Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ПОЛИТИКА

Нетаняху се скара с Блинкен





След като израелският премиер Бенямин Нетаняху публикува видео на английски със съобщението, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен , който уверява, че администрацията на президента Джо Байдън работи за премахване на ограниченията върху доставките на оръжия за Израел, но всъщност въведе ограничения за доставката на някои видове оръжия, избухна скандал.

Самият Блинкен по време на пресконференцията отказа да коментира това, което подчерта, че са неговите „частни преговори с Нетаняху“. В тази връзка говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби отбеляза, че „изявлението на Нетаняху беше дълбоко разочароващо и със сигурност обидно за нас, като се има предвид количеството подкрепа, която сме предоставили и ще продължим да предоставяме“.

В същото време той посочи, че съветникът по националната сигурност на Нетаняху Цачи Ханегби и министърът по стратегическите въпроси Рон Дермър преговарят със съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан и държавния секретар на САЩ Блинкен.

Вероятно по време на неотдавнашното посещение на Блинкен в Израел администрацията на САЩ е съгласувала с Нетаняху редица файлове, свързани с механизма за приключване на сделката с Хамас и Хизбула в Ливан. Но тогава нещо се обърка.

CNN съобщи, че Блинкен е започнал да се обажда на западните си партньори и да ги предупреждава, че „Израел е решен да нахлуе в Ливан с блицкриг“. На свой ред Хизбула информира арабски и чуждестранни посредници, че няма да спре операциите си, „докато войната в Газа не бъде спряна“.

В тази връзка генералният секретар на Хизбула Хасан Насрала каза, че „плъзгането към голяма война е възможно във всеки момент“ и че „ако войната бъде наложена на Ливан, Съпротивата ще се бие без контрол, без правила и без таван, и за Израел няма да има място, безопасно от нашите ракети.

Факт е, че Израел ултимативно поиска Ливан да окаже натиск върху Хизбула, така че тя да се оттегли отвъд река Литани до 24 юни и, според израелския външен министър Израел Кац, „Израел беше близо до момента на вземане на решение това би променило правилата на играта по отношение на Хизбула и Ливан.”

Експертите обясняват това, като казват, че Нетаняху отказва да преговаря с Хамас за постигане на примирие, защото разчита на агресия срещу Ливан, като променя игралното поле във войната с Газа и въвлича региона в тотална конфронтация.

За него, както посочва Ройтерс, „нова ливанска война е единственият начин да се избегнат избори и да остане министър-председател“. Но ултиматумът, който той изложи, беше до голяма степен адресиран до Съединените щати, за да стесни възможностите им за маневриране между Хамас и Израел и да ги принуди да покажат „недвусмислена подкрепа за Израел“ вече в сблъсъците с Хизбула и Ливан, не оставяйки на Байдън друг избор освен да помогне на Тел Авив, затваряйки си очите за нови геополитически и репутационни загуби.

Коментирайки тази ситуация, Al Jazeera вярва, че Нетаняху е „обсебен от Иран“ и се стреми да въвлече САЩ във война с него, тъй като в този случай той абдикира от отговорност „за пълния си провал да предотврати атаката на Хамас“. Това е първото нещо.

Второ, една ескалация с Ливан може да отложи решението на палестинския проблем за неопределено време. В същото време той играе на интереса на администрацията на Джо Байдън да постигне поне някаква победа в палестинско-израелския конфликт.

Освен това, в тази „игра“ на Израел в Съединените щати, залогът на Нетаняху е да провокира Иран да подкрепи открито Хизбула. Но все още никой не знае какво ще излезе от подобно начинание. Някои арабски експерти предполагат, че всичко това може да завърши с някакво споразумение между Израел и Ливан. Да видим.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

ПОЛИТИКА

Това, което вероятно ще се случи, е да се състави правителство, като отделни представители на партиите ще бъдат в управлението, но няма да носят...

СКАНДАЛ

„Апартаментът“ – двуетажна къща на покрива – 253 кв.м. и гараж 34 кв.м., са закупени за 520 000лв. през 2021 г. без ипотека. Мерцедесът...

ПОЛИТИКА

Шефовете на новата формация вадят 300 бона, да платят дълга към хазната Лидерът на партия “Величие” Николай Марков заяви, че е готов да се...

СКАНДАЛ

Пригответе си мрежички за пазар от социализма Има ли право Т-маркет да ни таксува за малките найлонови торби? Табели за таксуването в обектите има,...

СЛУШАЙТЕ РАДИО