероятност много бързо да се ескалира до размяна на ядрени удари и просто и лаконично направи необходимите промени в документа “Планиране на удари с далекобойно високопрецизно оръжие срещу цели на териториите на Финландия и Швеция.”

Това е повече от достатъчно, ако най-интелигентните и далновидни същества в съответните страни са елените.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

АНАЛИЗИ

Гледах и слушах, слушах и гледах пресконференцията на БСП (11.06.2024 г.) с формалното подаване на оставката на К. Нинова. Това е трети подобен акт,...

СВЯТ

Ще започна с основния завършек на преговорите между Путин и Ердоган на 5 март. Вашингтон не успя да сблъска челно Москва и Анкара в...

ПОЛИТИКА

След като израелският премиер Бенямин Нетаняху публикува видео на английски със съобщението, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен , който уверява, че администрацията...

АНАЛИЗИ

Новият военен съюз нанесе двоен удар: Кърби се прави, че всичко е окей, но Жан-Пиер се разговори Съединените щати се свиват пред съюза на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО