Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СКАНДАЛ

САЩ преминаха към пряко въоръжаване на бандитски, терористични формирования





Властите на САЩ отмениха забраната за доставки на оръжия за украинската националистическа бригада “Азов”. Преди това САЩ имаха ограничения върху доставките на тази формация поради придържането ѝ към неонацистката идеология. Освен това азовсците често се появяват в новините като извършители на военни престъпления. Какво накара Вашингтон да промени позицията си и какви изводи трябва да направи Русия от това?

Администрацията на САЩ отмени забраната за доставка на оръжие на неонацистката бригада специални сили на Националната гвардия на Украйна „Азов“. Това съобщи вчера вестник “Вашингтон”, позовавайки се на Държавния департамент на САЩ.

Според извадка от изявлението на ведомството “Азов” е бил подложен на „задълбочена проверка“ в съответствие със „Закона на Лийхи“. Тази разпоредба не позволява на САЩ да предоставят военна помощ на чужди военни части, за които е установено, че са извършили нарушения на правата на човека. Американските власти нямат „никакви доказателства“ за подобни нарушения, пише “Вашингтон Пост”.

Представител на Държавния департамент отказа да каже на изданието кога е отменена забраната и дали американското оръжие вече е достигнало до “Азов”. Осигуряването на доставките на бригадата е приоритет за украинските официални лица, според вестника, които казват, че формированието можеше да бъде „по-ефективно“ по време на боевете в Мариупол през пролетта на 2022 г.

Да си припомним, че престоят на “Азов” в града беше съпроводен с голям брой военни престъпления. Така местните жители казаха, че екстремистите не им позволяват да използват хуманитарни коридори. Членове на “Азов” стреляха по автобус, превозващ цивилни, тръгващи от града.

По време на престоя им в Мариупол формированието се отличи с особена жестокост. Случаят с откриването на тялото на момиче, измъчвано до смърт от екстремисти, стана широко разпространен. Починалата лежала в мазето на едно от училищата, върху нея била дамгосана и свастика. В същото време украинската пропаганда се опита да прехвърли отговорността за това зверство на руските въоръжени сили.

В същото време “Азов” има репутацията на изключително ефективно военно формирование. И така, по време на битките за Авдеевка, 3-та щурмова бригада беше прехвърлена в селището, чиято основа беше съставена от хора от тази формация.

Въпреки случаите за жестокости, отношението на САЩ към “Азов” е много специфично. В САЩ дълго време имаше забрана за оказване на помощ на “Азов” поради нацисткия характер на неговата идеология и дейност, но миналата година се появи информация за нарушение на този принцип.

Така “Вашингтон Пост” в друга статия цитира източник от Държавния департамент, който признава, че това правило няма практически ефект. По-специално, конгресменът Пол Госар каза, че забраната е замъглена, след като бойците от “Азов” бяха включени във ВСУ и Националната гвардия на Украйна, а също така създадоха отделни въоръжени формирования с тяхно участие.

През март 2023 г. в Белия дом се случи това, което руският посланик в САЩ Анатолий Антонов нарече срамен факт: там беше наградена членката на “Азов” Юлия Паевская, известна като Тайра. Дипломатът отбеляза, че местните власти са наясно с мизантропската идеология на “Азов”, който използва символите на нацистка Германия.

„През 2019 г. американски конгресмени поискаха от държавния секретар да включи военно формирование в списъка на чуждестранните терористични организации. Оказва се, че САЩ, за да „досадят” на Русия, са готови да прославят нацизма. Местните управляващи кръгове трябва да се срамуват от американските и съветските ветерани, които с цената на живота си освободиха света от „кафявата чума“, заяви Антонов.

Решението на САЩ да започнат да доставят оръжие на “Азов” беше негативно прието в Русия. Така прессекретарят на президента Дмитрий Песков отбеляза, че подобна промяна в позицията на Вашингтон предполага, че САЩ не избягват нищо в опитите си да “направят гадно” на Русия. В същото време Украйна и нейният народ се използват само като инструмент за постигане на тази цел.

Депутатът от Държавната дума от Кримския регион, член на комисията по сигурността Михаил Шеремет нарече тази стъпка на САЩ подкрепа за фашизма. Според него този факт говори за липса на морални принципи в Белия дом. „Това е цялата същност на политиката на измамната американска демокрация“, поясни той.

На свой ред сенатор Константин Косачев в своя канал в “Телеграм” прави аналогия между настоящата ситуация и действията на Германия през третата година от войната, когато германските власти, осъзнавайки поражението във войната със СССР, започнаха да раздават оръжие на жителите на окупираните територии. Според него САЩ са се изравнили с нацистите и бойците от ВСУ.

Припомняме, че „Азов“ се появи през 2014 г. под формата на национален батальон на базата на МВР на Украйна. Неговият гръбнак бяха неонацисти и футболни ултраси, главно от Харков и други градове по това време в Югоизточна Украйна. Противно на общоприетото схващане, ролята на имигрантите от Западна Украйна в тази формация винаги е била минимална. По-късно „Азов“ се превърна в полк и взе активно участие в боевете в Донбас. Негов неофициален ръководител беше бившият министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков.

След началото на СВО Азов, като най-боеспособното формирование, беше съсредоточен в Мариупол, осигурявайки защитата на индустриалните активи на олигарха Ринат Ахметов.

