Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ВОЙНА

Нетаняху възнамерява да отвори пореден фронт





Близкият изток: тревога в нажежения въздух

Израел възнамерява да отвори пореден фронт. И то много опасен

Ситуацията на израелско-ливанската граница продължава да се влошава. Шиитската Хизбула продължава да обстрелва територията на еврейската държава, Израел отговаря с артилерийски и ракетни удари. Но онзи ден Тел Авив, чрез устата на премиера Бенямин Нетаняху, даде да се разбере, че е изгубил търпение. Премиерът каза, че сме „готови за много мощни действия. По един или друг начин ще възстановим сигурността на север.

Нетаняху беше повторен от началника на щаба на израелските отбранителни сили Херци Халеви, който обяви готовността на войските да започнат сухопътна операция. Това се доказва от мобилизацията на резервисти, благодарение на която още 50 хиляди души ще се включат в ЦАХАЛ.

На пръв поглед действията на Израел изглеждат нелогични: той е във война с почти всички свои съседи, действа срещу Хамас в ивицата Газа и атакува проиранските екстремисти в Сирия. Наскоро силите за противовъздушна отбрана отблъснаха масивна атака от страна на Иран, който заплаши да използва по-строги мерки срещу своя дългогодишен враг.

Освен това напрежението остава на Западния бряг, където продължават палестинските протести. Различни радикални групи в различни страни от Близкия изток точат зъби срещу Израел, включително войнстващите хусити. И в тези тежки условия Тел Авив е на път да отвори още един театър на военни действия! Изглежда почти като лудост. Не изглежда обаче Нетаняху и целият кабинет да са полудели.

По-скоро това е желанието да играеш ва – банк. Хизбула засили обстрела на израелска територия през октомври миналата година. Радикални лидери твърдят, че това е в отговор на действията на ЦАХАЛ в Газа. И обещават, че това ще продължи, докато израелците спрат да се бият в сектора.

Подобни действия причиняват сериозни морални и материални щети. Около 70 хиляди жители на граничните райони на Израел трябваше да бъдат евакуирани, много селища бяха унищожени.

В същото време жителите на Ливан страдат от ответни удари на ЦАХАЛ. Сред тях има убити и ранени. Повече от 90 хиляди души бяха принудени да напуснат районите, където гърмяха смъртоносните залпове.

Изход от тази задънена улица не се вижда. Ясно е, че Израел няма да спре операцията в ивицата Газа и ще продължи военните действия, докато Хамас не бъде напълно унищожен. Тел Авив наистина върви към това: радикалната терористична организация претърпя сериозни загуби, инфраструктурата й е отслабена.

Въпреки това в Израел избива много повече цивилни, отколкото бойци от групировката и това предизвиква основателно възмущение в света. Все повече държави признават действията на Израел за геноцид. Но в същото време някак си беше „забравено“, че другата война в Близкия изток започна с брутална, непровокирана атака на Хамас срещу израелски цивилни.

В резултат на това много хора загинаха, бяха взети за заложници и отведени в неизвестна посока. Терористите обаче се разминаха със сериозни обвинения. И дори не се стигна до решително осъждане на действията на Хамас.

Израел беше принуден да започне антитерористична операция, която с времето прерасна в мащабна война. Последиците от нея бяха непропорционално огромни цивилни жертви и почти пълно унищожаване на цивилни обекти.

Затова би било разумно да осъдим не само обезумялия Израел, но и нехуманния Хамас. И, разбира се, опитайте се да спрете насилието възможно най-скоро, тъй като броят на палестинските жертви расте. Съдбата на израелските заложници остава неизвестна…

Какво ще се случи след това не е трудно да се предвиди. Израел не само ще продължи войната срещу Хамас, но вече няма да може да игнорира заплахите на Хизбула, която няма търпение „най-после“ да уреди отношенията си с Израел. Става очевидно, че действията и на двете страни изглеждат като прелюдия към голяма битка.

Това може да е решителният опит на Тел Авив да разбие Хизбула. Успехът обещава пълен или относителен мир за Израел за дълго време и създаване на „зоната за сигурност“, съществувала преди 2000 г. Но за да направи това, ще трябва да понесе допълнителни жертви и да преживее нови сътресения в икономика, която вече е сериозно отслабена.

Но дори и в този случай Израел няма гаранция за победа. Според CNN, Хизбула, тежко въоръжена групировка, тясно свързана и подкрепяна от Иран, може да причини много проблеми на Израел в случай на пълномащабна война. Особено ако нейният спонсор се притече на помощ на Хизбула. С помощта на Иран бойци от Сирия и Йемен могат да бъдат доставени в Ливан.

Техеран вече излезе с изявление, в което предупреди Тел Авив да не провежда военна операция: „Въпреки че Нетаняху може да се стреми да ескалира кризата и да разшири географията на войната, за да запази властта си, управляващите на ционисткия режим и неговите поддръжници добре осъзнават, че след като се провалят в битката срещу “Хамас, те ще се сблъскат с още по-болезнено поражение от ръцете на Хизбула, която значително превъзхожда Хамас във военна мощ”.

Загриженост за настоящата ситуация изрази бившият ръководител на израелския отдел за разузнаване и специални операции Хаим Томер. Според него сблъсъкът с Хизбула представлява заплаха за икономическата, социалната и политическата стабилност на държавата.

Ако Тел Авив не успее да победи Хамас и бъде победен от Хизбула, еврейската държава може да навлезе в най-тъмната и непредсказуема фаза от своето съществуване. Един силно отслабен, ранен Израел ще бъде атакуван от всичките си врагове наведнъж. И няма никакво съмнение, че атаката ще бъде водена от Иран, който чака със затаена ярост своя час. И дори подкрепата на САЩ и останалата част от Запада няма да гарантира спасение от бедствието.

Още една забележка. Членът на Кнесета Авигдор Либерман смята, че Иран може да нанесе съкрушителен удар на израелска територия през следващите две години. Според него страната му ще бъде атакувана от десетки хиляди ракети от няколко фронта – така Техеран се готви да създаде “нов холокост”.

Либерман смята, че Иран може да реши да предприеме подобни действия, ако им бъде позволено да създадат „ядрен чадър“. Уместно е да припомним, че Израел няколко пъти е декларирал решимостта си да унищожи ядрените съоръжения на противника.

Може би Тел Авив не се е отказал от подобни действия и сега. Но той е спрян от отговора на Техеран, който може да бъде обезсърчаващ. Като цяло жителите на Израел не могат да избягат от постоянната тревога, която витае в горещия въздух. Тя е подсилена от военни доклади от различни региони.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

АНАЛИЗИ

Гледах и слушах, слушах и гледах пресконференцията на БСП (11.06.2024 г.) с формалното подаване на оставката на К. Нинова. Това е трети подобен акт,...

СВЯТ

Ще започна с основния завършек на преговорите между Путин и Ердоган на 5 март. Вашингтон не успя да сблъска челно Москва и Анкара в...

ПОЛИТИКА

След като израелският премиер Бенямин Нетаняху публикува видео на английски със съобщението, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен , който уверява, че администрацията...

АНАЛИЗИ

Новият военен съюз нанесе двоен удар: Кърби се прави, че всичко е окей, но Жан-Пиер се разговори Съединените щати се свиват пред съюза на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО