Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ТЕМА

Жега в София! Не стойте на открито, идва и прах от Сахара





Завишени нива на фини прахови частици са отчетени на 4 от 5-те градски станции за контрол на въздуха

Заради жегата и нахлулата прах от Сахара Столична община призова при възможност жителите на града да стоят по-малко на открито.

“Във връзка с навлизащи в България горещи въздушни маси, наситени с високи количества прах от Сахара, Столична община предупреждава, че има завишение на фините прахови частици -ФПЧ10. Това се отчита в четири от измервателните станции в столицата. Над нормалната средноденонощна норма на ФПЧ10 от 50 µg/m3 са отчетени в Надежда, Хиподрума, Павлово, Младост. По прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология утре в

София температурите се очаква да стигнат до 33 градуса”, се казва в съобщението на общината.

“Имайки предвид тези данни за повишаване на нивата на фини прахови частици във въздуха, Столична община призовава гражданите да ограничат дейностите на открито. Това би ги предпазило и от жегата в най-горещите часове на денонощието”, съветват от “Московска” 33.

Турбо жега

Жълт код за опасна жега в цялата страна, но идват дъжд и гръмотевици

Жълт код за опасна жега е обявен в цялата страна.

След обяд над планините и планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места там ще има краткотрайни валежи. Ще духа слаб югозападен вятър. Концентрацията на сахарски прах от север ще намалява.

Максималните температури ще са между 34° и 39°, малко по-ниски по Черноморието, в

София – около 33°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево и почти тихо. Максималните температури ще са между 27° и 32°. Температурата на морската вода е 22°-24°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините ще бъде предимно слънчево, след обяд ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали. Ще духа слаб, по високите и открити части – умерен югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра – около 19°.

В сряда вятърът временно ще се ориентира от запад-северозапад. След обяд ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, повече в Северна България и планините, към вечерта и в югоизточните райони, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има повишена вероятност на места явленията да са интензивни, а валежите – значителни, ще има и условия за градушки. В северозападната част от страната дневните температури ще са с 4-5 градуса по-ниски, а в южните и източните райони ще се задържат без промяна.

В четвъртък също на много места из страната ще превали и прегърми, а на отделни места, главно в източната половина, са възможни интензивни валежи. Температурите ще се понижат с още 2-3 градуса.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

АНАЛИЗИ

Гледах и слушах, слушах и гледах пресконференцията на БСП (11.06.2024 г.) с формалното подаване на оставката на К. Нинова. Това е трети подобен акт,...

ПОЛИТИКА

След като израелският премиер Бенямин Нетаняху публикува видео на английски със съобщението, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен , който уверява, че администрацията...

АНАЛИЗИ

Новият военен съюз нанесе двоен удар: Кърби се прави, че всичко е окей, но Жан-Пиер се разговори Съединените щати се свиват пред съюза на...

ВОЙНА

С невиждана жестокост Израел срина със земята Газа, избива всичко живо Голям еврейски шантаж. Байдън е в шок, на прага на още една война...

СЛУШАЙТЕ РАДИО