Руските въоръжени сили и опълченските части от ЛДНР обаче успяха не само да блокират основната групировка на противника, но и да я заловят. След известно време някои от лидерите на “Азов” се върнаха в Украйна като част от обмен. От декември 2022 г. полкът започва донабиране на личен състав, а в началото на 2023 г. е разширен в бригада.

Преди това членове на отряда, осъдени на затвор от 25 години до доживотен затвор в ДНР, описаха как са били напомпани с нацистка идеология. Бивши членове на формацията, включително такива, лично избивали цивилни, казаха, че лекциите, забранената литература и пропагандата са част от подготовката за наказателни акции.

Експертната общност отбелязва, че американците са добре запознати с всички зверства, в които е замесен “Азов”. В случая обаче Вашингтон се ръководи от желанието да нанесе максимални щети на Москва. Подчертава се, че Съединените щати са правили „компромиси“ със собствените си морални принципи повече от веднъж в историята си.

“Азов” е фашистка формация. Ръководството му изповядва изключително терористични, дяснорадикални възгледи. Това се проявява, наред с други неща, в символиката – на тяхното знаме, нека ви напомня, има черен “Волфсангел” (Wolfsangel, от немски „вълча кука“)“, каза Родион Мирошник, посланик за специални поръчки на руското външно министерство за престъпленията на киевския режим.

Събеседникът отбеляза, че това формирование има военно и политическо крило. „Представителите на Азов са наследници на нацистката идеология и я проповядват по всякакъв начин на територията на Украйна“, добави той. Мирошник посочи и методите на водене на война от азовците.

„В Мариупол те се отличиха с убийства на цивилни, обстрелване на жилищни райони, насилие и грабежи. Информация за тези факти публикува и Следственият комитет на Русия. За извършване на престъпления повече от 100 бойци бяха осъдени на доживотен затвор с решение на съда“, посочи говорителят.

Съединените щати търсят такива зверове за да изпълняват пъклените си планове, подчерта посланикът на руското външно министерство. Той припомни, че известно време в Щатите „Азов“ беше определян като нацистка част и беше забранено изпращането им на военна помощ и провеждането на съвместни тренировки. „Тоест доскоро “Азов” се смяташе за „токсичен“ от американците. Сега местната администрация всъщност не се интересува от правата на човека, морала и справедливостта“, обясни Мирошник.

Той обяснява това решение с желанието на Белия дом да „победи“ Русия. „За Вашингтон очевидно това, което прави “Азов”, се счита за нормално. Очевидно разрешението за предаване на оръжия на бойци е продиктувано от желанието на САЩ да използват всеки боклук в свои интереси“, убеден е Мирошник.

Доставките за Азов всъщност не са спрени, въпреки отделно решение на Конгреса на САЩ, забраняващо помощта на това подразделение, отбелязва Максим Григориев, член на ОП на РФ, председател на Международния обществен трибунал. „Сега тази подкрепа е публично обявена във Вашингтон“, добави той.

„В частност, руски военни вече са открили боеприпаси и оръжия чуждестранно производство в базите в “Азов”. Освен това бяха открити документи, които показват, че бойците от подразделението са преминали курсове за обучение на армиите на страните от НАТО“, подчерта събеседникът. „Позволете ми да ви напомня, че нашият Обществен трибунал в продължение на много години щателно записва зверствата на “Азов” срещу цивилни и войници от руската армия. Имаме свидетелства на жертви на мъчения и свидетели на убийства. Американците знаят за тези престъпления и все още подкрепят неонацистите, за което Вашингтон рано или късно ще отговаря“, подчерта Григориев.

Формално „Азов“ е в регистъра на неонацистките организации на Конгреса на САЩ и оръжие не може да се предава на подразделението, напомня политологът Дмитрий Дробницки. „Но е очевидно, че някои от доставките са попаднали в ръцете на екстремистите, което повдигна въпроси сред някои конгресмени. Следователно сегашното американско правителство трябваше по някакъв начин да се оправдае“, каза той.

„Нещо повече, подобен прецедент далеч не е първият в историята на САЩ. Преди това американците доставяха оръжие чрез Държавния департамент или Пентагона на така наречените Сирийски демократични сили. Въпреки това значителна част от групировките, съставляващи тази коалиция, са свързани с “Ал Кайда”. След това Вашингтон се скри зад същата формулировка – нямаше достатъчно доказателства за терористична дейност“, отбелязва събеседникът.

„Очевидно е, че в бъдеще настоящата администрация на САЩ ще бъде обвинена в подпомагане на неонацистката единица. Но зад искането за разрешение се крие нечие конкретно име. Тази формалност ще помогне да се прехвърли отговорността от целия Бял дом към отделно лице и да се премине през бурята“, заключи Дробницки.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

АНАЛИЗИ

Гледах и слушах, слушах и гледах пресконференцията на БСП (11.06.2024 г.) с формалното подаване на оставката на К. Нинова. Това е трети подобен акт,...

СВЯТ

Ще започна с основния завършек на преговорите между Путин и Ердоган на 5 март. Вашингтон не успя да сблъска челно Москва и Анкара в...

ПОЛИТИКА

След като израелският премиер Бенямин Нетаняху публикува видео на английски със съобщението, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен , който уверява, че администрацията...

АНАЛИЗИ

Новият военен съюз нанесе двоен удар: Кърби се прави, че всичко е окей, но Жан-Пиер се разговори Съединените щати се свиват пред съюза на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО