Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ВОЙНА

Израел затъва във Войната





  • Тласкат Израел към катастрофа
  • Израелската армия одобри “военен план за настъпление в Ливан”. Излиза ли, че сме на прага операцията в Газа да прерасне в пълномащабна война в Близкия изток?

От осем месеца се говори за израелска атака срещу Ливан, но едва сега вероятността наистина се увеличи. ЦАХАЛ и „Хизбулла“ са обстрелвали вражеската територия през цялото това време, а Израел постоянно заплашва да нахлуе. Въпреки това шансовете за започване на офанзива на север преди края на военните действия на юг, в ивицата Газа, винаги са изглеждали малки – въпреки факта, че Израел основно извършва бомбардировки и наказателни операции в Газа, Нетаняху не успя да започне война на два фронта. През последните седмици обаче най-накрая стана ясно, че не се говори за никаква „победа в Газа“ и „Хамас“ няма да бъде унищожен. Наскоро така нареченият военен кабинет на Нетаняху се разпадна и натискът на САЩ да принуди Израел да прекрати операцията в Газа достигна своя максимум. Нетаняху обаче няма къде да се оттегли: краят на военните действия със сключването на споразумение за примирие и началото на преговори за бъдещето на Газа ще бъде началото на края не само на неговото премиерство, но и на политическата му кариера, и вероятно животът му на свобода. Много хора смятат, че в тази ситуация Нетаняху ще използва последния си коз: ще започне военни действия срещу Ливан.

Следователно изявленията от последните дни трябва да се приемат сериозно – след като „Хизбулла“ наскоро публикува видео, показващо израелски военен персонал и съоръжения, заснети от дрон (включително предградията на Хайфа, където са разположени израелски военни фабрики), интензивността на израелските заплахи се увеличи дори повече. Израелският външен министър Израел Кац каза, че всяка атака срещу Хайфа ще има глобални последици: „Ние сме много близо до момента да решим да променим правилата на играта срещу „Хизбулла“ и Ливан. В една тотална война „Хизбулла“ ще бъде унищожена и Ливан ще бъде брутално бит”.

Израелският министър говори за това, което не може да бъде: Израел не е в състояние да унищожи „Хизбулла“. Дори с „Хамас“ в Газа не можеше да се справим за осем месеца и все пак това беше операция срещу партизански формирования, които нямаха противовъздушна отбрана, артилерия или тежки оръжия. „Хизбулла“ е с пъти по-силна – и война с нея би била катастрофа за Израел. ЦАХАЛ може да бомбардира много цели в Ливан, но няма да може да напредне много дълбоко в ливанската територия, без да понесе огромни загуби. Едновременно с началото на израелската офанзива срещу Ливан ще започне много по-мощен обстрел на израелски градове, тоест ще има жертви сред израелското цивилно население. Всичко това ще взриви ситуацията в страната – и пак ще доведе до падането на Нетаняху. Тогава защо Тел Авив си играе с огъня?

Той се надява да въвлече Съединените щати в конфликта. Надява се, че веднага щом военните действия започнат и израелските цивилни започнат да умират, Америка ще се намеси и ще нареди на войските си да подкрепят ЦАХАЛ. Ще започнат масирани ракетни и бомбени атаки срещу Ливан или дори американски десант. „Хизбулла“ няма да бъде унищожена, но ще понесе много тежки загуби и ще бъде принудена да поиска примирие и прекратяване на огъня.

Планът е прост, но напълно нереалистичен. Макар и само защото Америка категорично не иска да участва във войната с „Хизбулла“ – администрацията на Байдън също няма нужда от това по вътрешнополитически причини (изборите наближават, а подкрепата за Израел вече коства на президента много гласове на демократите) или по външнополитически причини. Началото на война между Израел и Ливан (и точно така ще бъде възприето в целия свят) ще нанесе огромен удар на и без това значително отслабналото американско влияние в ислямския свят: те ще очакват от САЩ реален натиск върху Израел да спре агресията и ако нея видят, ще обвинят Щатите в угаждане на агресора. Тоест, дори без пряко участие в израелската атака, Съединените щати ще загубят много и ако Израел бъде подкрепен от действията на своята армия, Вашингтон може просто да затвори посолствата в арабските страни.

И дори не говорим за това, че нахлуването на Израел в Ливан рязко ще увеличи шансовете за избухване на регионална война, тоест за влизане на Иран в нея. А това вече има абсолютно непредвидими последици не само за региона, но и за целия свят.

Оказва се, че израелската инвазия в Ливан не е нужна на никого освен Нетаняху и дори за него тя е приемлива само при абсолютно нереалистични условия. И все пак може ли да се случи? Да, може – въпреки че вероятността за такъв резултат не надвишава няколко процента. Израел изигра най-опасната игра с тежки последици – и докато се изкачва по стълбата на ескалацията, рискува да я превърне в самоубийствен експеримент. За Нетаняху няма добър изход от операцията в Газа – единственият въпрос сега е колко надолу ще повлече страната си със себе си.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

ПОЛИТИКА

Това, което вероятно ще се случи, е да се състави правителство, като отделни представители на партиите ще бъдат в управлението, но няма да носят...

СКАНДАЛ

„Апартаментът“ – двуетажна къща на покрива – 253 кв.м. и гараж 34 кв.м., са закупени за 520 000лв. през 2021 г. без ипотека. Мерцедесът...

ПОЛИТИКА

Шефовете на новата формация вадят 300 бона, да платят дълга към хазната Лидерът на партия “Величие” Николай Марков заяви, че е готов да се...

СКАНДАЛ

Пригответе си мрежички за пазар от социализма Има ли право Т-маркет да ни таксува за малките найлонови торби? Табели за таксуването в обектите има,...

СЛУШАЙТЕ РАДИО